Kariyerİngiltere’de yeni kariyere başlamanın yolu: Ankara Antlaşması

İngiltere’de yeni kariyere başlamanın yolu: Ankara Antlaşması

17.08.2018 - 09:21 | Son Güncellenme:

Ankara Antlaşması ile İngiltere'de yeni bir hayata ve yeni bir kariyere nasıl başlanır? Süreç nasıl işler? Tüm soruların cevabı İnsan Kaynakları ve Kariyer Danışmanı Esra Kemer'in Veysel Kabar ile yaptığı röportajda.

İngiltere’de yeni kariyere başlamanın yolu: Ankara Antlaşması

Uzun zamandır danışanlarımla yaptığımız çalışmalar için bir araya geldiğimizde birçok beyaz yakalının dilinden düşmeyen “yeni yaşam - yeni kariyer” hayalleri üzerine konuşuyoruz. Belirli bir aşamaya gelmiş ve işi ve becerileri gereği olabilecek yeni kariyer fırsatlarını değerlendirirken sohbetimizin sonu yurtdışında yeni bir yaşam ve kariyer isteklerine yöneliyor. Farklılaşan ihtiyaç hiyerarşileri, farklı ve renkli yaşam istekleri, ekonomik nedenlerden dolayı birçok beyaz yakalı ve çalışan soluğu yurtdışında almak istiyor. Yaşam değerleri ve kariyer hedefleri ile örtüşen bu istek haklı olarak farklı arayışlara girmelerine neden oluyor.

Haberin Devamı

“Peki, bu hedefine nasıl ulaşmayı düşünüyorsun?” diye danışanlarıma sorduğumda kafalarının oldukça karışık olduğunu görüyorum. Yurt dışı iş arama ve yerleşme süreçlerinin yanı sıra kendi işini yapmak isteyenlerin Ankara Antlaşması’na yöneldiğini görüyorum. Yurt dışında kendi işini yapmak isteyenlerin değerlendirebileceği bir fırsat olan Ankara Antlaşması’nı biraz daha araştırmak istedim ve sizlere uzmanından Ankara Antlaşması ile ilgili sorularıma yanıt vermesini istedim. Malum ekonominin durumu malum ve her krizde bir fırsat vardır bulmak isteyenlere.

İngiltere’de Kurulu ve konusunda uzman kadrosuyla Ankara Antlaşması ve yurt dışında yaşamla ilgili detay bilgiye sahip “Veykap Danışmanlık” kurucusu Veysel Kabar sorularıma cevap verdi.

Haberin Devamı

İngiltere’de yeni kariyere başlamanın yolu: Ankara Antlaşması

Veykab Danışmanlık uzun yıllardır Birleşik Krallıkta Yurt dışı yaşam, eğitim, aile birleşimleri ve Ankara Antlaşması konularında danışmanlık vermekte. Uzman kadromuzla bugüne kadar birçok danışanımızın yurt dışında yaşam hayallerini hayata geçirdik. Keyifle yaptığımız bir iş olmasının yanı sıra koşullarının uygunluğu sağlandığı takdirde onlara net dönüşler yapabiliyor ve vize almalarına aracılık ediyoruz.


Veysel Bey, Ankara Antlaşması nedir, bize kısaca bilgi verir misiniz?

Ankara Antlaşması, Birleşik Krallık ve Türkiye arasında 1963 yılında Ankara'da imzalanan antlaşmadır. Bu antlaşma çerçevesinde şekillenen ECAA ya da Ankara Anlaşması Vizesi, Türk vatandaşlarına İngiltere Birleşik Krallığında kendi işini kurma ve İngiltere’de yerleşik yaşama hakkı sağlayan vize tipidir.

Ankara Antlaşması T.C. vatandaşlarını mı kapsar?

Evet, Türk vatandaşlarını kapsar.

ECAA yani Ankara Antlaşması vizesine kimler başvurabilir?

ECAA - Ankara Antlaşması İngiltere vizesine İngiltere’de iş kurmak ya da kendi işini yapmak isteyen 18 yaşını aşmış ve yapacağı işe yetecek kadar sermayesi bulunan Türk vatandaşları başvurabilir. Ankara Antlaşması İngiltere vizesi başvurusunda bulunan kişilerin İngiltere’de iş yeri açma, eleman çalıştırma zorunluluğu yoktur. Kişi eğitimini aldığı ya da meslek edindiği iş ile ilgili alanda da çalışabilir. Başvuruyu yapan kişiler İngiltere vize başvurusunda beyan ettikleri mesleği yapmakla yükümlüdür.

