Kültür SanatKutularını bomba sandılar

Kutularını bomba sandılar

20.06.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kutularını bomba sandılar

Kutularını bomba sandılar





Kutularını bomba sandılar
Minik, siyah bir kutuyla dünyayı dolaşıyorlar. İşin ilginç yanı o siyah kutu sayesinde harika fotoğraflar yaratıyorlar. 25 yıllık bir geçmişe sahip olan Fransız L’Association Dialoqueu de L’Image grubu kutularını da yanlarına alarak bu kez İstanbul’a düşürdüler yollarını. Eyüboğlu Eğitim Kurumlarının öğrencileriyle İstanbul’u fotoğrafladılar.
"Akdeniz Uzamı" adını verdikleri projelerinde değişik kültürler arasında köprü kurmak amacıyla yola çıkan grup, öncelikle Milli Eğitim Bakanlığı’yla bağlantıya geçti. Bakanlığın genelgesi sonrasında ise Eyüboğlu Eğitim kurumları projede yer almak istediğini belirtti. Böylelikle gruptan fotoğrafçı François Perri, Artur Desperez, Justine Desperez İstanbul’a geldi ve çalışmalar başladı. Üç hafta boyunca önce teorik dersler verildi sonrasında ise, fotoğraf çekimleri başladı. Grubun en önemli ve ilginç özelliği stenopes tekniğini kullanması. François Perri açıklıyor: "Küçük, silindir şeklinde bir kutu kullanıyoruz. Kutu tamamen siyah. Karanlık odada kutunun içine fotoğraf kâğıdını yerleştiriyoruz. Kutuda açtığımız deliğin karşısına gelecek şekilde... Sonra ışık almasını önlemek için iyice kapatıyoruz. Fotoğraf çekeceğimiz zaman, kutunun üzerindeki deliği, ışığın oranına göre belirli bir süre açık bırakıyoruz. Sonra deliği kapatıyoruz. Ve karanlık odada kâğıdı banyo ediyoruz. Fotoğrafınız hazır."
Perri, önceleri basit olduğu için bu tekniği kullandığını söylüyor. Sonra ise, başka nedenler ağır basıyor: "35 mm. ile çalıştığında fotoğrafı çok fazla düşünmüyorsun. Ama burada sadece bir tane fotoğraf yapacağın için çok düşünüyorsun. Elinde bir kamera var ve o anda etrafındaki en iyi görüntüyü araştırıyorsun. Görmek ve bakmak arasındaki farkı ortaya koyuyor."
UNESCO’nun da sponsor olduğu proje için 12 ülkeye gidilecek. Avrupa ve Asya’yı birbirine bağlayan bir ülke olduğu için ilk olarak Türkiye’nin tercih edildiğini belirtiyor Perri. Fakat bu seçimi yaparken zorlandıklarını da ekliyor: "Bu çalışma için 1 yıldan bu yana çalışıyoruz. İnsanlar Türkiye’den kimsenin bizimle iletişim kurmayacağını, böyle bir proje yapmanın çok zor olacağını söyledi. Fakat buraya geldiğimizde söylenenlerin çok yanlış olduğunu gördük."
Proje çerçevesinde 8. ve lise 1. - 2. sınıf öğrencilerinden oluşan 12 kişilik grubun çektiği fotoğraflar, Bedri Rahmi Eyüboğlu Sanat Galerisi’nde sergileniyor. 2 yıl sürecek olan projenin sonucunda Paris’te gerçekleştirilecek sergide ise, 12 ülkede yapılan çalışmalar biraraya getirilecek.
Çalışmalar sadece sergiyle sonuçlanmıyor. Öğrenciler stenopes tekniğini öncelikle kendi okullarında daha sonra ise, çeşitli devlet okullarında fotoğrafla ilgilenenlere anlatacaklar. Projede yer alan öğrencilerden Murat Burhanoğlu ve Bihter Yaman, çalışmanın çok eğlenceli olduğunu ama trajikomik sorunlar yaşadıklarını da vurguluyorlar: "Fotoğraf çekerken insanlar çok ilginç karşılıyorlar. Herkes etrafımızı sarıyor, sorular soruyor. Kutularımızı bomba sandılar. Mesela Ayasofya’ya giremedik. Hatta Ayasofya’nın karşısındaki bakkala bile sokmadılar bomba var diye..."

(0 216) 443 01 06
Bitiş tarihi: 30 Haziran 2002
Bedri Rahmi Eyüboğlu Sanat Galerisi