Kültür SanatAKM’nin okuma köşesi

AKM’nin okuma köşesi

14.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yeni Atatürk Kültür Merkezi’nde açılan Vitali Hakko Kreatif Endüstriler Kütüphanesi, 15 bin kitaptan oluşan koleksiyonuyla hem yapıya hem şehre dinamizm kazandırıyor

AKM’nin okuma köşesi

Seray Şahinler - Sanatseverlerin merakla beklediği Beyoğlu’nun ve İstanbul’un sembolik yapılarından Atatürk Kültür Merkezi (AKM) yeni yüzüyle kapılarını açtı. 13 yıldır kapalı olan ve uzun bir restorasyon süreci sonrası 29 Ekim akşamı ziyarete açılan yeni AKM günün her saati ziyaretçi akınına uğruyor.  Opera binası, sinema, sergi ve tiyatro salonu, müzik platformuyla beş bloktan oluşan AKM’nin öne çıkan bölümlerinden biri ise Vitali Hakko Kreatif Endüstriler Kütüphanesi .  AKM ’nin içerisinde üç kata yayılan kütüphane açıldığı günden beri kitapseverlerin ilgisiyle dolup taşıyor. 

Haberin Devamı

10 yıl sonra yeni yerinde

Kütüphane 2007’de hayatını kaybeden Vakko’nun kurucusu Vitali Hakko’nun anısını yaşatmak için ailesi tarafından hayata geçirildi. Hakko’nun eğitime ve kitaplara desteğini ölümsüzleştirmek isteyen oğlu Cem Hakko’nun öncülüğünde 2011’de kurulan kütüphane ilk Nakkaştepe’de ziyarete açılmıştı. 10 yılı geride bırakan kütüphane artık yeni yerinde, AKM’de okurlarla buluşacak.

Vitali Hakko Kreatif Endüstriler Kütüphanesi mimari tasarımı, çalışma alanları ve kitapların kürasyonuyla hem AKM’ye hem Beyoğlu’na yeni bir soluk getirdi denebilir. Türkiye’deki sanat kütüphanelerindeki boşluğu göz önünde bulundurarak harekete geçen Begüm Başoğlu ve ekibi tüm disiplinleri içine alan bir model kurgulamış. Dünyada sanat yayıncılığının öncü isimleriyle irtibata geçilerek bir derleme yapılmış. Sadece bin adet basılan edisyon kitaplardan, özel ve ilk baskı eserlere, kütüphaneye özel imzalı yayınlara kadar binlerce kıymetli kitap kütüphanenin bünyesine eklenmiş. 400 metrekare büyüklüğündeki yeni yerinde geniş kitlelere ulaşmayı hedefleyen Vitali Hakko Kreatif Endüstriler Kütüphanesi’nde tam 15 bin kitap yer alıyor. Sürekli güncellenen kütüphane basılı, dijital, görsel arşiviyle de öne çıkıyor.

Haberin Devamı

AKM’nin okuma köşesi

Vitali Hakko Kreatif Endüstriler Kütüphanesi pazartesi günü hariç 10.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. D Hüseyin Özdemir Milliyet

Yüzde sekseni yabancı yayınlar

Vitali Hakko Kreatif Endüstriler Kütüphanesi’nde mimari, fotoğraf, resim ve heykel alanlarındaki kitaplar ağırlıkta. Yüzde 80’i yabancı kitaplardan oluşan kütüphanede 1975 baskısı bir Coco Chanel kitabı, Kubrick sineması üzerine çalışmalar, Gaugin retrospektifi, Beatles biyografisi gibi eserlere ulaşabilirsiniz. Bir referans kütüphanesi olduğu için kitaplar ödünç almak mümkün değil fakat okuma ve çalışma alanlarıyla burada uzun ve keyifli zaman geçirme fırsatınız var.  Toplu katalog sistemiyle Türkiye’nin birçok yerinden erişim sağlanan kütüphane akademisyenlere, öğrencilere, araştırmacılara, sanatçılara ve meraklılarına ulaşmayı hedefliyor. Beyoğlu’na dönüşün “yeniden” başladığı şu sıralar AKM’nin varlığı şehre dinamizm kazandırdı. Yeni AKM, ilk mimarı Hayati Tabanlıoğlu’nun oğlu Murat Tabanlıoğlu’ya emanet edilmişti. AKM’deki bu kütüphanede ise yine bir babanın mirası yaşatılıyor. AKM bu yönüyle şehrin belleğinde yeniden konumlanırken, bir “emaneti”i de yükleniyor gibi.