19.01.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:
KÜLTÜR SANAT SERVİSİ
İran’da din denildiğinde ilk akla gelen, gündelik yaşamın her alanını şekillendiren kurallar ve kısıtlamalar oluyor. Ancak ülkenin dinî geleneklerinin yüzleri belirli bir dini doktrine sığdırılamayacak kadar çok çeşitli. Kentte ve kırsal mekânlardaki dinî pratiklerin yerel boyutlarına odaklanan bu film gösterimi, dinî gelenekleri bir yaratıcılık mecrası, yaşama tutunma sanatı ve kültürel, toplumsal ve ekonomik bir kaynak olarak ele alıyor. Bu gösterimdeki filmler varoluş ve dünya-kurmanın maddi unsurlarına bakıyor: Toprak, su, ekmek, ip, taş ve mabetler.
Diyaloğa katkı
“FilmForum İstanbul: İran at the Crossways”, muhafazakâr toplumların teknolojik gelişmeler ve modernizm karşısında yaşadıkları çelişkiler veya tartışmalı toplumsal cinsiyet anlayışları bağlamında dönüşen erkeklik normları gibi İran toplumunun uluslararası arenada daha az ilgi görmüş yönlerine odaklanıyor. İran'ın çok katmanlı kültürel yapısına ışık tutan bağımsız filmleri ve sesleri odağına alıyor. Filmler, Orient-Institut Istanbul'un araştırmacıları tarafından tanıtılıyor ve yönetmenler ve ilgili alanlardan uzmanlarla tartışılıyor. Üç tematik oturum, izleyicileri kendi perspektiflerinden yola çıkarak yönetmenler ve bilim insanları arasındaki diyaloğa katkı sağlamaya davet ediyor.
“FilmForum İstanbul: İran at the Crossways” üç gün boyunca Fransız Kültür Merkezi'nin film salonuna konuk oluyor. Filmler Türkçe altyazılı gösterilecek ve konuşmalar sırasında İngilizce-Türkçe simultane çeviri yapılacak. Etkinlik tüm katılımcılar için ücretsiz. Katılım için https://tr.filmforum-iran.org adresinden kayıt yaptırılması gerekiyor.