14.08.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
Seyhan Akıncı - Bodrum son birkaç yılda diğer tatil destinasyonlarından bambaşka bir yere konumlandırdı kendini. Dünyaca ünlü markaların, şeflerin, isimlerin yazın uğramadan geçmediği uluslararası bir merkez artık. Gittikçe kalabalıklaşması ve pahalılaşması “eski” Bodrumluların en büyük şikayetleri elbette... Diğer yandan arkeolojiden müziğe damarlarından biri sanat olan Bodrum’da önemli sergiler, tiyatro gösterimleri ve konserler de deniz, kum, güneş üçlüsünün arasında kendine önemli bir yer buluyor epeydir. Dönüşen Bodrum’un dikkat çeken adreslerinden biri de 2019’da kapılarını açan Zai Yaşam... Derya ve Yunus Büyükkuşoğlu tarafından kurulan Zai Yaşam; kütüphanesinden sergi alanına, dünya mutfaklarından lezzetleri bulabileceğiniz restoranlarından kafeteryasına doğanın içinde yaşamla sanatı buluşturan bir kesişim noktası. Onlarca yıllık ağaçların dallarına asılı sanatçı adları da bu kesişimin en anlamlı örneklerinden... Sanatın farklı dallarının bir araya geldiği Zai Yaşam’da daha önce BASE’e katılmış genç sanatçıların güncel üretimlerinden oluşan karma serginin 9 Ağustos’taki açılışında oradaydık. 48 sanatçının 78 eserinin sanatseverlerle buluştuğu ve 31 Ağustos’a dek görülebilecek sergi açılışında Derya Büyükkuşoğlu ile Zai’de kurdukları ve büyütmenin hayalini kurdukları “Yaşam”ı konuştuk.
“Derya ve Yunus Büyükkuşoğlu 2019’da Bodrum’da Zai Yaşam’ı hayata geçirdi.”
Bodrum’da hayata geçirdiğiniz Zai Yaşam’da üç yıl geride kaldı. Dönüp baktığınızda bu üç yıl sizin açınızdan nasıl geçti? Hayal ettiğiniz “Yaşam”ı ne derece gerçeğe taşıyabildiniz?
Evet, hayalimin de üstünde oldu Zai Yaşam, dolu dolu her şeyden çok. Yapımda var benim, her şeyden çok isterim; sanattan, kültürden, mutluluktan, kitaptan yemekten...
Zai Yaşam, pek çok kişinin Bodrum’la, yaşamla kurduğu ilişkiyi dönüştürdü. Sizi nasıl etkiledi bu zaman dilimi?
Evet, bizim gibi şehir karmaşasından kaçan insanlar için sığınak Bodrum. Yaşam’da birbirini rahatsız etmeden bir arada sosyalleşeceğiniz bir alan aslında. Ben de çok çok insanla Yaşam sayesinde organik bağ kurdum. Ve mutluluğum arttı.
Bodrum son birkaç yılda hızla diğer tatil lokasyonlarından farklılaştı… Burası da Bodrum’u zenginleştiren öğelerden biri olarak dikkat çekiyor.
Bence biz Bodrum’un olması gereken noktasındayız ve önünde sonunda talepten dolayı çoğu yer dönüşecek, değişecek.
Bodrum’un tarihine baktığımızda arkeolojiden müziğe, sanat damarlarındadır esasında… Zai Yaşam bu damarlardan biri oldu üç yıllık süreç zarfında. Önemli sanatçılar ve sanatseverler kendine alan buluyor. En önemlisi de bunun dört mevsime yayılmış olması... Mekânın sanatla ilişkisinden söz edebilir misiniz?
Sanat, Zai’nin ruhunda, tohumlarında ve topraklarında var. Zai’de hep söylerim yaratanın eliyle sanatçının eli yarışıyor diye, bin yaşından büyük zeytin ağaçlarımız her açıdan farklı bir sanat eseriyken, yanında birbirinden değerli sanatçılarımızın eserleri var. Hangisine bakacağını şaşırtıyor insana.
