Kültür SanatFantastiğin gizli kapısını aralayın

Fantastiğin gizli kapısını aralayın

07.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

J.R.R Tolkien’in “Hobbit” ve “Yüzüklerin Efendisi” ile J.K Rowling’in “Harry Potter” serisiyle birlikte fantastik edebiyat hayatımıza son yıllarda ışık hızıyla giriş yaptı. Ancak bu sonu olmayan dünya sadece bu iki seriyle sınırlı değil

Fantastiğin gizli kapısını aralayın

Gizem Çetimen / İstanbul 2000’li yıllarda İngiliz yazar J.R.R Tolkien’in aynı adlı kitaplarından uyarlanan “Yüzüklerin Efendisi” ve İngiliz yazar J.K Rowling’in “Harry Potter” serisinden uyarlanan filmlerin gösterilmesiyle özellikle Türkiye’de fantastik edebiyata karşı ilgi yükselişe geçti. Her ne kadar fantastik edebiyat denildiğinde akıllara sadece bu yazarlar ve bu yazarların eserleri gelse de hem dünyada hem de Türkiye’de bu alanda henüz ‘şöhreti’ kazanmayan bu türde pek çok kitap var. Sizin için fantastik dünyanın ‘gizli’ ve ‘sonsuz’ kapılarını aralayarak bu kitaplardan birkaçını derledik.

Haberin Devamı

“Yerdeniz Serisi”

Amerikalı yazar Ursula K. Le Guin’in “Yerdeniz” serisinin ilk kitabı “Yerdeniz Büyücüsü” 1968 yılında yayımlandı. Toplamda altı kitaptan oluşan seride, Çevik Atmaca nam-ı diğer Ged’in çocukluk ve ilk gençlik yıllarından başlayarak büyücü olma çabası ve maceraları anlatılıyor. Kitap özellikle Ged’in büyücülük okulundaki dönemi göz önünde bulundurulduğunda “Harry Potter” serisini hatırlatıyor. Ancak Ged’in maceralarının Rowling’in serisinden önce yazıldığını söylemekte fayda var. “Yerdeniz”, Le Guin tarafından önce bir üçleme olarak kaleme alındı. Serinin ilk kitabı “Yerdeniz Büyücüsü”, ‘büyümek’ temasını işlerken “Antuan Mezarları”, ‘cinselliğe uyanışı’ ve “En Uzak Sahil” ise ‘ölümle tanışıldığında çocukluğun bitip yeni bir hayatın başlamasını’ konu alıyor. Yazar, bu üçlemeye ek olarak 1990 yılında “Tehanu”yu ve sonrasında ise “Yerdeniz” ve “Öteki Rüzgâr” kitaplarını okurla buluşturdu. Kitaplar hem çocuklara hem yetişkinlere hitap ediyor.

Haberin Devamı

“Narnia Günlükleri”

Klasik çocuk kitapları arasında yer alan “Narnia Günlükleri”, İrlandalı yazar C.S. Lewis tarafından 1949 ile 1954 yılları arasında yayımlandı. Yedi kitaptan oluşan serinin resimleri ise Pauline Baynes tarafından çizildi. İçerisinde Yunan ile Roma mitolojisinden ve İngiltere ile İrlanda’nın peri masallarından izler yer alıyor. Kitap, hayvanların konuşabildiği, sihirin gerçek olduğu, iyi ve kötülerin savaştığı Narnia’da geçiyor. Hikâyedeki ana karakterlerin çoğu ise Dünya’dan Narnia’ya bir dolap yardımıyla ulaşıyorlar. Seriye hangi kitaptan başlayacağı konusunda kafası karışanlar için ise yazarın önerisi: “Büyücünün Yeğeni”, “Prens Caspian” “Aslan, Cadı ve Dolap”, “At ve Çocuk”, “Şafak Yıldızının Çocukluğu”, “Gümüş Sandalye” ve “Son Savaş”.

“Perg Efsaneleri”

Perg Efsaneleri”, Türkiye’nin ilk fantastik kurgu serisi olarak biliniyor. Yazar Barış Müstecaplıoğlu’nun kaleme aldığı ve dört kitaptan oluşan seri, iyilik ve kötülük kavramı üzerinden farklı ırklar ve inançlar arasında aslında hiçbir üstünlüğün olmadığını anlatıyor. Yazar, yarattığı ırkların özelliklerini, kültürlerini ve yaşam tarzlarını kurgularken pek çok farklı dünya kültüründen yararlanıyor. Lordların, büyücülerin, hanların aynı fantastik evrende buluştuğu serinin her kitabında yeni büyüler, büyülü aletler fantastikseverlerin karşısına çıkıyor.

Haberin Devamı

“Cadı”

Yazar Oylum Yılmaz’ın “Cadı” isimli kitabı, 2012 yılında yayımlandı. Kitabını fantastik bir kurgunun üzerine kuran yazar, olağanüstü güçleri olan Ümran’ın macerasını anlatıyor. Ancak hikâyenin tek kahramanı Ümran değil... Kitabın anlatıcısı, Ümran’ın büyülü dünyasına girdikçe hikâyenin değiştiğini ve Ümran’ın cinleri Kocakarı, İren ile Ferman’ın kendisine musallat olduğuna tanıklık ediyor. Bir anda Ümran kaybolduğunda ise hikâye, polisiyeye dönüşüyor.

Öneri Listesi

Neil Gaiman “İskandinav Mitolojisi”
George R. R. Martin “Buz Ejderhası”
Altay Öktem “Tanrı Acıkınca”
Nazlı Eray Gece Çiçeği Istanbul”
Göktuğ Canbaba “Tılsım-ı Kudret”

Yazarlar