29.12.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:
Melisa Vardal - Batı İngiltere Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, şarkı söylemenin ruh sağlığını iyileştirdiğini ortaya koyuyor. Araştırmada, koro çalışmaları öncesinde ve sonrasında ruh hâli anketleri doldurulmuş ve katılımcıların şarkı söyledikten sonra kendilerini daha sakin, daha enerjik ve daha mutlu hissettikleri gözlemlenmiş. Bu; günlük hayatın yoğun temposunda, farklı mesleklerden gelen insanların neden şarkı söylemeyi tercih ettiklerini açıklıyor. Ertesi sabah işe gittiklerinde kimisi yeni tasarımlar çizecek, kimisi öğrencilerine ders anlatacak, kimisi karmaşık mühendislik problemlerini çözecek. Gün boyu bilgisayar ekranlarına kilitlenecek, toplantıdan toplantıya koşturacak, belki de stres ve yorgunlukla mücadele edecekler. Fakat günün sonunda tüm bu farklı hayatları bir araya getiren ortak bir tutkuları var: Şarkı söylemek. Peki onları bu kadar farklı alanlardan bir araya getiren, şarkı söylemenin, özellikle de koro hâlinde şarkı söylemenin büyüsü ne? Koro müziği hayatlarına neler katıyor? Bu soruların cevaplarını koristlerden aldık.
‘Bana cesaret verdi’
- Yaren Bedel - We Play 101
Normalde kendi başına şarkı mırıldanan, ritim tutan ancak bunu toplum içerisinde yapamayan biriydim. Koroda yanındaki seslerden güç alıp onları dinleyerek doğru yaptığını hissetmek ve söylemeye devam etme imkânınız var. Dışarıda hiçbir zaman şarkı söyleme cesareti bulamazken koroyla birlikte şarkı söyleyebilmeye başladım. Birbirini dinlediğin ve birbirinden güç aldığın bir ortam sunuyor. Aynı zamanda çoksesli çalıştığımız için dinlediğim müziklerdeki değişik sesleri fark etme ve müzikleri çoksesli olarak yorumlama alışkanlığı kazandım.
‘Herkes görevini yapmalı’
- Güneş Yüzak - An Vokal / Ychorus
İnsanın en önemli yetilerinden biri olan, hayatta kalmamızı ve bugüne kadar gelmemizi sağlayan ses çıkarma yetimizin en saf hâliyle ortaya konulduğu yerlerdir korolar. Korolarda kolektif bir yapı vardır; herkes kendine düşen görevi yerine getirmeli ve uyumu bozmamalı. Böyle bir toplulukta söylemenin verdiği haz, belki de birlikte üretmenin verdiği zevkin izdüşümü. Bu toprakların acılarını, zorluklarını, neşelerini ve mutluluklarını hep bir ağızdan dinleyiciye sunmayı ve onlara yalnız olmadıklarını hissettirmeyi amaçlıyoruz. Her performansta dinleyiciyle karşılıklı olmamıza rağmen benzer duyguları hissettiğimizi fark ediyorum ve bu duygudaşlık benim de yalnız olmadığımı gösteriyor. Bunun bendeki izdüşümü ise umut oluyor.
‘Kaostan kaçıyorum’
- Oktay Akgüç-Chromas
Koro ile müzik yapmak, gündelik hayatına müzik üretimini entegre etmek ve müzikten hayatını kazanmak isteyip hayatını idame ettirmek için bir beyaz yakalı çalışan hâline gelmiş biri olarak benim, her şeyden önce müzisyenliğimi besleyen bir gerçeklik. Zaman zaman işimde ya da eğitimimde değişiklik olsa da koro hep hayatımda var oldu. Burada da en temel motivasyonumun hem birlikte müzik yaptığım arkadaşlarımın duygusal desteği hem de yaptığım müziği sevmek. Son beş senedir Başak Doğan’ın liderliğindeki korom Chromas ile tattığım bu deneyimi özetlemek gerekirse; koroda olmak benim için gerçek dünyadaki kaostan kaçıp, aklımdaki olumsuz düşünceleri müzikle doldurmaya kapı açtı, açmaya da devam ediyor.
‘Dünya güzelleşiyor’
- Sanem Bozan - An Vokal
Bir topluluk içinde şarkı söylemek, müzik yapmak, birlikte yapılan her üretim gibi çok iyi hissettiren bir süreç. Herkesi dinlerken kendini de dinlemen, sesini dengelemen, söylediğin parçanın duygusunda kalabilmen, bunu koro arkadaşlarınla uyum içinde yapabilmen gerekiyor. Ben koroda şarkı söylemeye başlayınca hayatın başka hiçbir alanında deneyimlemediğim bir şeyi deneyimledim: Aklımın, ruhumun ve bedenimin tek bir şeye odaklanması ve o anda başka bir şeyin umurumda olmaması. Özgürleştirici, güçlendirici, öğretici, ego yıkıcı bir deneyim bu. Hele de sonunda duyulması gereken armoni duyulduysa, koro tınladıysa, o anda dünya bir anlığına güzelleşiyor!