26.07.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
EBRU SUNGUR - Her türlü üretimin vazgeçilmezi olan enerji, her geçen gün daha fazla bilinmezli bir denklem haline geliyor. Bir yandan ithal kaynaklardan elde edilen enerjinin maliyeti tırmanırken diğer yandan özellikle Avrupa Yeşil Mutabakatı’na uyum sağlamak, yani karbon ayak izini düşürmek zorunda olan ihracatçılar için enerjinin kaynağı da önem kazanıyor. Zira yenilenebilir enerji ile üretim yapan ihracatçıların rekabette şansları artıyor.
Yenilenebilir enerji çeşidi olan biyogaz, yüzde 100 yerli ve neredeyse sıfır maliyetli kaynak kullanımıyla avantajlı. Bununla birlikte özellikle KOBİ ölçeğinde tek bir işletmenin, biyogaz tesisi kurması fizibl olmayabilir.
Biyogaz sektöründe faaliyet gösteren Renesco ise ‘şeffaf ortaklık’ yöntemiyle kurduğu tesislere hem ortak oluyor hem de işletimini üstleniyor. Renesco Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Başar Beyazoğlu, hayvansal, bitkisel, endüstriyel atık merkezlerine, çiftliklere, kesim mezbahalarına yakın, yerleşim yerlerine uzak, coğrafi konumu, topografik yapısı, zemin ve eğim durumu elverişli her yere biyogaz tesisi kurabildiklerini belirtiyor.
Beşli formül
Kurdukları tesisleri “D-B-O-M & I” formülüyle işlettiklerini belirten Başar Beyazoğlu, şöyle açıklıyor:
“D (Tasarım): Anahtar teslimi yaklaşım, Renesco’nun tamamıyla süreç teknolojisinin sahibi olmasını sağlar. Böylelikle Renesco, farklı teknoloji tedarikçileri arasında pahalı süreçleri ve optimal olmayan arayüzleri tekrar etmekten kaçınabilir.
B (İnşaat süreci): Renesco, en iyi sonucu almak için inşaat sürecini de üstlenerek tesisin bir bütün olarak kurulumunu sağlar.
O (İşletme): Şu anda 16 şehirde 20 tesis işletmekte olan Renesco, deneyimli ekibi ile sürdürülebilir tesis yönetimi sunmaktadır.
M (Maintenance): Bilgi birikimi ve deneyimli ekibi ile Renesco, dünya çapında kanıtlanmış tedarikçilerden oluşan geniş bir tedarik zincirine sahiptir. Renesco, toplu alımlara bağlı olarak müşterilerine cazip fiyatlar sunabilmektedir.
I (Yatırım): Tüm ortaklarımız ile güvenilir bir iş birliği içinde olmak için açık kitap stratejisi ile yatırım yapıyoruz.”
Tarıma katma değer
Biyogaz tesislerinde enerjinin yanı sıra organik gübre de üretildiğini vurgulayan Başar Beyazoğlu, bu gübrenin özelliklerini şöyle anlatıyor:
“Topraktaki mikroorganizmaların sayısını artırır. Toprağın besin değerini yükselterek bitki büyümesini hızlandırır. Toprağın ph değerini regüle eder. Bitkinin her döneminde kullanılabilir. Bitkinin kök gelişimini destekler. Toprağın su tutumunu artırır. Tohum çimlenme oranını hızlandırır. Böylece çiftçilerin ektiği ürünlerin daha verimli olmasını sağlar.”
Çevreyi de temizliyor
Yenilenebilir enerji kaynağı olan biyogazın üretimi için oldukça basit, maliyetsiz olan hayvansal, bitkisel, endüstriyel atıklar kullanıldığını, böylece enerji üretilirken kirliliğin önlendiğini, sera gazı salımının azaldığını anlatan Başar Beyazoğlu, “Bir işletme, üretimde kullandığı enerjiyi biyogazdan elde ettiğini sertifikalandırabilir. Böylece karbon ayak izini azalttığını belgelemiş olur ve özellikle AB’ye ihracatta rakiplerinin bir adım önüne geçer” diyor.