Kültür SanatKuğular, Bodrum’da dans ediyor

Kuğular, Bodrum’da dans ediyor

28.07.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Balenin ve operanın yıldızları Bodrum Kalesi’ne konuk oluyor. 21. Uluslararası Bodrum Bale Festivali’nde “Kuğu Gölü”nden “Zorba”ya pek çok önemli eser sahnelenecek.

Kuğular, Bodrum’da dans ediyor

21. Uluslararası Bodrum Bale Festivali,  3 Ağustos’ta başlıyor.  Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve Türkiye İş Bankası’nın 100. kuruluş yılı kutlamaları kapsamında ana sponsorluğunu üstlendiği 21. Uluslararası Bodrum Bale Festivali, ülkemizden ve dünyadan bale ve modern dans topluluklarını sanatseverlerle bir araya getiriyor. Festival programında, “Kuğu Gölü”, “Carmen”, “Muhteşem Gatsby”, “Zorba” gibi ölümsüz eserler, sahnelenişinin 25. yılını kutlayan müzik ve dans prodüksiyonu “Güldestan” ile Brezilya’dan ilk kez bir konuk topluluğun katılacağı Ballet Latino Tango gösterisi yer alıyor.

Haberin Devamı

Festivalin açılışını 3 Ağustos’ta İzmir Devlet Opera ve Balesi yapımı “Kuğu Gölü” yapacak. Çaykovski’nin bu önemli eserinde Prens Siegfried’in evliliğe henüz hazır olmamasına rağmen, onuruna verilen bir baloda annesinin dileğiyle bir eş seçmek zorunda kalması konu ediliyor. Eserde prensin avlanmak üzere gittiği gölde, büyücü Rothbart’ın kuğu şekline soktuğu Prenses Odette’e âşık olması balenin estetik adımları ile sahneleniyor. Bu kült eser Bolşoy Tiyatrosu baş dansçıları Denis Rodkin ve Eleonora Sevenard’ın eşsiz yorumlarıyla sanatseverlere sunulacak. “Kuğu Gölü”nün ikinci temsili 4 Ağustos’ta.

Tasavvuf ve klasik müzik

7-8 Ağustos Samsun Devlet Opera ve Balesi’nin “Carmen”i sahnelenecek. Müzikle dansın estetiğinin buluştuğu eserde klasik bale flamenkoyla harmanlanarak sahneye yansıtılıyor. 

Haberin Devamı

Mersin Devlet Opera ve Balesi’nin iddialı yapımı “Muhteşem Gatsby”, 11 ve 12 Ağustos’ta seyirci karşısına çıkacak. Genç ve yakışıklı Jay Gatsby, zengin muhiti Long Island’daki villasında partiler veriyor ve gösterişli bir hayat sürüyor. Servetinin kaynağı komşuları arasında dedikodu konusu olan Gatsby, pahalı zevkleri için para harcamaktan kaçınmayan sefahat dolu yaşamıyla dikkat çekiyor. Ancak bu ışıltılı hayatın ardında, yalnız ve hayal kırıklığına uğramış bir adam saklı. “Muhteşem Gatsby” bu ilginç hikâyeyi balenin zarif adımlarıyla Bodrum’da sahneye taşıyor.

Ülkemizde ve dünya sahnelerinde birçok kez sanatseverlerle buluşan bir müzik ve dans prodüksiyonu olan “Güldestan” sahnelenişinin 25. yılını Bodrum’da kutluyor. Müzikleri Mercan Dede’ye, koreografisi Beyhan Murphy’ye ait eserde tasavvuf ve çağdaş temaların örgüsü ile Osmanlı’dan günümüze İstanbul’un yolculuğu anlatılıyor. “Güldestan”, 15 Ağustos’ta sanatseverlerle buluşacak. 

Brezilya’dan ilk kez bir konuk topluluğun katılacağı festivalde Bodrumlu sanatseverler dans ve müzik dolu renkli bir geceye davetliler: Ballet Latino Tango. Klasik müzikten Latin ezgilerine, tangonun canlı danslarından bale adımlarına geniş bir repertuvarla seyirci karşısında olacak Basileu França Topluluğu, dünyaca ünlü koregraflar Binho Pacheco ve Ricardo Amarante’nin eserlerini sahneye taşıyacak. Bu unutulmaz performans 17-18 Ağustos’ta. 

Haberin Devamı

Festivalin kapanışını ise Ankara Devlet Opera ve Balesi’nin “Zorba”sı 21 ve 22 Ağustos’ta yapacak. Theodorakis’in bestelediği eserde küçük bir Yunan kasabasına John adlı Amerikalının gelmesiyle başlayan gelişmeler konu ediliyor.