Kültür SanatMarcus Aurelius’a taş koyuyorlar

Marcus Aurelius’a taş koyuyorlar

06.09.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

1960’larda Bubon Antik Kenti’nden yasa dışı yollarla kaçırılarak ABD’de sergilenen başsız Marcus Aurelius heykeliyle ilgili yeni bir gelişme yaşandı.

Marcus Aurelius’a taş koyuyorlar

1986’dan beri ABD’de sergilenen esere geçen yıl eylül ayından Manhattan Savcılığı’nın kaçakçılarla mücadele operasyonu kapsamında el konmuş ve eser müzeden kaldırılmıştı. Geçtiğimiz hafta Kaliforniya’da federal mahkemeye sunulan bir dosyada 74 yaşındaki koleksiyoncu Aaron Mendelsohn’un avukatları, araştırmacıların antik heykelin Türkiye’den çalındığını gösteren delilleri reddetti. Avukatlar, araştırmacıların esere el koyma yetkisine sahip olmadığını ve bu nedenle yetkilerini aştıklarını söyledi. Manhattan bölge savcılığı ise başvuruya “Antika Eser Kaçakçılığı Birimimiz Manhattan’dan geçen binlerce çalıntı antikayı ülke çapındaki galerilerden, evlerden ve müzelerden başarıyla kurtardı. Bu dosyaya mahkemede yanıt vereceğiz” açıklamasıyla karşılık verdi.

Haberin Devamı

Araştırmacılar  MS 50 ila MS 250 yılları arasında yapılan 20 milyon dolar değerindeki bronz heykelin Roma devlet adamı Marcus Aurelius’u tasvir ettiğine inanıyor.