22.02.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:
Türk mühendis ve tasarımcıların 10 yıllık çalışması sonucu Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) bünyesinde üretilen KKTC’nin ilk elektrikli aracı Günsel’in ilk modeli B9 tanıtıldı.
Girne Elexus Hotel Kongre Merkezi’nde düzenlenen tanıtım organizasyonuna, siyaset ve iş dünyasından isimler, sivil toplumdan temsilciler, askeri yetkililer ve davetliler katıldı.
Üretimin KKTC’nin temel taşlarını oluşturacağını söyleyen Başçeri, “Bu her türlü politik engele rağmen kısıtlamaları da yıkacak” vurgusunda bulundu.
Ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman, kısa süre önce YDÜ’yü, üretimin yapıldığı tesisleri ziyaret ettiğini, uykusuz, yorgun olsalar da heyecan içinde çalışan genç mühendisleri görme fırsatı bulduğunu söyledi.
Erhürman, Kıbrıslı Türklerin bireysel ve kurumsal düzeyde başarı öyküleri olduğunu belirterek, “Ortak başarı hikayeleri yazmanın zamanı geldi. Bunu yazabiliriz, buna inanıyorum” dedi.
Yeni iş alanları oluşacak
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faiz Sucuoğlu, araba üretimine başlanmasıyla gençler için yeni iş alanları oluşacağını, yüzde 19’larda olan işsizlik oranının gerileyeceğini söyledi. Yan sanayi için teknik elemanların yetiştirilmesinin önemine de işaret eden Bakan Sucuoğlu, “Eğitim sisteminde teknik elemanların yetiştirilmesi için plan ve programları yapmalıyız ki gençler ülkelerini terk etmesin, kendi ülkelerinde üretime katılsınlar” şeklinde konuştu.
YDÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İrfan Suat Günsel, 10 yıllık çalışma ve 1,2 milyon saat emekle üretilen Günsel’in seri üretimine 2021’de başlanacağını, 2025’te üretim kapasitesinin 20 bine ulaşacağını söyledi. Günsel, ikinci model J9’ün seri üretimine ise 2024’te başlanacağını açıkladı. Konuşmaların arından Günsel’in ilk modeli olan, KKTC’nin toprağını, gökyüzünü ve bayrağını simgelemek üzere sarı, mavi ve kırmızı renklerde üretilen B9 tanıtıldı.
‘Güneş enerjisi cazip geliyor’
Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Kıbrıs Türk halkının özgüvenini güçlendirecek bu tür başarı öykülerine ihtiyacı olduğunu vurguladı.
Özersay, uluslararası ilişkilerde bir devleti ya da ülkeyi tanıtmak için çok çaba, para ve zaman harcanabileceğini, ancak bu tür yatırımların çok daha fazla etkili olabileceğini, KKTC’nin isminin pek çok yerde geçmesini sağlayabileceğini belirtti. Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy, Günsel’in dünyada hızla büyüyen ve gelişen elektrikli araba piyasasında yer alamaya hazır olduğunu söyledi.
Bazı rakamlara değinen Taçoy, 2018’de KKTC’ye 1,8 milyar dolarlık ithalat yapıldığını kaydederek, “175 milyon dolar yakıta, 117 milyon doları da yurt dışından gelen araçlara harcandı. İhracat toplamımız akaryakıta verdiğimiz rakamın da altında… Bu rakamlar bize çok şey anlatıyor. Bir güneş ülkesi olan KKTC’de güneş enerjisi ile çalışan araba fikri, herkes gibi bana da çok cazip geliyor” dedi.