14.10.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:
MELİSA VARDAL
MELİSA VARDAL- Suyun üzerinde renklerin dansıyla yüzyıllardır süregelen bir geleneğin modern dünyaya yansıması ebru sanatı... Bu sanatın inceliklerini dededen toruna miras alan Sera Çamaş, geleneksel yöntemlerle ürettiği eserlerini çağdaş bir bakış açısıyla yorumluyor. Stanford Üniversitesi’nde yapay zekâ eğitimi alan 20 yaşındaki sanatçı Çamaş, geleneksel ebru sanatını modern bir bakış açısıyla yorumladığı eserleriyle dikkat çekiyor. Dedesi ve annesinden miras aldığı ebru sanatını üçüncü kuşak olarak sürdüren Çamaş, Artkolik’teki ilk kişisel sergisini açtı. Çamaş’ın şimdiki hedefi ise Amerika’da bir sergi açmak. Daha önce Contemporary Venedik, Canvas London ve Contemporary Barcelona gibi uluslararası sergilerde eserlerini sanatseverlerle buluşturan Çamaş geleneksel yöntemlerle ürettiği ebru eserlerini çağdaş bir yaklaşımla yeniden yorumluyor.
Çocukluğundan beri ebru sanatıyla iç içe büyüyen Sera Çamaş, “Evimizin altındaki atölyede dedemin at kılından ve gül dalından yaptığı fırçalar ve toprak boyalarla ebru yapılan, dersler verilen bir ortama doğdum. Renklerini beğendiğim ebru boyalarının içine parmağımı sokup tatlarına bakarak ebruyla tanışmışım” diyerek ebruya olan ilk ilgisini anlatıyor. İki yaşında ebru yapmaya başlayan ve beş yaşından beri dedesi ve annesiyle “Dededen Toruna Üç Nesil Ebru” atölyeleri düzenleyen Çamaş, ebru sanatına olan tutkusunu “Su, toprak ve gül dalı kullanarak bir şey üretmek çok keyifli. Zamanın nasıl geçtiğini anlamıyor, bir nevi rehabilite olarak teknenin başından ayrılıyorsunuz” sözleriyle ifade ediyor.
Ebruyu bir baskı tekniği olarak algıladığını belirten Çamaş, “Bu da bana tekniği kullanma konusunda özgür alan sağladı” diyor. Eserlerinde geleneksel ebru tekniklerini modern sanatla bir araya getiren Çamaş, kolaj tekniğini ebru kullanarak uyguladığı eserleriyle New York merkezli bir sanat ajansı olan Hubdesign tarafından dünya çapında temsil ediliyor. Ebru gibi yerel ve özel sanatların tüm dünyada ilgi gördüğünü ve UNESCO Dünya Mirasları koruma listesinde yer aldığını hatırlatan genç sanatçı, New York ve San Francisco’da ebru sergileri açmak için çalışmalarını sürdürüyor. “Her şeyin elektronik olduğu günümüzde toprak ve su kullanarak bir şeyler üretip geçmişle bağımı korumaya devam edeceğim” diyen sanatçı yine de dijital dünyada ebru sanatının geleceğine dair olumlu düşünüyor. Çamaş Stanford Üniversitesi’nde aldığı yapay zekâ eğitimini ebru sanatıyla birleştirerek yeni projeler üretmeyi hedeflediğini de sözlerine ekliyor.