17.02.2016 - 10:31 | Son Güncellenme:
Emlak sektöründe de çalışma saatleri oldukça önemli. Uzmanlar esnek çalışmanın verimliliği etkilediğini sonucuna vardı. Peki dünyada bakış açışı nasıl? Verimli sonuç alabilmek için çalışanların neye ihtiyacı var? İşte detaylar...
Dünya çapında 44 bin kişi üzerinde yapılan Çalışma Yaşamında Tercihler Araştırması’na göre, insanların yüzde 80’den fazlası esnek çalışma ve daha verimli çalışabilecekleri ofisleri istiyor… Bundan 27 yıl önce dünyayı esnek çalışmaya uygun ofislerle tanıştıran, Türkiye’de 17 yıldan bu yana faaliyet gösteren Regus, günümüzde dünyayı çapında 106 ülkede, 900 şehirde yer alan 2 bin 600 merkezinde hazır ofis sistemleri sunarak insanların esnek ofis taleplerini karşılıyor.
Değişen dünya, gelişen teknoloji insanların çalışma düzenlerinden ofis seçimlerine kadar tüm süreçleri etkiliyor. Çalışanlar artık trafikte uzun süreler kalıp ofislerine kitlenmek yerine esnek saatlerde ve esnek bir şekilde kullanılabilecekleri ofislerde çalışmak istiyorlar. Dünya çapında, geçtiğim iz yıl 44 bin kişi üzerinde yapılan Çalışma Yaşamında Tercihler Araştırması insanların çalışma hayatına bakışlarını ve esnek çalışma sitemine olan taleplerini ortaya koydu.
Araştırmanın sonuçlarına göre, dünya genelinde çalışan insanların yarıdan fazlası haftanın çoğu gününde uzaktan çalışıyor. Ortaya çıkan rakamlar, uzaktan çalışan oranı yüzde 70 olan Meksika’nın uzaktan çalışma konusunda lider olduğunu ortaya koyuyor. Türkiye’de esnek çalışma sistemi ve bunu destekleyen firmalar son 4 yılda arttı ve ivme devam ediyor. Dünyadan uzaktan çalışma oranlarının ülkelere göre örneklemek gerekirse; Brezilya’da yüzde 59, Çin’de yüzde 58, Hindistan’da yüzde 56, Fransa’da yüzde 53, Güney Afrika’da yüzde 52, Belçika’da yüzde 51, Almanya’da yüzde 50, Kanada ve ABD’de yüzde 48, Japonya’da yüzde 46, İngiltere, Hollanda ve Avustralya’da yüzde 45’ler seviyesinde.
Esnek çalışmaya dünyanın bakışı nasıl?
Tüm büyük ekonomilerde çalışanların büyük bir çoğunluğu, hükümetlerin çalışanların farkındalığını arttırmak için esnek saatlerde çalışma fırsatlarını desteklemeleri gerektiğini düşünüyorlar.
Çinlilerin yüzde 92’si, Meksikalıların yüzde 89’u, Hintlilerin yüzde 88’i, Japonları yüzde 87’si, Güney Afrika ve Brezilyalıların yüzde 86’sı, İngiltere’dekilerin yüzde 81’i, Fransalıların yüzde 80’i, Avusturalya ve Kanadalıların yüzde 79’u bu görüşü paylaşıyor.
Verimli, esnek, kolay ulaşılabilen sistem sunuyor
İnsanların ve şirketlerin esnek çalışma isteklerin e sunduğu ofisler ile katkı sağlayan Regus, bu konuda verdiği ofis hizmetleri ile tercih sebebi oluyor. Regus ile şirketler çalışanlarına profesyonel bir çalışma ortamı sunabilirler, toplantılara daha yakın, profesyoneller ile etkileşim içerisinde çalışma, uygun bir ortamda verimliliği teşvik eder.
Regus ile ticari faliyetler esnekliği talep ederek farklı demografiler sunulabilirken işe dönen anneler, daha yaşlı çalışanlar, bakıcılar veya y kuşağına hitap eden ofis alanları bulunuyor.
Ayrıca Regus ile, kullanılmayan ofis alanları azaltılarak, uzun ve bağlayıcı kira kontratlarına bağlı kalmadan işletmeler nakitlerini büyümeye yönelik ve yeni istihdam için kullanabilirler.
