Kültür SanatMüzik hızlanınca şarkıların ruhu yok olur mu?

Müzik hızlanınca şarkıların ruhu yok olur mu?

22.08.2024 - 06:53 | Son Güncellenme:

Müzik dünyasındaki yeni akım, hızlandırılmış müzikler. Bir başka deyişle x2’de dinlenen şarkılar. Bu yeni trend şarkılara neler katar, neler götürür? Peki kalıcı olur mu? 

Müzik hızlanınca şarkıların ruhu yok olur mu

Sinem Alkanlar - TikTok’ta hızla yayılan bir akımla popüler şarkılar yüzde 25-30 oranında hızlandırılarak kısa videolara eşlik eder hâle getiriliyor. Bu trend, müzik dinleme alışkanlıklarında köklü değişikliklere yol açarken Spotify verileri de kullanıcıların şarkıları daha hızlı tempoda dinlemeyi tercih ettiğini ortaya koyuyor. Bu akım, bazı sanatçılar için hem yaratıcı bir fırsat hem de müzikal bir zorluk oluşturuyor. Hızlandırılmış müzik, şarkıların orijinal temposunu bozarken sosyal medya kullanıcılarına daha hızlı bir dopamin akışı sunuyor. Bu trendin müzik dünyasına etkilerini ve kalıcı olup olmadığını Müzik Eleştirmeni Mehmet Tez’e ve müzik editörü Suzan Somali Sönmez’e sorduk.

Haberin Devamı

Müzik hızlanınca şarkıların ruhu yok olur mu

“Tamamen ticari”

Mehmet Tez hızlandırılmış versiyonların genellikle gelir kaybını önlemek amacıyla yapıldığını ifade ediyor. Tez, “‘Slowed down’ ya da ‘sped up’ denen modifiye versiyonları sanatçılar biraz da mecburiyetten yapıyor. Bu tip içerikler önce sanatçılardan bağımsız olarak anonim hesaplar tarafından internete konmaya başlandı. İlgi görünce ve yüksek dinlemelere ulaşınca sanatçılar bu stream pastasından haklı olarak pay almak istediler. Çünkü sanatçıdan izin alınmadan konan modifiye içerikler sanatçıya telif olarak geri dönmüyor. Bugün Türkçe müzikte özellikle rap ve arabeskte çok görüyoruz. Sanatçı kendi şarkısını bu tip versiyonlarla birlikte piyasaya sürüyor. Doğru ya da yanlış gibi bir yorum yapamam. Gelir kaybını önlemek için yapılıyor. Bu da müziğin tamamen ticari yanıyla ilgili bir konu. Benim daha fazla merak ettiğim dinleyicinin bu versiyonları neden cazip bulduğu” diyerek konunun ticari yönünü vurguluyor.

Haberin Devamı

“Duygu kayboluyor”

Suzan Somali Sönmez, bu trendin müziğin duygusal etkisi üzerinde olumsuz sonuçlar doğurabileceğini belirtiyor. Sönmez, “Tempo, bir müzik eserinin karakterini ve duygusal etkisini doğrudan belirler. Parçanın temposu, eserin başarısını ve dinleyici üzerindeki duygusal etkiyi büyük ölçüde ortaya çıkarır. Özellikle romantik bir parçayı hızlandırmak, duygusal etkisini kaybettirebilir. Bu nedenle sanatçılar ve besteciler, eserlerinin duygusunu doğru yansıtmak için uygun tempoyu seçmelidir” diyor. Alışveriş yaparken çalan müziğin temposunun hatalı veya uyumsuz olması durumunda mağazadan çıkmayı tercih ettiğini belirten Sönmez, “Bu tarz müzikler gençler için ilginç olabilir ancak bana anlamsız geliyor. TikTok’un müzik üzerindeki bu büyük etkisi bir dönüşüm olarak kabul ediliyor ancak genel olarak tempo, müzikte çok önemli bir unsurdur. Örneğin, Sezen Aksu’nun ‘Keskin Bıçak’ şarkısını hızlandırmak, şarkının duygusunu kaybettirir” diyerek konunun önemine dikkat çekiyor.