KonutKentsel dönüşüm nasıl olmalı?

Kentsel dönüşüm nasıl olmalı?

29.04.2015 - 13:32 | Son Güncellenme:

Bu yıl 14'üncüsü yapılan Forum İstanbul'da yaşanılabilir bir şehrin nasıl ortaya çıkacağı tartışıldı.

Kentsel dönüşüm nasıl olmalı

Soyak Holding, Türkiye’yi 2023 hedeflerine taşıyacak parametrelerin tartışıldığı ve bu yıl 27-28 Nisan’da ‘Kritik eşik: Açılım ve Dönüşüm Zamanı’mottosuyla düzenlenen Forum İstanbul Konferansı’nda yerini aldı.
Soyak Holding CEO’su Dr.M. Emre Çamlıbel, konferans kapsamında düzenlenen ‘Sürdürülebilir Kentleşme” panelinin yönetimini üstlendi. Çamlıbel yaptığı konuşmada, “Türkiye’de günümüzde sürdürülebilir kentleşmenin anahtarı; bütünsel planlamadır. Alt yapı, açık alan, akıllı bina gibi önemli çalışmaları içine alan bu büyük ölçekli planlama, özel sektörün ve kamunun çabalarıyla birlikte yaşanılabilir şehirlerin ortaya çıkmasına zemin hazırlayacaktır.” dedi.
Orta ve uzun vadeli düşünme
Türkiye’de gayrimenkul, enerji, çimento ve döküm sektörlerinde öncü projelere imza atan Soyak Holding, ülkemizin 2023 hedefleri doğrultusunda toplumu, iş dünyasını, akademik ve bürokratik çevreleri harekete geçirerek, Türkiye’nin bugünü ve yarınıyla ilgili orta ve uzun vadeli düşünmeye yönlendirmek, öneriler getirmek, çözüm arayışlarını kolaylaştırmak ve teşvik etmek amacıyla düzenlenen Forum İstanbul Konferansı’nın destekçileri arasında yer aldı.
Konferansta gerçekleşen panellerde, G-20 ve Türkiye’nin Başkanlık Dönemi, Potansiyel Büyümenin Yakalanması ve Orta Gelir Tuzağı, Sağlık Hizmetlerinde Yapısal Dönüşüm gibi konular ele alındı. Sürdürülebilir Kentleşme başlıklı panel ise Soyak Hoding CEO’su Dr. M. Emre Çamlıbel’in yönetiminde gerçekleşti.
"Kentsel dönüşüm bütünsel olmalı"
‘Akıllı şehirler ve teknolojik altyapı’, ‘Enerji verimliliği/tasarrufu ve ekonomiye katkıları’ ile ‘Yeşil Binalar’ başlıkları doğrultusunda gerçekleşen panelin açılış konuşmasını yapan Dr. Çamlıbel, “Geçmişte yaşanan hızlı kentleşme, göç ve plansız gelişimle birlikte, Türkiye’de günümüzde sürdürülebilir kentleşme yani çağdaşlaşma için sürdürülebilir bir kentsel dönüşüm gerçekleştirilmesi kaçınılmazdır. Alt yapısı eksik, plansız, yasalara aykırı bir şekilde yapılaşmış olan kentsel alanların bu gününün sermaye ve bilgi akışı içerisinde yeni formlarını bulması gereklidir. Kentsel dönüşüm projeleri yalnızca konut alanlarının dönüştürülmesi değildir; aynı zamanda, kentte günümüz koşullarına uymayan kent bölgelerinde farklı fonksiyonlar içeren ‘kentsel büyük ölçekli projeler’ geliştirilerek, bütünsel dönüşüm hedeflenmelidir” dedi.
Yılda ortalama 334.000 konut
Dr. Çamlıbel, panelin ardından yaptığı değerlendirmede de kentsel dönüşüm hamlesi ile yaklaşık 6,7 milyon konutun bir başka deyişle toplam stokun %37’sinin gelecek 20 yılda yenilenmesinin hedeflendiğine dikkat çekerek şöyle konuştu: “Yılda ortalama 334.000 konut yıkılıp yeniden yapılacaktır ve 20 yılda yaklaşık toplam 465 milyar dolar kaynak ihtiyacına neden olacaktır.
Dolayısı ile bu durum özel sektör ile işbirliği yapılmasının kaçınılmaz olduğu ve farklı teşvik, uygulama ve finansman metodları bulunarak özel sektörün ve vatandaşın desteklenmesi gerektiği ihtiyacını ortaya koymaktadır.
Yüksek milli mutluluk endeksi
Özellikle olası büyük depremden korunmaya ve hızla artan nüfusun yerleşim ve yaşam gereksinimlerini karşılamaya çalışırken, ekolojik düzene zarar vermemeye de dikkat edilmesi elzemdir. Doğru ve bütünsel bir planlamayla birlikte Türkiye’yi milli mutluluk endeksi yüksek ve yaşanabilir kent kavramı oturmuş bir ülke haline getirmemiz mümkündür.”
Soyak Holding CEO’su Dr.M. Emre Çamlıbel’in yönetimini üstlendiği ‘Sürdürülebilir Kentleşme’ oturumunun konuşmacıları arasında DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, Extensa İstanbul Genel Müdürü Özlem Gökçe, Yeşil GYO Genel Müdürü Işıl Gökkaya, GYODER Başkan Yardımcısı Haluk Sur ile Tavit Köletavitoğlu gibi önemli isimler yer aldı.