Kültür SanatBencil Maymun: İnsan Doğası ve Yokoluşa Giden Yolumuz

Bencil Maymun: İnsan Doğası ve Yokoluşa Giden Yolumuz

15.01.2021 - 15:46 | Son Güncellenme:

Biyoloji profesörü Nicholas P. Money’in kaleme aldığı “Bencil Maymun”, Koç Üniversitesi Yayınları’ndan (KÜY) çıktı. Türkçeye Mehmet Doğan’ın çevirdiği çalışma, biz insanların ne olduğunu işliyor.

Bencil Maymun: İnsan Doğası ve Yokoluşa Giden Yolumuz

Orta yaşlarında orta boy bir yıldızın yörüngesine kapılmış gezegenlerin üçüncüsünde 3,3 milyar yıl önce filizlendik. Bin asır önce Rift Vadisi’ni terk edip dünyaya açıldık. Beslenme konusundaki esnekliğimiz, 16 milyar sinir hücresine ev sahipliği yapan görkemli neokorteksimiz ve doğayı dönüştürme konusundaki kabarık sicilimiz bizi memeliler arasında özel bir yere taşıdı. 100.000 yıldır etrafta kasıla kasıla yürüyor, 18. yüzyıldan beri kendimize bilge sıfatını yakıştırıyoruz. Bizler Homo sapiens’iz.

Haberin Devamı

Nicholas P. Money, modern insana seslendiği manifestosunda bu tabloyu başaşağı ediyor. Batı bilimi ölümcül bir hataya dönüştükçe doğa dikiş yerlerinden sökülüyor. Görkemin yerini gösteriş aldıkça, Homo sapiens yerini Homo narcissus’a terk ediyor. Ben hissini veren seyin “biz” olduğu unutuldukça Bencil Maymun kurtuluş umudunu yitiriyor. Bu karamsar hikâyenin ışıklarını söndürmeden önce insanlığın berbat ettiği şeye dürüstçe bakmaya ve hatasını kabullenmeye cesaret edenler için bir umut zerresi, bir ipucu da bırakıyor Money: Zarafet. Ancak ve ancak doğanın geri kalanına karşı göstereceğimiz nezaketle gelecek.