20.11.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:
Seray Şahinler - Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki Zayid Ulusal Müzesi uzmanları, İslam dünyasında önemli el yazmalarından kabul edilen Mavi Kur’an yazmasında altın varak tabakasının altına gizlenmiş Kur’an ayetlerini ortaya çıkardı.
Araştırma sonucu yazımı MS 800-900 yıllarına dayanan Mavi Kuran’ın sayfaları arasında altın renkli dekoratif bir yaprak çiziminin altına gizlenmiş, Nisa Suresi’ne ait ayetler tespit edildi. Müze yetkililerinden edindiğimiz bilgiye göre; kaligrafın yanlış bir yazımı kapatmak adına yaptığı tahmin edilen yaprak figürünün altında gizlenen bu ayet, gözle görülmeyen ve zamanla silinmiş yazıları ortaya çıkarmak için kullanılan Multispektral görüntüleme tekniğiyle keşfedildi. Araştırmacılar kaligrafın kendi insiyatifiyle bu kararı almasının dönemin İslami eserlerinde çok nadir görüldüğünü söylüyor.
Mavi Kuran’ın yeni keşfedilen bu sayfası müzede yakında açılması planlanan Through Our Connections Galerisi’nde sergilenecek. 9. YY sonu ve 10. YY başı arasında Kayrevan Müslümanları için yazıldığı tahmin edilen mavi renkli Tunus Kufi el yazması Mavi Kuran’ın yalnızca 100 sayfası dünya çapında özel ve müze koleksiyonlarında bulunuyor. Beş sayfası ise Zayid Ulusal Müzesi’nde. Çivit ile boyanmış, kuzu derisinden yapılmış parşömen üzerine altın ve gümüş yazı tekniği kullanılarak yazılmış el yazması yaklaşık 600 sayfadan oluşuyor.
İslam kültürünün derinlikli araştırılması ve Arap dilinin gelişmesi için Zayid Ulusal Müzesi geniş bir akademik kadroyla çalışmalarına devam ediyor.
Hat sanatına yeni bakışlar
Mavi Kuran’ın sayfaları 20. YY’ın başlarından beri bilim insanları tarafından keşfedilmişti. Fakat 1970’lerde Londra’daki Hayward Galerisi’ndeki İslam Sanatları sergisinde yer alan sayfaların ardından bilim dünyasının dikkatini çekmeye başladı. Müzeden yapılan açıklamada yeni keşfin, erken dönem İslam hat sanatına dair yeni bakış açıları sağladığı da belirtiliyor.