Kültür SanatKarkamış Antik Kenti’ne koruyucu çatı

Karkamış Antik Kenti’ne koruyucu çatı

30.09.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Gaziantep’teki Karkamış Antik Kenti’nde yer alan Arkeopark Geç Hitit Sarayı alanına yapılan koruyucu çatı, düzenlenen törenle hizmete alındı.

Karkamış Antik Kenti’ne koruyucu çatı

Türkiye-Suriye sınır hattında Anadolu ve Mezopotamya bölgesinde yüzyıllarca hüküm süren Hititlerin bölgedeki en önemli yönetim merkezi olan Karkamış Antik Kenti’ndeki kazı çalışmaları İtalya’nın Bolonya Üniversitesinden Prof. Dr. Nicolo Marchetti başkanlığında ve İstanbul Üniversitesi’nden Doç. Dr. Hasan Peker’in başkan yardımcılığında Türk-İtalyan işbirli ile devam ediyor. Kazı çalışmalarına Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, SANKO Holding, İtalya Dışişleri Bakanlığı’nın destek verdiği Karkamış Antik Kenti içerisindeki Arkeopark Geç Hitit Sarayı alanında koruyucu çatının yapımı tamamlandı.

Haberin Devamı

Karkamış Antik Kenti’ne koruyucu çatı

Alana zarar vermeyecek bir mimari ile hayata geçirilen bin 500 metrekarelik çatı, 7. yüzyıla doğru uzayan ve 7. yüzyılı da kapsayan bir dizi saray yapısının kalıntılarını, onun altında Hitit imparatorluk dönemine ait katıntıların bulunduğu alanı koruyor.

Törende konuşan İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Necmeddin Bilal Erdoğan, tarihi alanın, Karkamış ve Gaziantep’i cazibe merkezi haline getirmek için önemli bir yer olduğunu söyledi. Erdoğan, “Karkamış Antik Kenti son zamanlarda Türkiye’de açığa çıkarılan tarihi zenginliklerden biri olacak. Hem Gaziantep’in hem Karkamış’ın turistik cazibesini artırması çok önemli” dedi. Törende Gaziantep Valisi Kemal Çeber ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de birer konuşma yaptı.