Kültür Sanat''Meryem'e Müjde'' Japonya yolcusu

''Meryem'e Müjde'' Japonya yolcusu

02.03.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Rönesans'ın büyük sanatkarı Leonardo da Vinci'nin ''Meryem'e Müjde'' adlı talbosu Japonya'da sergilenecek.

Meryeme Müjde  Japonya yolcusu
İtalya'nın Floransa kentinde Uffici Galerisi'nde korunan büyük boy resmin 15 bin km'lik seyahatine karşı çıkanlar, ''sigortayla bu nakil olmaz'' diyor. Resmi barındıran ve kültür bakanlığının kararına karşı çıkan Uffici Galerisi'nin müdürü dahi bu nakle onay vermedi.
    Â
İki metreyi aşan boyda ''Meryem'e Müjde'' resminin yer aldığı Uffizi Galerisi'ni ve Rönesans kentindeki diğer müzeleri denetleyen Polo Museale Fiorentino'nun müdürü Christina Acidini ise Leonardo'nun şaheserlerinden olan resim için şunu söyledi:
    Â
''Sıcaklık ve neme karşı kristal mahfaza ve ahşap yastıklarla nakilde hiçbir tehlike yok. 100 milyon avro'luk sigortayla karayoluyla 250 km güneye Roma'ya ve oradan Japonya'ya uçakla götürülecek.'' Mart'ın 12'sinde yola çıkacak resim, Leonardo gibi Rönesans büyükleri için açılacak dizi sergide yer alacak ve iki buçuk ay Japonya'da kalacak.
     
Resmin nakline kesin karşı olan ve ''Biz kendimizi şuracıkta zincirleriz'' diyen Floransalı nakil karşıtları ve sanat uzmanları, Japonya'ya izin veren İtalya Kültür Bakanı Francesco Rutelli'ye mektup yazdı. Kültür Bakanlığının eski müsteşarı Vittorio Scarbi ile Uffizi Müdürü Antonio Natali, Leonardo baş yapıtlarından birinin Japonya'da 2,5 aylığına ödünç verilmesine karşı olanlardan.
    Â
Ressam, heykeltıraş, mimar, mühendis, tıp araştırmacısı Leonardo da Vinci'nin 1472-1475'e tarihlenen ''Meryem Ana'ya Müjde'' yağlı boya tablosu, meleğin oturan Hazreti Meryem'e İsa'ya hamile olduğunu söylemesini betimliyor.
   
Uffizi Galerisi, eski derebeylik şehri ve 1865'te İtalya'nın başkenti olan Floransa'yı 500 yıl öncesinden yöneten Medici ailesinin eski resmi hükümet binası. Anlamı ofis, yazıhane. Halka açılışı ise 238 yıl öncesine dayanıyor.