27.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:
EBRU SUNGUR - Tarım faaliyetlerine yönelik teknolojiler hızla gelişirken yerli girişimciler de bu yarışta küresel rakiplerini zorlayacak bir hızla yerini alıyor. Bu kapsamda traktörlerin otonom dümenlemesinde pazarın yüzde 80’ine sahip Çinli firmalarla rekabete hazırlanan Agrotod, Türkçe içeriği ve kullanım kolaylığıyla öne çıkıyor. Alaras Telekomünikasyon Genel Müdürü ve Agrotod Proje Koordinatörü Fatih Başoğlu, geliştirdikleri otonom dümenleme sistemi Agrotod ile ilgili olarak şu bilgileri verdi:
“Agrotod sisteminde, tarlanın bir bölgesine kendi baz istasyonunuzu kuruyorsunuz. Traktörün içerisine de uydu ve baz istasyonu ile bağlantıyı sağlayacak bir elektronik monitör monte ediliyor. Daha sonra da GPS sistemiyle bu cihazlara tarlanın konumuyla ilgili veriler yükleniyor. Ardından traktöründeki çiftçi, direksiyona elini sürmeden uydu destekli dümenleme sistemiyle belirli bir rotada veya belirli bir hat üzerinde santimetre hassasiyetinde tarladaki işlemini yapıyor. Bu sayede tarlada tohum atılmayan ya da kimyasal uygulama yapılmayan hiçbir yer kalmıyor, aynı yere ikinci kez tohum veya kimyasal atılmasının önüne geçiliyor. Sistemde traktörün konumu küresel konum belirleme sistemi ile belirleniyor. Agrotod direksiyon kontrol ünitesi, konum belirleme sistemi, kullanıcı ara yüzü ve merkezi kontrol ünitesinden oluşuyor.”
Kolay kullanım
Bu sayede verimliliğin arttığını, gübre ve zirai ilaç kullanımından da tasarruf edildiğini anlatan Fatih Başoğlu, “Agrotod hidrolik direksiyon sistemine sahip olan yaşı ve modeli farketmeksizin her traktörde rahatlıkla kullanılabilir” dedi. Çiftçilerin sisteme çok kolay adapte olduğunu belirten Başoğlu şunları söyledi:
“Tüm ekipman traktöre bağladıktan sonra kabin içerisindeki tabletlerinden her işlemi gerçekleştirebiliyorlar. Bu yüzden dokunmatik telefon kullanan herkes rahatlıkla sistemimizi kullanabiliyor. Tüm içeriğin Türkçe olması da zaten ekstra bir kolaylık sağlıyor. Gerekli eğitim ve satış sonrası desteği de bölgelerdeki bayilerimiz aracılığı ile sağlıyoruz. Ülkemizdeki çiftçinin yaş ortalaması yüksek. Bu sistemle çiftçi çalışırken daha az yoruluyor.”
Her ürüne uyumlu
Agrotod’un tarlada her ürüne uyum sağladığını vurgulayan Başoğlu şöyle dedi:
“En fazla talep sıraya ekim yapılan şeker pancarı, mısır, soğan, ayçiçeği, pamuk, yer fıstığı gibi ürünleri yetiştiren üreticilerden geliyor. Traktörün hızı ve aralık ayarları kullanıcı tarafından yapılabiliyor, sistem ona göre otomatik olarak tarlayı işliyor.”
Bayi ağını kuruyor
Agrotod için bayi ağı kurma çalışmasının sürdüğünü belirten Fatih Başoğlu şöyle konuştu:
“Satış stratejimiz, bölgelerde bayilikler üzerinden sağlam adımlarla agresif olmadan ilerlemek. Satış sonrası destek olacağı için eğitimli bir bayi ağı kurmak istiyoruz. İhracat için görüşmelerimiz de devam ediyor. Rusya, Afrika, Orta Doğu ve Türki Cumhuriyetler, ilk odaklandığımız ihraç pazarları.”
Meyve için Ar-Ge başladı
Fatih Başoğlu, “Başka hangi tarım makinesini akıllandırmak üzerinde çalışıyorsunuz?” sorusuna şu yanıtı verdi:
“Otomatik dümenleme sistemimizin gelişiminin yanı sıra zirai dronlar ve otonom zirai kara araçları, tarım ekipmanlarını akıllandırma gibi zirai teknolojiler alanında da Ar-Ge çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Özellikle yine tamamen kendi mühendislerimizce çalışmalarının sürdüğü otonom zirai kara aracı projemizinde ülkemiz tarımına çok faydalı olacağını düşünüyoruz. Çünkü ülkemizdeki akıllı tarımda özellikle meyve yetiştiriciliğine yönelik çalışmalar daha arka planda kalıyor. Bu sebeple ağaçlar için birçok uygulamayı otonom hale getirme çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.”