Bu yıl Bangladeş'in Başkenti Dakka'da gerçekleştirilen "8. Asya Sanat Bienali"nde Türk ressamı Habip Aydoğdu, şeref ödülü aldı. Aydoğdu, Asya'nın en prestijli plastik sanat etkinliği olarak kabul edilen ve 35 ülkeden 325 ressam ve 3000 eserin sergilendiği bienalde Türkiye'yi Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nden Prof. Dr. Atilla Atar ile birlikte temsil etti
BANGLADEŞ'in başkenti Dakka'da 6 - 30 Kasım tarihleri arasında düzenlenen "8. Asya Sanat Bienali"nde Türkiye'yi Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nden Prof. Dr. Atilla Atar ile birlikte temsil eden ressam Habip Aydoğdu, şeref ödülü aldı. 16 yıldır yapılan ve ilk kez bir Türk ressamın ödül aldığı bienalde Aydoğdu'ya, 325 sanatçı ve 3000 eser arasında yapılan değerlendirme sonunda `şeref ödülü' verildi.
Ödülünü Bangladeş'in kurucusu Mucibür Rahman'ın kızı Başbakan Sheilch Hasina'nın elinden aldığını belirten Aydoğdu, 35 ülkenin katıldığı bienale Kültür Bakanlığı tarafından gönderildiğini söyledi. İlk sergisini 1976 yılında Nusaybin ve Cizre'de askerlik yaptığı süre içinde yaptığı resimlerle açtığını belirten Aydoğdu, Asya Sanat Bianeli'nde Uluslararası bir jüri tarafından 3'ü büyük 7'si şeref olmak üzere toplam 10 sanatçıya ödül verildiğini söyledi. Asyalıların doğaya ve sanata bakış açısıyla, Batının doğaya ve sanata bakış açısının yeni bir sentez oluşturacağına inanan Aydoğdu, "Geleceğin sanatı bu iki kültürün harmanından doğacak" dedi.
Bangladeş'lilerin Türkleri çok sevdiğini ve Kurtuluş Savaşı'nda Türkiye'ye en çok yardımda bulunan ülke olduğunu belirten Aydoğdu, "Bangladeş'te inanılmaz bir Türkiye sevgisi var. Bangladeşliler `ilerde büyüyünce iyi şeyler yapsınlar' diye çocuklarının adlarını Mustafa ya da Mustafa Kemal koymuşlar. Öyleki Dakka'nın en büyük caddesinin adı Kemal Atatürk Bulvarı. Anayasa Mahkemesi Başkanlarının adı ise Mustafa Kemal Paşa" dedi. 1922 yılında Bengalli Müslümanların milli mücadelede orduya silah alınması için Ankara Hükümeti'ne 120 bin İngiliz altını gönderdiğini söyleyen Aydoğdu, "Büyükelçi Özcan Davaz anlattıklarına göre Ankara Hükümeti'ne gönderilen bu altınlar ile o dönemde ayrıca ilk Meclis tamir edilmiş ve bakiyesi Türkiye İş Bankası'nın kuruluşuna sermaye olmuş. Bugün Bangladeşliler Nazım Hikmet'in, Yunus Emre'nin şiirlerini ezbere biliyor. Oysa biz onları tanımıyoruz. Bu cahilliğimden dolayı ben çok utandım" diye konuştu.