24.09.2018 - 14:39 | Son Güncellenme:
Bu yıl ikincisi düzenlenen, 6-12 yaş aralığında 1500’den fazla çocuğun ve ailesinin katıldığı festival, Boğaziçi Üniversitesi Uçaksavar Kampüsü’nde gerçekleşti.
Darüşşafaka ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği öğrencilerinin de katılım sağladığı renkli festivalde çocuklar yaratıcı atölyeler ve oyunlarla “Sağlıklı Bireyler ve Nitelikli Eğitim”, “Sürdürülebilir Şehir ve Yaşam Alanları”, “Erişilebilir ve Temiz Enerji” ve “İklim Eylemi” gibi konular hakkında bilgi edindi.
Danimarka Konsolosluğu’nun sosyal sorumluluk ve çocukları bilinçlendirme üzerine düzenlediği etkinlikte görevine yeni atanan Danimarka İstanbul Başkonsolosu Anette Snedgaard Galskjot açılış konuşması yaptı: ‘’Danimarka Dışişleri Bakanlığı ve Danimarka Konsolosluğu olarak daha sürdürülebilir bir dünyaya katkıda bulunmanın önemine inanıyoruz. Ve bu nedenle başlangıç noktası olarak geleceğimiz olan çocuklarımızı belirledik. Bu sene ikincisini organize ettiğimiz ve gelenek haline gelen Danimarka Çocuk Festivalimizde, çocuklarımız tüm gün boyunca ilham verici deneyimler yaşarken ebeveynlerimiz de uzman katılımlı söyleşimiz ile festival ruhunu çocuklarıyla birlikte yaşayacak. Bugün festivalimizde yer alarak bizi destekleyen tüm Danimarkalı şirketlere, sivil toplum kuruluşlarına ve derneklerine de bu konuşmam vesilesiyle ayrı ayrı teşekkür etmek isterim.’’
Festivalde Chr. Hansen’in katkılarıyla gerçekleşen, moderatörlüğünü Ceyda Düvenci’nin yaptığı, konuşmacı olarak ise Prof. Dr. Murat Baş’ın katıldığı “iyibakteriler” semineri ve Danimarka Kültür Enstitüsü’nün ünlü Malezyalı sanatçı Amir Zainorin için kurduğu alanda gerçekleştirdiği “Çöpten Ev Atölyesi” katılımcılar tarafından ilgiyle izlendi. Zeyno Gürsoy Dolay, ‘’Topraktan Tabağa Yediklerimizi Tanıyalım Atölyesi’’nde çocuklara sofralarımızdaki besinlerin yolculuğunu anlattı.
LEGO®, Chr. Hansen, Name It ve Novo Nordisk gibi alanında öncü Danimarkalı şirketlerin yanı sıra sivil toplum ve sürdürülebilirlik ile ilgili çalışmalarını sürdüren kuruluşlar da festivale destek amacıyla etkinlikteydi. Dans gösterilerinden oyun atölyelerine, seminerlerden spor yarışmalarına birbirinden renkli aktivitelerle eğlenceli bir gün geçiren çocuklar, toprak ile iç içe oldukları atölyelerde ise doğayı ve ekolojik sistemi daha yakından tanıma fırsatı buldu.
Dünyanın en büyük oyuncak şirketlerinden LEGO®; festivale özel LEGO® City, LEGO® Ninjago, LEGO® Friends, LEGO® Duplo gibi çocukların kodlama yapabileceği aktiviteleriyle ön plana çıkarken, biyoteknoloji firması Chr. Hansen; düzenlediği mini basketbol aktivitesi ile katılımcılara keyifli dakikalar yaşattı.
Küçük yaşta spor yapma farkındalığının oluşmasına dikkat çekmeyi hedefleyen global sağlık şirketi Novo Nordisk; zumba, koşu ve bisiklet çevirerek smoothie yapımı gibi aktiviteler düzenlerken, uluslararası çocuk markası Name It ise mini survivor, okçuluk ve dans atölyesi ile çocukların eğlenceli vakit geçirmelerini sağladı.
Sürdürülebilir Şehirler Derneği ödüllü “İklim Değiştiren Oyun” gibi yenilenebilir enerji konusunda ürettiği ve hayata geçirdiği projelerle dünyada ilklere imza atan Young Guru Academy, çocukları yaratıcı düşünmeye teşvik eden “Robotik Oyunu” ile festivale katıldı.
Erken yaşta farkındalık bilincinin oluşturulması amacıyla çalışmalarını sürdüren Ek Biç Ye İç ve Kokopelli Şehirde, çocukları doğayla buluşturdukları atölyeleriyle festivale renk kattı. Darüşşafaka, Tema, Açev, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği gibi sivil toplum kuruluşları da katılımlarıyla ve aktiviteleriyle festivale destek oldu.
Ayrıca festivalin renkli çekilişinde kazananlara hediye çekleri, “Robotik” seti ve “İklim Değiştiren Oyun” seti hediye edildi.