16.06.2021 - 15:04 | Son Güncellenme:
Dijital dünya artık onsuz yaşayamadığımızı düşündüğümüz, her an, her dakika bizi, beynimizi meşgul eden bir alan oldu. Farklı amaçlara hitap eden bu mecralara hızla adapte olurken kendimizi kaptırmaktan da alıkoyamadık. Biraz Twitter’a bakayım, Instagram’da kim ne paylaşmış derken farkında olmadan saatlerimizi bu dünyada geçirmeye başladık.
Alt kimliklerle yüzleşme vakti geldi
Bu dünya ile yüzleşme vaktinin geldiğini düşünen Ayşegül Bulut Atalay, Dijital Bilge kitabı ile dijital dünyanın dışına çıkıp yaşananlara uzaktan ışık tutuyor. Farklı bir bakış açısı ile herkesin dijital kimliklerinin ardında unuttuğu veya farkında olmadan görmezden geldiği alt kimlikleri ile yüzleşmesini sağlayan yazar, Dijital Bilge ile yeni dijital düzenle baş etme konusunda farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Dijital Bilge kitabını okuyanlar, bu dünya ile ilgili yeni şeyler öğrenecek, bildiğini zannettiklerini ise yeniden sorgulayacak.
Google yaşlı bilge, Facebook amiral gemi
Kitapta dijital dünyanın ne olduğundan sosyal mecraların tarihçelerine, bağımlılıktan linç ve stalk kültürüne, dijital dedektiflikten dijital detoksa kadar pek çok konu derinlemesine ele alınıyor. Dijital Bilge’de Google yaşlı bilge, Facebook amiral gemi, Youtube hiparaktif çocuk, Twitter fikir adamı ve Instagram da sosyal gezgin olarak tanımlanırken dünyada en fazla kullanılan platformlara da değiniliyor.
“Dijital dünya bizi değil, biz bu dünyayı doğru ve yerinde kullanmalıyız”
“Bu dünyanın bizi değil, bizim bu dünyanın getirdiklerini doğru kullanabilmemiz gerekiyor. Dijital Bilge’de bu konuda dikkat etmemiz gereken noktaları görüyoruz” diyen Atalay, okurlardan kitabı okurken, tek tek sosyal medya platformlarındaki kendi maceralarını düşünmelerini istiyor. Gerçek karakteriniz, olduğunuzu düşündüğünüz kişi ve herkesin olduğunuza inandığı kişi aynı mı? Birbirinden ne kadar farklı? Bu farklılığın altında yatan sebepler neler? Dijital Bilge’yi okuduktan sonra tüm bu soruların cevaplarının öğrenileceğini belirten Atalay, belki de karşınızda hiç tanımadığınız birini bulacaksınız diyor ve ekliyor: “İşte bu kitabın amacı tam da bu, Dijital Dünya ile Bir Yüzleşme.”
Ayşegül Bulut Atalay ve Dijital Bilge’ye aynı zamanda yer aldıkları sektörün önemli isimleri de destek veriyor. Oyuncu, komedyen Doğa Rutkay Kamal, danışman, konuşmacı ve yazar Evrim Kuran, tarihçi, yazar Pelin Batu ve iş insanı Sadettin Saran’ın kitap hakkındaki yorum ve görüşleri arka kapakta kendilerine yer buluyor.