KonutKonut Kredisi Çekenler Dikkat!

Konut Kredisi Çekenler Dikkat!

06.12.2012 - 14:39 | Son Güncellenme:

Bankalardan nakit kredi, taşıt veya konut kredisi çekenler dikkat bankanızdan alacağınız var...

Konut Kredisi Çekenler Dikkat

Kredi borcunuz bittikten sonra ödediğiniz hayat sigortası primlerinizi bankanızdan iade alabilirsiniz. Bankadan çektiğiniz Kredi sonrası bankaların size zorunlu tuttuğu kimi zaman ise habersiz yapılan hayat sigortası ödemelerinizi iade alabilirsiniz.

Tüketicilerden sikayetvar.com'a gelen şikayetlere göre kredi vadesi süresince bankadan kullandığınız krediye bağlı olarak yapılan hayat sigortalarından bankalar büyük vurgun yapıyor.

1 yıldan kısa vadede kredi çeken müşterilerine "Kredi vadesinin bir yıldan kısa olması durumunda asgari sigorta süresi 1 yıl olarak belirlenmektedir." diyen bankalar bir de bu yetmezmiş gibi 13 aylık çekilen bir krediye genellikle yıl bazında (12,24,36 aylık) hayat sigortası yaparak neredeyse 11 aylık ek bir ödeme yansıtıyor.

Kredi kullanımı esnasında en çok tartışılan konulardan bir tanesi de bankaların şart koştuğu sigortalar. Kredisi kullanan müşterilerinin kredi borçları, sigorta süresi içinde yaşam kaybı riskine karşı teminat altına alan bankalar sigorta primlerini müşterilerinden peşin veya yıllık taksitler halinde alıyor.

Kredi hayat sigortasının kredi vadesi boyunca insanların sadece kendilerini değil yakınlarına karşı olan sorumluluklarını da güvence altına alan bir sigorta türü olduğunu hatırlatan sikayetvar.com'un avukatlarından Av. Ramazan Aykış "Kredi vadesinden fazla ödediğiniz sigorta ödemelerinizi bankanızdan geri alabilirsiniz" dedi.

Av. Ramazan Aykış, bankaların sigorta uyanıklığını ve tüketicilerin haklarını şöyle açıkladı: "Bankalar tarafından zorunlu tutulan hayat sigortası sigorta şirketleri tarafından, yıl bazında yapılmakta olup, 13 ay vade ile kredi çeken vatandaşa 24 ay boyunca hayat sigortası primi ödemek durumunda bırakılmaktadır. Kredi çekmek için zorunlu olarak hayat sigortası yaptıran tüketicinin bir de üstüne kredi borcu bittikten sonra da hayat sigortası primi ödemek durumunda bırakılması da kanaatimizce Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun uyarınca haksız şarttır ve tüketici fazla ödemek durumunda kaldığı bu primleri iade alabilmelidir."

Av. Ramazan Aykış: “Hayat Sigortası Primlerinin İadesi İçin Bankanıza Başvurun!

Tüketicinin kredi borcu bittikten sonra istediği zaman sigorta sözleşmesini sona erdirebileceğine dikkat çeken Av. Ramazan Aykış, "Ticaret Kanunu 1500'ncü maddesi uyarınca sigorta ettiren, en az 1 yıldan beri yürürlükte bulunan ve bir yıllık primi ödenmiş olan sigorta sözleşmelerinde, istediği zaman sözleşmeyi sona erdirerek sigortadan ayrılabilir. Ayrılma değeri, ayrılmanın istenildiği anda ki genel kabul görmüş aktüerya kurallarına uygun biçimde hesaplanacaktır. Kısacası fazla prim ödemek durumunda kalan tüketici kredi borcunun kapatılmasının akabinde fazla ödetilen hayat sigortası primlerinin kendisine iadesi için bankalara başvurarak hakkını aramalıdır" diyerek bankalardan kredi çeken tüketicileri uyardı.

Kredi çeken tüketiciye bankaların hayat sigortası yaptırmasını zorunlu tutmasının da kabul edilemez olduğunu kaydeden Av Ramazan . Aykış, "Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 6. maddesinde yer alan ‘Satıcı veya sağlayıcının tüketiciyle müzakere etmeden, tek taraflı olarak sözleşmeye koyduğu, tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde iyi niyet kuralına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan sözleşme koşulları haksız şarttır. Bu bağlamda bankaların kredi çeken vatandaşa hayat sigortası yaptırmasını zorunlu tutması da kanaatimizce haksız bir uygulamadır. Yargıtay, bir kararında; bankanın, sadece kredinin verilmesi için zorunlu olan masrafları tüketiciden isteyebileceğini, diğer ücret ve masraflar başlığı altında maktuen belirlenen bir miktarın tüketiciden alınacağına dair hükmün yasa ve Yönetmelik hükümleri karşısında haksız şart olduğunun kabulü gerekeceğine karar vererek hayat sigortası adı altında kesilen tutarın iadesine karar vermiştir" şeklinde konuştu...

Haberin Devamı

Kaynak:CnnTürk.com