İş hayatına kadın katılımını artıracak mı?
Esnek çalışmanın anne olan kadınların iş hayatına yeniden kazandıran, yeni istihdam yaratılması konusunda da insanlara destek olduğu vurgulanırken, ankete katılanların yüzde 83’ü esnek çalışmanın doğum sonrası işe başlayan anne sayısını ve iş hayatındaki kadın sayısını arttırdığına inanıyorlar. Ankete katılan firmaların yüzde 26’sı ise, 2015 yılında doğum sonrası işe başlayan annelere daha fazla iş vereceklerini belirtiyorlar.
Ofis giderlerinden tasarruf sağlıyor
Çalışanların ofis dışında profesyonel bir ortamda çalışmalarına müsade etmenin, ofisleri ihtiyaç durumunda kullanmanın enerji ve para tasarrufu sağladığı vurgulanıyor. Ankete katılanların yüzde 81’i ofis giderlerinden yapılan tasarrufların büyümeye yatırım olarak kullanılması gerektiğine inanıyor.
Dışarıdan ankete katılanla r, haftada en az iki gün ya da daha fazla sürede şirketlerinin ana ofislerinde çalışmaktansa ofis dışındalar.
Evde çalışmanın yarattığı korkular!
Şirketlerin uzaktan çalışma sistemini benimsemesiyle ya da kendi işini kuran kimi insanlar evden çalışmayı benimsiyor. Bu durum da insanlar da bir takım korkuların oluşmasına neden oluyor. Örneğin, evden alışanların yüzde 38’i yalnız kalmaktan, yüzde 32’si şişmanlamaktan, yüzde 62’si sıkıcılıktan korkuyorlar. Aynı zamanda evden çalışanlar kendileri gibi çalışan insanlarla ilişki kurmaktan kaçınıyor.
27 yıl önce trendi gördü
27 yıl önce esnek çalışma ortamlarının henüz dillendirilmediği bir dönemde bu trendin çal ışma hayatına hakim olacağını, trend olarak gelişeceğini gören, dünyayı esnek çalışmaya uygun ofislerle tanıştıran, Türkiye’de 17 yıldan bu yana faaliyet gösteren Regus, günümüzde dünyayı çapında 106 ülkede, 900 şehirde yer alan 2 bin 600 merkezinde hazır ofis sistemleri sunarak bireylerin ve şirketlerin esnek ofis taleplerini karşılıyor.
Türkiye’de ve dünyanın birçok ülkesinde yeni ofisler açarak büyümesine devam eden şirket, Türkiye genelinde 6 şehirde toplam 23 noktada 7/24 hizmet veriyor. Regus, A’dan Z’ye her şeyi ile kullanıma hazır ofisleri ile tüketicilerin bir numaralı tercihi.
Yeni istihdam için esnek çalışma…
Esnek çalışma modelinin işe dönen anneleri istihdamda tutmanın kabullenmiş yolu olduğuna dikkat çekilirken, araştırmaya katılanların yüzde 83 ü esnek çalışmayı arttırarak kadınların iş gücü katılımını arttırdığına inanıyor. Anketi yanıtlayanların yüzde 88’ine göre, esnek çalışma bakıcıların işte tutması için önemli. Böylece aile taleplerini ve profesyonel hayatlarını daha iyi dengeleyebiliyorlar.
Araştırmanın sorularını yanıtlayan şirketlerin yüzde 26’sı 2014’e nazaran 2015’te daha fazla işe dönen anneleri istihdam edeceğini söylüyor. Yüzde 55’i işe dönen annelerin deneyim ve becerilerine değer veriyor. Katılanların yüzde 30’u onları devamlı çalışanlardan daha güvenilir, yüzde 31’i daha düzenli olarak görüyorlar.
Araştırmaya katılanların yüzde 84’ü esnek çalışmayı daha yaşlı çalışanları ekonomide tutmanın bir yolu olarak görüyorlar. Batı ekonomilerde emeklilik yaşı yükseldikçe istihdamda kalmayı isteyen ve ihtiyaç duyanla rında oranı artıyor.