26.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
EBRU SUNGUR - Sosyal ve ekonomik hayatın her unsuru hızla dijitalleşirken yeni işlere, yeni hizmetlere de kapılar açılıyor. Gayrimenkul sektörü de dijitalleşmenin nimetlerinden payını alıyor. Bu sektöre yönelik bilgiler ve yükümlülükler dijital ortamlara taşındıkça kurumsal ya da bireysel mülk sahiplerinin bu bilgilere erişimini ve yükümlülüklerini yerine getirmesi kolaylaşıyor. Yine de tüm bunların ayrı ayrı platformlardan takibi, özellikle pek çok gayrimenkulü bulunan büyük kurumlar ve bankalar için hatırı sayılır bir çalışma gerektiriyor.
İmpo İmar, gayrimenkulle ilgili tüm bilgileri, geliştirdiği İmpomes adlı yazılımla tek platformda toplayarak bu alanda önemli bir ihtiyaca cevap veriyor. İmpo İmar Kurucusu Hüseyin Oflaz, yaptıkları işi, “Yapay zekalı mülk dedektifliği” olarak özetliyor.
Periyodik rapor
Geliştirdikleri yazılımın gayrimenkul endüstrisinde alım, satım, yönetim, pazarlama, geliştirme, tasarım, inşaat ve yatırım gibi alanlarda faaliyeti kolaylaştırdığını, verimliliği artırdığını anlatan Hüseyin Oflaz şu bilgileri veriyor:
“Bizden hizmet alan finans kuruluşları ve şirketlerin gayrimenkullerinizin hem sahada takibini yapıyoruz hem de bu gayrimenkuller için dijital ortamlarda çeşitli platformlarda yer alan verileri ve bilgileri derliyoruz. Tüm bunları tek bir dijital platformda bir araya getiriyoruz. İmar planı değişikliklerini itiraz süresi içinde gayrimenkul sahibine bildiriyoruz.Tapuya eklenen şerh, haciz ve ipoteklerin tespitini sağlıyoruz. Gayrimenkulde işgal olup olmadığını saptıyoruz. Öngördüğümüz fırsat ve riskleri periyodik olarak raporluyoruz. Müşterilerimizin, gayrimenkulleriyle ilgili stratejilerini belirlemesine yardımcı oluyoruz.”
7/24 erişim
Gayrimenkulde aracıları aradan çıkartan “yapay zekalı” bir döneme girildiğini, İmpo İmar’ın geliştirdiği İmpomes’in Türkiye’nin ilk dijital gayrimenkul platformlarından birisi olduğunu belirten Hüseyin Oflaz, İmpomes’in verilerin dijital depolandığı ve 7/24 online erişim hizmetin sağlandığı hızlı ve inovatif bir sistem olduğunu söylüyor.
35 yıl sonrası bugünden görülüyor
Dijitalleşmenin gayrimenkul sektörüne yararlarını anlatan Hüseyin Oflaz şöyle diyor:
“Onlarca mülkü olan yatırımcılar, imar planı değişikliklerini ilçe ilçe gezip askılardan takip edemez. Fakat dijital sistemler sayesinde mülklerin takibini yapmak, değişiklikler için zamanında itirazlarını bildirmek, hukuki ve mali açıdan erkenden pozisyon almak mümkün. Mekansal strateji planları yapılıyor artık. Gerek yeni planlar gerekse dijital ürünler sayesinde illerin 35 yıl sonra nereye gideceği tahmin edilebiliyor.”