Kültür SanatRekor dijital sanat satışının ardındaki multi milyonerler

Rekor dijital sanat satışının ardındaki multi milyonerler

29.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

11 Mart’ta Beeple’ın eserini 69.3 milyon dolara alarak dijital sanat satışında rekora imza atan multi milyoner ikili Vignesh Sundaresan ve Anand Venkateswaran, dijital sanat yatırımlarını anlattı

Rekor dijital sanat satışının ardındaki multi milyonerler

Sanat dünyasının gündemine damga vuran dijital satışta Beeple adıyla tanınan ABD’li dijital sanatçı Michael Joseph Winkelmann’ın eserini rekor bir fiyata satın alan iki Hindistanlı multi milyoner arkadaş, Associated Press’e konuştu. 30’lu yaşlarındaki Vignesh Sundaresan ve Anand Venkateswaran’ın satın aldığı dijital yapıt, 69.3 milyon dolarlık fiyatıyla sanat tarihinin en pahalı eserleri arasına girdi.

Haberin Devamı

Çevrimiçi düzenlenen müzayedenin fiyatın her dakika yükseldiği son anlardan bahseden Venkateswaran, “Kazanacağımıza emin değildik. Sürekli sayfayı yeniliyorduk” dedi. 11 Mart’ta Christies’de düzenlenen müzayededeki satış, Beeple’ı David Hockney ve Jeff Koons’la birlikte yaşayan en pahalı sanatçılar listesine yükseltmişti.

Venkateswaran, satışın etkileri üzerine halen düşündüklerini belirtti ve satışın ikilinin yatırım portföyünü yükseltmek için bir entrika olduğu yönündeki yorumlarla baş etmeye çalıştıklarını ifade etti. Bu yorumlarının dayanağı, ikilinin kripto sanat marketindeki büyük yatırımlarıydı. Satış sanat dünyasında NFT tartışmasını alevlendirmiş ve gözleri dijital sanat pazarına çevirmişti. Entrika yorumları, NFT’nin değerlenmesinin ikilinin dijital koleksiyonun değerini de arttırma ihtimali etrafında şekilleniyordu.

Haberin Devamı

AP’e söyleşi veren Venkateswaran, 2013 yılında 20’li yaşlarındayken Hindistan’da yayımlanan The Hindu gazetesinde Sundaresan’la tanıştıklarını, bu esnada kendisinin bir gazeteci, Sundaresan’ın ise gazetenin teknoloji danışmanı olduğunu belirtti. Mütevazi bir aile geçmişinden geldiklerini, Sundaresan’ın kod yazmayı öğrenirken dizüstü bilgisayarı arkadaşlarından ödünç aldığını ifade etti.

2020 yılına gelindiğinde Singapur’da yaşayan Sundaresan’ın kripto para girişimleri ve yatırımları üzerinden zengin olduğunu açıklayan Venkateswaran, Sundaresan’ın parası ve kendisinin analitik gözüyle Metapurse adıyla NFT yatırımları yaptıklarını söyledi.

İkili satışın ardından blogları üzerinden bir açıklama yaparak “Hindistanlı ve beyaz olmayan insanların da güç sahibi olabileceğini göstermek istedik. Kripto Batı ile Doğu ve yükselen global güney ülkeleri arasında bir eşitlik sağlıyor” demişlerdi.

Aralık ayında Metapurse, Beeple’a ilk büyük yatırımını yapıp sanatçının 20 eserini 2.2 milyon dolara satın almıştı. 11 Mart’ta sanatçının “Everydays: the First 5000 Days” adlı fotoğraf kolajı işini rekor bir fiyata satın alan ikiliden Venkateswaran, eser hakkında “Her fotoğrafa ayrı ayrı baktığınızda hepsi zamanın sınavından geçmeyecek. 5000 fotoğrafın her biri başyapıt değil. Ama mesele bu değil. Yaptığı her iş altın değerinde sayılmaz. Burada önemli olan onun temsil ettiği hikâyenin tümünün değeri” dedi.