Kültür SanatAÇEV 100 bin çocuğu kitaplarla tanıştırmayı hedefliyor

AÇEV 100 bin çocuğu kitaplarla tanıştırmayı hedefliyor

27.04.2021 - 13:28 | Son Güncellenme:

Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), çocukların dil gelişimlerini, yaratıcılıklarını ve hayal güçlerini desteklemek amacıyla Okuyan Bir Gelecek platformunu (www.okuyanbirgelecek.org) açtı. Fazıl Say’ın müziklerini yaptığı; Beren Saat, Cem Yılmaz, Demet Evgar, Fatih Türkmenoğlu, Genco Erkal, Selçuk Yöntem, Songül Öden ve Yekta Kopan’ın çocuklara kitap okuduğu projede hem ebeveynlere ilham vermek hem de çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmak amaçlanıyor.

AÇEV 100 bin çocuğu kitaplarla tanıştırmayı hedefliyor

Platform üzerinden bağış hareketi de başlatan AÇEV, evlerinde kitap olmayan 100 bin çocuğu kitaplarla buluşturmayı hedefliyor. Okuyan Bir Gelecek ziyaretçileri, Kidega üzerinden kitap satın alarak, 3747’ye SMS göndererek ya da FonZip üzerinden bağış yaparak daha çok çocuğun projeden faydalanmasına destek olabiliyor. 

Haberin Devamı

Sosyoekonomik düzeyler arası kelime farkı 32 milyon 
Türkiye’de 5-6 yaş çocuklarının yüzde 71’inin evinde 3’ten az çocuk kitabı ya da resimli kitap bulunuyor. Bilimsel araştırmalar yüksek sosyoekonomik düzeyden ailelerde yetişen çocukların 4 yaşına geldiklerinde 45 milyon kelime duyduklarını, oysa düşük sosyoekonomik seviyede yetişen çocukların sadece 13 milyon kelime duyduklarını gösteriyor. Türkiye’nin 2018 PISA sonuçlarına göre, sosyoekonomik olarak en üst yüzde 25’lik dilimde yer alan öğrencilerin ortalama okuma puanı 513 iken en alt yüzde 25’lik dilimdekilerin 437. Aradaki fark büyük oranda erken çocukluk döneminden başlayan bu eşitsizlikten kaynaklanıyor. Aradaki 32 milyon kelimelik farkı kapatabilmek için çocukları küçük yaşlardan itibaren kitaplar aracılığıyla yeni kelimeler ve kavramlarla tanıştırmak büyük önem taşıyor.