KariyerJeoloji Mühendisi Nedir, Nasıl Olunur? Jeoloji Mühendisliği Mezunu Ne İş Yapar?

Jeoloji Mühendisi Nedir, Nasıl Olunur? Jeoloji Mühendisliği Mezunu Ne İş Yapar?

05.11.2020 - 13:41 | Son Güncellenme:

Hayatın her alanında mühendislik faaliyetlerine ihtiyaç duyulur. Özellikle de jeoloji mühendislerine büyük görevler düşer. Jeoloji mühendislerinin görev ve sorumlulukları ise çok merak edilmektedir. Jeoloji mühendisi nedir, nasıl olunur? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.

Jeoloji Mühendisi Nedir, Nasıl Olunur Jeoloji Mühendisliği Mezunu Ne İş Yapar

Jeoloji mühendisi genellikle madencilik, mühendislik, petrol ve yeraltı gibi projelerin geliştirilmesinde görev alır. Bu şekilde bölgesel kalkınmaya da önem verilerek bu konuda analizler geliştirilir.

Haberin Devamı

Jeoloji Mühendisi Nedir?

Jeoloji mühendisi madencilik, mühendislik, petrol ve maden gibi alanlarda çalışır. Bunun yanı sıra yerleşim alanı ve mühendislik gibi yapıların yer seçiminde de önemli çalışmalar yürütülür. Yeni yerleşim yerleri oluşturulurken jeoloji mühendislerine önemli görevler düşer. Büyük inşaat faaliyetlerinin sonuçları da mühendisler tarafından değerlendirilir.

Yerleşim alanı ile birlikte mühendislik yapılarının yer seçim çalışmaları jeoloji mühendisleri tarafından yürütülür. Jeoloji mühendisleri inşaat faaliyetlerinin olacağı sahalarda toprak, yeraltı durumunun olası etkilerini analiz ederler. Bu analizler ise teknik ve bilimsel olarak da ayrıca değerlendiriliyor.

Jeoloji Mühendisi Ne İş Yapar?

Haberin Devamı

Jeoloji mühendisleri olası inşaat faaliyetlerinde toprak, kaya ve su gibi doğal koşulların uygunluğunu analiz ederler. Özellikle de büyük inşaatların oluşturulmasında tüm etkenler göz önünde bulundurulur. Jeoloji mühendisleri bu saha alanlarındaki olası tehlikeler ve sonuçlar ile ilgili analizleri üstlenirler.

Bu kapsamda jeoloji mühendisleri tarafından toprak analizleri yapılarak inşaatların genel durumu hakkında bilgi sahibi olunur. Ayrıca binaların yerleşimi ile birlikte yamaç ve dolguların stabilitesi de analiz edilir. Şehirleşmenin olduğu yerlerde toprak kaymaları ve deprem olasılıkları da göz önünde bulundurulur. Bunlar da belli bir şekilde raporlanır. Jeoloji mühendisleri maden yataklarını araştırarak fizibilite raporlarını da tutar.

Jeoloji Mühendisi Nasıl Olunur?

Belli bir eğitim alındıktan sonra jeoloji mühendisi olunabilir. Jeoloji mühendisi olabilmek için üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olmak gerekir. Özellikle de üniversitelerde dört yıllık eğitim veren Jeoloji Mühendisliği bölümünden mezun olmak gerekir. Bu mezuniyetin ardından ise staj yapılabilir.

Stajın ardından özel ve ya devlet kuruluşlarından bir tanesinde çalışmak mümkündür. Jeoloji mühendisi olmak için kişide bazı özelliklerin bulunması gerekir. Özellikle de çözüm üretebilme becerisine sahip olunmalıdır. Analitik düşünme yeteneğine sahip olan jeoloji mühendisleri teknik becerilere de sahip olmalılar. Gerektiğinde takım çalışması ile çalışacak olan jeoloji mühendisleri güçlü iletişim becerileri ile ön plana çıkar.

Haberin Devamı

Jeoloji Mühendisinin Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Jeoloji mühendislerinin mesleklerine dair pek çok görev ve sorumlulukları bulunur. Bunlardan en önemlisi yeni kurulacak şehirleşme alanlarında saha çalışmaları yapmaktır. O bölgenin yaşanabilirliği, deprem ve doğal afetlere dayanıklılığı jeoloji mühendislerinin yaptıkları analizler sonucu belirlenir. Özellikle sahadaki arazi ıslahı, hava ve su kirliliği gibi sürdürülebilirlik sorunlarına jeoloji mühendisleri çözüm üretirler. Bu konuda farkındalık yaratacak çalışmalara da imza atarlar. Aynı zamanda yer üstünde ve yer altından alınan fosillerin de kimyasal analizleri büyük bir dikkat ile yapılır. Jeoloji mühendisleri maden yataklarının araştırılmasında da aktif rol oynarlar. Bu kapsamda rezerv durumu da belirlenir.

Haberin Devamı

Jeoloji mühendisleri çoğu durumda inşaat mühendisleri ile birlikte çalışırlar. Ayrıca inşaat mühendisleri tarafından verilen bulguları ve raporları da belirlenen kriterlere göre değerlendirirler. Aynı zamanda jeotermal enerji kaynaklarının araştırılması ve işlenmesini de sağlarlar.