Kültür SanatMavinin en ‘sanatsal’ tonu

Mavinin en ‘sanatsal’ tonu

05.12.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Denim kullanarak yaptığı eserlerle tanınan, birçok müze ve galeride sergi açan Ian Berry, İstanbul’da. Berry “Kotlardaki gölgelemeleri gördüm ve bunları bir portre yapmak için kullanabileceğimi düşündüm” diyor

Mavinin en ‘sanatsal’ tonu

Esra Kara - İngiliz sanatçı Ian Berry denim kullanarak yaptığı tablolarla 20 yıldır tüm dünyada tanınan bir isim. Eski denimleri yani kot kumaşlarını kullanarak üç boyutlu eserler yaratıyor. Berry, 20 yıllık çalışma serüveninin en özel eserlerinden oluşan “Denim Ötesi (Beyond Denim)” adlı sergiyle Türkiye’de ilk defa Kalyon Kültür’de sanatseverlerle buluştu. Berry’le sanatını ve konu denim olunca moda dünyasıyla sanat arasındaki ilişkiyi konuştuk.

Haberin Devamı

- Denim kullanarak adınızı dünyaya tanıtan bir isimsiniz. Nasıl başladı?

İngiltere eski Başbakanı Tony Blair’in portresini gazete parçaları kullanarak yaptım. Ardından ailemin yaşadığı eve gittim… Dolabımda eskimiş, üzerime artık olmayan kotlarım duruyordu. Hepsini önüme koydum, kotlardaki gölgelemeleri gördüm ve bunları bir portre yapmak için kullanabileceğimi düşündüm. Makası elime aldım ve kotları kesmeye başladım. Yolculuğum “Yapabilirim” dediğim için başladı.

- Sanatınızda denimi hepimizin bildiği, görünce tanıdığı materyal olarak mı sunmayı düşündünüz?

Eserlerimi her zaman denim olduğu anlaşılmayacak şekilde sundum. Tabloma bakanlar çoğu zaman kullanılan malzemenin denim olduğunu anlamaz bile. Burada konu, denimden yapılan bir çalışma ortaya koymak değil. En basit anlatımıyla konu, sanat.

Haberin Devamı

- Sizden ilham alan ya da tekniğinizi kopyalayan sanatçılar oldu mu?

Bazı insanlar ilham almak ve kopyalamak arasındaki farkı anlayamıyorlar. Ben, gerçek sanatçıların ve fikir üreticilerinin yanında olmayı tercih ediyorum. İnsanların bunun tam tersi tarafta yer almasını ürkütücü buluyorum.

- Art Materialism adlı platformda farklı materyaller kullanan sanatçıları bir araya getirdiniz. Türkiye’den isimler var mı?

Dünyanın dört yanından pek çok yetenekli sanatçıyla arkadaş olmaktan gurur duyuyorum. Farklı materyal kullanarak sanat yapan isimlerle aynı makalelerde sıklıkla yer aldık ve bunu bir hareket hâline getirmeye karar verdik. Ekibimizde yeterince kadın yoktu. İstanbul’da Eylem Pala Uluğ ile tanıştım ve Art Materialism’e dahil olmasını teklif ettim. Eylem, geri dönüştürülmüş veya atık sınıfındaki plastik poşetleri kullanarak harika eserler yaratıyor.