KariyerMaliye Bölümü Nedir, Dersleri Nelerdir? Mezunu Ne İş Yapar?

Maliye Bölümü Nedir, Dersleri Nelerdir? Mezunu Ne İş Yapar?

05.11.2020 - 13:17 | Son Güncellenme:

Maliye bölümü, İktisadi ve İdari Bilimler ve İktisat ve Siyasal Bilgiler Fakültelerinde bulunan bölümlerden birisidir. Ülkemizde bulunan üniversitelerin çoğunluğunda İİBF bulunduğu için genellikle maliye bölümü de bulunur. Maliye bölümü nedir? Maliye bölümü dersleri nelerdir? Maliye bölümü mezunları ne iş yapar? İşte, tüm merak edilenler.

Maliye Bölümü Nedir, Dersleri Nelerdir Mezunu Ne İş Yapar

Üniversite kontenjanlarında maliyeye ayrılan sayı her geçen gün artıyor. Kontenjanların artması ile birlikte maliye bölümü eski geçerliliğini yitirmeye ve mezun sayısında ihtiyaç fazlası artış olmaya başladı.

Haberin Devamı

Maliye Bölümü Dersleri Nelerdir?

Maliye bölümünde alınan en temel dersleri, kamu maliyesi, muhasebe, istatistik, ticaret hukuku, işletme, vergi hukuku ve bütçe gibi temel dersler okutuluyor. Tüm okutulan bu derslerin aslında pek çoğu lisans bölümü niteliğindedir. Bu nedenle maliye bölümü okuyan kişilerin çok geniş bir iş yelpazesine sahiptir. Maliye bölümündeki ders çeşitliliği maliye mezunlarının daha çok alanda iş bulabilmesine imkan sunuyor.

Maliye Bölümü Mezunları Nerde Çalışabilir?

Maliye bölümü mezunlarının kamuda çalışabilecekleri pek çok kurum ve kuruluş vardır. Maliye bölümü mezunları, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda ve pek çok kamu kurumunda çalışır. Maliye bölümü mezunları kaymakam, idari hakim, Sayıştay, denetçi, denetmenler, defterdarlık uzmanı, TBMM yasama uzmanı, ticaret müfettişi ve Merkez bankası uzmanı gibi üst kadrolarda rahatlıkla çalışma imkanı bulabilirler.

Haberin Devamı

Bu mesleklere atanabilmek için KPSS A kadrosu puanınızın iyi olması ve kurumların açacakları kadroları yakından takip ederek müracaat etmeniz gerekir. İki sene geçerlilik süresi olan bu sınav puanı ile kurumların açtığı kadrolara yerleşme imkanı bulabilirsiniz. KYK personel alımları, Ticaret Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, İç İşleri Bakanlığı personel alımlarını takip ederek açık kadrolara yerleşebilirsiniz.

Maliye Bölümü Mezunu Nasıl Memur Olur?

Maliye bölümü mezunları memur olmak için KPSS sınavına girerek KPSS P3 puanı ile memur olarak atanabilir. Bu puan türünün geçerlilik süresi 2 yıldır. Bankacılık, ekonomi, borsa uzmanlığı, dış ticaret sorumlusu, yeminli mali müşavir, işletme yöneticisi, vergi danışmanı ve ticaret sektöründe görev yapar. Maliye bölümünü başarı ile tamamlayan kişiler hem özel sektörde hem de kamuda rahatlıkla pek çok iş bulabiliyor.

Maliye Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Maliye bölümü üniversitelerinin yine aynı bölüm adı ile okutulan iki çeşit eğitim vardır. İki yıllık ön lisans programı ve dört yıllık lisans programı olarak okutulur. Maliye bölümünün temelini muhasebe, maliye ve ekonomi oluşturur.

Haberin Devamı

Maliye Bölümünde Okuyacak Kişilerin Sahip Olması Gereken Nitelikler

Maliye bölümü, hem hukuk fakültesi hem de İİBF bölümlerinin karması olarak işlenen dersler maliye bölümü mezunlarının iş bulmasını kolaylaştırıyor. Maliye bölümünü okuyacak kişilerin alacağı tüm derslerin nitelikleri taşıması gerekiyor. Doğru analiz yapabilme, ekonomik olayları yorumlayabilme, çıkarım yapabilme, kuralları öğrenebilme, sayısal beceri gerektiren hesaplamalar yapabilme, disiplinli ama sabırlı olabilme becerilerine sahip olmanız gerekir.

Maliye Okuyan Kişilerin Maaşı

Bakanlıklarda çalışan personellerin maaşları asgari ücretin iki buçuk katıdır. Uzman olmadan önce uzman yardımcısı olunan dönemde bu ücret biraz daha düşüktür. Özel sektörde çalışan maliye mezunları genellikle asgari ücretle işe başlıyor ve deneyim kazandıkça maaşları ise artıyor. Kıdem ve yıla, bulunan kadroya göre de maliye mezunlarının maaşı değişiklik gösterir.