Kültür SanatDeriye sığan hayat

Deriye sığan hayat

05.01.2025 - 02:01 | Son Güncellenme:

Koray Ariş’in 60 yıllık sanat hayatından izler sunan “İçinde Yaşadığımız Deri” sanatçının heykele ve malzemeye usanmadan bıraktığı izleri hatırlatıyor.

Deriye sığan hayat

Seray Şahinler- Koray Ariş’in sanat hayatından izler sunan “İçinde Yaşadığımız Deri” başlıklı sergi Arter’de ziyarete açıldı. Sanatçının farklı dönemlere ve serilerine ait heykellerini, atölyesindeki üretim süreçlerini yansıtan nesneler ve malzemeler onun 60 yıla uzanan sanat hayatından izler sunuyor.

Haberin Devamı

Koray Ariş, sanat pratiğinde deri, kösele, ahşap, bronz ve kurşun malzemeleriyle heykelde özel ve özgün bir dil oluşturuyor. Bu biriciklik çağdaş Türk sanatı için öncü tavrıyla hâlâ yeni. Retrospektif tadındaki 300 işin yer aldığı sergide bu ilişkinin izleri çok net, çok belirgin… Serginin kronolojik olmayan güzergâhı, Ariş’in heykel pratiğinde öne çıkan figür, denge, devinim, tını gibi yapıtlarındaki merkezi kavramlar etrafında şekilleniyor.

İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde Şadi Çalık atölyesinde gördüğü heykel eğitimini 1969’da Roma’ya giderek Emilio Greco’nun atölyesinde sürdüren ve kendi dilini bulan sanatçının farklı serileri ve tekil yapıtlarda malzemenin vuku bulduğu ahşap, taş, deri formlar, erken dönem figüratif temsiller ve büstler, soyut kafalar, taşlaşan yüzler çıkıyor karşımıza. Her biri kendi referanslarıyla hayatı hatırlatıyor. Bir yönüyle mitolojik, antropolojik, arkeolojik çağrışımlar...

Haberin Devamı

Deriye sığan hayat

Hafızayı hatırlamak

Arter’in ikinci katındaki serginin girişi, Ariş’in hayatının sanatıyla nasıl bağlandığının ilk adımı… Babası Latif Ariş’in tasarladığı elle boyanmış afiş, yine babasının yaptığı natürmort, annesi Nezihe Eriş’in tezyin ettiği tabaklar, Koray Ariş’in büstleriyle konuşuyor. Serginin girişinde yer alan ve sanatçının Dostlar Tiyatrosu başta olmak üzere pek çok oyun için tasarladığı masklar da hikâyenin birer parçası. Çocuk bisikleti, halen kullandığı el arabası gibi günlük nesneler de Ariş’in hayatının ve sanatının nerede kesiştiğinin göstergelerinden. Sergi, küratör Selen Ansen’in aktardığına göre aslında sanatçının Çatalca’daki atölyesinde sanat, yaşam ve doğa arasında ördüğü bağlardan hareketle şekil almış. Hâliyle hikâyenin birbirine eklendiği eserler ve temalar sanatçı adına kapsayıcı, tamamlayıcı seyir sunuyor.