Haberin Devamı

İngiltere Ankara Antlaşması vizesi özellikleri nelerdir, bize biraz bahseder misiniz?

Ankara Antlaşması vizesi ile İngiltere’de yerleşik yaşayabilirler. Ücretsiz sağlık, hukuk vb. tüm haklardan yararlanabilirler. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ECAA Ankara Antlaşması vizesi ile İngiltere’de kendi işini kurabilir ya da mevcut bir şirkete ortak olabilirler.

Ankara Antlaşması vizesi ile İngiltere’ye yerleşen kişiler askerlik hizmetlerini 37 yaşına kadar erteleyebilir ve bedelli askerlik hakkından faydalanabilirler.

Ankara Antlaşması’nın en önemli avantajlarından biri başvuru yapan kişilerin eşleri, kendi işini yapmak zorunda değil, herhangi bir firmada bordrolu çalışabilir, çocukları varsa ücretsiz bir şekilde eğitimini alabilir.

Peki, Ankara Antlaşması vizesi ile İngiltere vatandaşlığı alınır mı?

Ankara Antlaşması vizesi ile İngiltere’ye giriş yapan kişiler başlangıçta 1 yıl devamında ise 3 ve 1 yıl daha olmak üzere toplam 5 yıl çalıştıktan sonra, süresiz oturum için başvuru yapabilirler. Süresiz oturum hakkı elde eden kişilerin sadece kendi işini yapma zorunluluğu ortadan kalkar. Böylece kişi, başka bir işte ya da hem kendi işinde hem de başka bir işte çalışma hakkını elde eder.

Haberin Devamı

Ankara Antlaşması vizesi sahibi kişiler, İngiltere’ye yerleştikten 5 yıl sonra İngiltere Vatandaşlığı için başvuruda bulunup İngiliz pasaportu alma hakkı kazanır.

ECAA- Ankara Antlaşması Vizesi Başvuru Süreci Nasıl işler?

Ankara Antlaşması vizesine başvuru yapmak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları başvurularını Türkiye’den ya da İngiltere’ye seyahat ettiği zamanlarda da yapabilirler. Ankara Antlaşması vizesi ile Birleşik Krallık’ta yaşamak isteyen vatandaşlar, Türkiye’den yapacakları vize başvurularını, gerekli evrakları hazırladıktan sonra İngiltere Konsolosluğu, İngiltere Büyükelçiliği ya da bizim danışmanlığımız aracılığı ile yapabilirler.

Haberin Devamı

Başvurumuz ret aldığı takdirde ne yapılır?

Kişinin başvurusu reddedildiği takdirde, İçişleri Bakanlığı ret gerekçelerini başvuru sahibine yazılı olarak bildirmek zorundadır. Başvuru sahibi ret gerekçeleri kendisine ulaştığı tarih itibarıyla 28 gün içerisinde itiraz etme hakkına sahiptir. İngiltere bir hukuk devletidir ve her zaman haklarınıza saygı gösterir.

Ankara Anlaşma vizesi ile İngiltere’ de ofis ve iş yeri açma zorunluluğu var mıdır?

Ankara Anlaşma vizesi ile İngiltere devletinden işyeri, ofis ve büro açma zorunluluğunuz yoktur. İngiltere Ankara Antlaşma vizesi ile free-lance çalışabilme hakkınız da vardır. Bu çok önemli bir avantajdır. İngiltere Hükümeti’nin sizden beklentisi vergilerinizi düzenli bir şekilde ödemenizdir. Bunu yapabildiğiniz takdirde sorun yaşamazsınız. Ayrıca İngiltere Hükümeti girişimcileri destekleyen programları ile de girişimcilerin gözdesidir.

Eğer yurt dışında çalışma hedefiniz varsa işte değerlendirebileceğiniz bir fırsat. Hepimizin hedefleri, istekleri ve beklentileri var. Bu isteklerimizi düşünüyoruz, hayaller kuruyoruz ve fikirler üretiyoruz. Bazen ürettiğimiz fikirleri ve hayallerimizi başkalarının gerçekleştirdiğini gördükçe içimizden “benim aklımdan geçmişti” düşüncesi geçiyor değil mi? Peki sizin düşündüklerinizi yapanların farkı ne? Farkı söyleyeyim, onlar düşüncelerini hayata geçirdi; siz değil… O yüzden hedefinize ulaşmak istiyorsanız hadi bir cesaret. Analizinizi yapın, kaynaklarınızı ve iş adımlarınızı belirleyin ve planlayın. Bu çalışmalarla ilk adımınızı atıyorsunuz geriye işin yarısı kalıyor.

Röportaj: İnsan Kaynakları ve Kariyer Danışmanı Esra Kemer