Aynı zamanda ailenizin sahip olduğu sanat koleksiyonundan da eserler sergileniyor… Dönem dönem değişiyor mu sergilenen eserler?
Tabii ki sanat her zaman akışkan... Bizde farklı sanatçıların eserleri misafirliğe geliyor. Bazıları gitmek istemediğini fısıldıyor bize ve imkânlarımıza göre kalıyorlar. Aynı Bodrum’a gelen misafirlerimiz gibi...
Yaşamın bir diğer vazgeçilmez unsuru beslenme… Son olarak Zai ailesine konuklarınızın Japon mutfağını deneyimleyebileceği Zai Umi dahil oldu… Mekânda özellikle Japon mutfağını tercih etmenizin bir nedeni var mıydı? Biraz da mutfaktan konuşalım…
Var tabii... Zai’de her şeyin bir nedeni ve sonucu var aslında... Japon kültürüne hayranlığım başka olmak üzere onların sadeliği, yalınlığı, sessizliği, saygı anlayışı ve doğaya tutkuları... Bu nedenle kendiliğinden doğdu bizim mutfağımız, biz sadece dinledik, hissettik. Ve sonucunu sizlerle paylaşmak istedik. Her akşam bizimle aynı tınıyı duyan insanlarla bir oluyoruz. Arınıyoruz ve doyuyoruz. Sevgili şef Nihat Sancar bizim maestromuz ve onun kurduğu orkestranın birbirinden yetenekli üyeleriyle oluyoruz.
Son olarak etkinliklerden söz etmek gerek. Konserlerden film gösterimlerine, söyleşilerden tiyatro gösterilerine yelpazeniz oldukça geniş.
Dolu dolu sanat ve kültür var bizde. Çarşamba günleri İş Sanat’la düzenlediğimiz kültür sanat etkinlikleri, perşembe şef table günümüz, cuma-cumartesi caz geceleri düzenliyoruz. Pazar geceleri açık hava sineması, Başka Sinema’nın en iyi film seçkilerinden oluşuyor. İmza günleri, workshop ve devamlı değişen sergilerimiz var.
Zai Yayınevi kuruluyor
Kimimizin tutkusu yemektir kimimizin müzik... Zai Yaşam, tutku duyduğumuz şeylere temas edebileceğimiz alanları özenle yaratmış bir yer. Kendini iyi bir okur olarak tanımlayanlar için de Zai Kütüphane seçkin kitap koleksiyonu ile şezlongsuz okuma fırsatı sunan keyifli bir adres. Kütüphane hakkında sohbet ettiğimiz Derya Büyükkuşoğlu yayın dünyasına giriş yapmaya hazırlandıklarının da müjdesini veriyor.
Bir yaşam alanının olmazsa olmazlarındandır kütüphaneler… Siz de “Zai Yaşam’ın sessiz alanı” olarak tanımlıyorsunuz kütüphanenizi. Burayı oluştururken özellikle dikkat ettiğiniz şeyler var mıydı? Hem tasarım hem de içerik açısından...
Bireysel yaşayabileceğiniz ama asla yalnız hissetmeyeceğiniz bir yer kütüphanem. Sizinle aynı kitabı okuyan bir kişi ansızın size sorular sorabilir ya da hiç tanımadığınız bir yazar ile tanışabilirsiniz. Bir bakmışsınız ki kitapla beraber başka dünyalara dalmışsınız. Biz de yakında kendi yayınevimiz kurmaya hazırlanıyoruz. Bu yayınevi aynı zamanda Bodrum merkezli ilk yayınevi olacak yayıncılık dünyasında... Diğer yandan Zai Yayınevi ile birlikte burada farklı disiplinlerden sanatçılara yaptığımız gibi yazarlara ve yazar adaylarına da alan açmak istiyoruz.