Kültür Sanatİçinden müzik geçen kütüphane

İçinden müzik geçen kütüphane

26.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Müzik Kütüphanesi, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde açıldı. Kütüphane, nota ve müzik içerikli yayın konusunda bir örnek oluşturmayı hedefliyor.

İçinden müzik geçen kütüphane

Yerli ve yabancı bestecilere ait notaların bulunduğu, müzikle ilgili sayısız kaynağı içinde barındıran, müzik eğitimi alan gençlerin ve müzikologların yanı sıra müziğe ilgi duyan herkese ev sahipliği yapacak olan Müzik Kütüphanesi, İzmir’de kapılarını açtı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nin bahçesindeki tarihi yapıda kurulan Müzik Kütüphanesi hafta içi 09.00-17.30 saatleri arasında hizmet verecek. Biz de Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi Şube Müdürü Emel Sevil Özer ile spesifik bir alanda hizmet veren kütüphanenin önemini ve gelecek planlarını konuştuk.

Haberin Devamı

*Bir müzik kütüphanesi oluşturma fikri nasıl ortaya çıktı? Bizim ülkemizde kamusal kaynaklı ilk müzik kütüphanesisiniz değil mi?

Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi, İzmir’in iftiharı ve Türkiye’nin gözbebeği bir sanat merkezi. Bu büyük kompleks için konusu “müzik” olan bir kütüphane oluşturmak öncelikle Başkanımız Tunç Soyer’in fikriydi. Kendisi “Her mahalleye bir kütüphane” mottosundan yola çıkarak İzmir’e birçok konsept kütüphane kazandırdı. Üniversitelere ve konservatuvarlara bağlı sanat kütüphaneleri dışında bir ilk olduğumuz doğru. Nota kütüphanesi olarak çok sayıda kurum kütüphanesi var. Fakat spesifik olarak nota ve müzik içerikli yayın konusunda umarım bir örnek oluştururuz.

İçinden müzik geçen kütüphane

EMEL SEVİL ÖZER

*Dünyadaki örnekler ne derece yol gösterdi size bu süreçte?

Haberin Devamı

Kütüphanecilik ve arşivleme konusunda daha çok yol almamız gerekiyor ülke olarak. Avrupa’nın belli başlı kütüphanelerini inceledik. Şu anda gördüğümüz en somut şey dijitale evrilme oldu. Biz de hem yer kısıtlılığı hem de sürdürülebilirlik açısından dijital ortamı yaratma konusunda çalışıyoruz.

*Müzik yayıncılığında nerede olduğumuz konusunda da oldukça somut bir tablo çıkmış olmalı kütüphaneyi oluştururken…

Maalesef Türkiye’de müzik yayıncılığı yok denecek kadar az. Özellikle çocuk ve gençler için çok az ve yetersiz yayın bulabildik. Belki de yayıncılığa girmek gerektiğini düşündük.

*Şu anda kaç eser bulunuyor kütüphanede? Ve kütüphaneyi geliştirmek için nasıl bir yol izleğiniz olacak?

2000’e yakın basılı materyal bulunuyor. Tüm müzik türlerinde yeni baskıların yanı sıra geçmiş potansiyeli de kullanıcılarımıza sunmak için Sahaflar Derneği ile koordineli bir şekilde çalıştık ve onların da desteği ile kıymetli eserleri raflarımıza taşıdık. Ama bahsettiğimiz gibi mümkün olduğu kadar dijital sistemi güncel tutmak bundan sonraki hedefimiz. Bu demek oluyor ki Sahaflar Derneği ile iş birliği içinde çalışmalarımızı sürdürürken aslında uzun yolları kapsayan bir arşivi de dijitale taşıyarak yok olmasını önlemiş olacağız.

‘Çocuk bölümünde sahnemiz var’

Haberin Devamı

*Kütüphane aynı zamanda bir performans alanı da sağlıyor müzisyenlere…

Evet. Çocuk bölümümüzde mini bir sahnemiz var. Küçük dinletiler, söyleşiler, tanışma ve imza günleri yapmaya başladık.

*Müzik Kütüphanesi’nin en işlevsel alanlarından biri de dijital inceleme olanağı sunan sanal müzik kütüphanelerine entegre sistem. Nasıl bir işleyiş var, İzmir dışındakiler için erişim mümkün mü?

Tabii mümkün olacak. Bildiğiniz gibi İzmir’deki tüm etkinlikleri tek bir adreste buluşturan bir platformumuz var; İzmirArt. Bu portal üzerinden üyelik sağlanarak kaynaklara ulaşım mümkün olacak.