Kariyerİdaş, şirketten ayrılan 65 kişiye iş buldu

İdaş, şirketten ayrılan 65 kişiye iş buldu

11.08.2008 - 22:28 | Son Güncellenme:

İstanbul ve Bursa’daki tesislerini Bozüyük’e taşıdığı için 100 çalışanıyla yollarını ayırmak zorunda kalan İdaş, yaklaşık 65 kişinin yeni bir iş bulmasına destek verdi

İdaş, şirketten ayrılan 65 kişiye iş buldu

Türkiye’nin 2001 yılında yaşadığı ekonomik krizin kazanımlarından biri olarak bakılabilir belki de ona; çünkü adı bu krizin ardından daha çok duyulmuş, önemi daha çok anlaşılmıştı. O dönem genellikle işsiz kalan bankacılar için gündeme gelse de bugün bu yolu tercih eden şirketlerin sayısının arttığını söylemek mümkün. Yeniden yerleştirme hizmeti (outplacement), şirketlerin temel sorumlulukları arasında kendine yer açıyor.

Haberin Devamı

Yollarını ayırdığı çalışanları için yeniden yerleştirme hizmeti sunmayı tercih eden son şirketlerden biri de, Türkiye’de yaylı yatak sanayi denince akla gelen İdaş oldu. İdaş geçtiğimiz günlerde gazetelere verdiği ilanla eski çalışanlarına iş bile aradı.

TESİSLERİNİ TAŞIDI

1965’te kurulan İdaş, İstanbul, Bursa ve Bozüyük tesislerindeki üretiminin tamamını -üretim ve lojistik giderlerinin optimizasyonu nedeniyle- Bozüyük’te inşa edilen ek tesislerine taşımak suretiyle birleştirme kararı almıştı. Bu kararın ardından İstanbul ve Bursa fabrikalarında uzun yıllar görev alan çalışanların bir bölümü Bozüyük’e yerleşerek toplam 35 bin metrekare kapalı alanda hizmet verecek yeni tesiste işbaşı yaptı. Ancak kişisel sebepler nedeniyle şehir değiştirmek istemeyen yaklaşık 100 çalışanın yolları İdaş’la ayrıldı.

Haberin Devamı

İdaş Satış Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Oğuz Karaoğlu, o dönemi anlatırken “100 kadar arkadaşımız bizimle gelemedi; bulundukları şehirde kalmayı tercih ettiler. Bizi çok üzen bu durum karşısında bir şeyler yapmak istedik ve harekete geçtik” diyor.
İdaş, eski çalışanları için yeniden yerleştirme hizmetini böyle başlatmıştı. Ardından çalışmalar hızlandı. İnternet sitesinde oluşturulan yeni bir bölümde, ayrılan çalışanlardan isteyenlerin CV’leri ve irtibat numaraları yayınlandı. Referansları İdaş vermek istedi ve bu nedenle gelecek telefonlar için İK bölümünden biri görevlendirildi. Sonra da gazetelere ilan verildi; CV havuzu ve referans merkezi kurulduğu anlatılıyordu.

‘KISKANDIRAN UYUM’

Karaoğlu, “İdaş ailesi içerisindeki uyumun ve dayanışmanın gerçekten kıskanılacak derecede üst düzeyde olması sebebiyle personel devir hızı oranı çok düşüktür. Bu nedenle istemeyerek yollarımızı ayırdığımız bu arkadaşlarımız şirketimizde bir ilk oldu” diyor ve ekliyor: “Bundan sonraki aşamada uygulamanın sevindirici sonuçlarını da yaşamaya başladık. Databanktan CV’lere ulaşan veya bizimle irtibat kuran firmalar bu arkadaşlarımıza ulaştı. Bize gelen bilgilere göre CV’si yayınlanan 65 kişiden birçoğu şu ana kadar bir işe yerleşti. Dileğimiz, konularında gerçekten ustalaşmış olan arkadaşlarımızın tamamının, emekleriyle değer katacakları işlere yerleşmeleri. Tümünün, onların kıymetini bilecek işyerlerine yerleşmeleri bizi fazlasıyla mutlu edecek.”
İşten ayrılanların yerine 100 yeni çalışanın alındığını belirten Karaoğlu’nun verdiği şu detay da çarpıcı gerçekten. Karaoğlu, ekibe yeni katılan kişilerin 30 günlük ilk dönem eğitimlerini de İdaş’la yolunu ayıran çalışanların verdiğini söylüyor.

Haberin Devamı

Ne dersiniz, işten çıkarıldığını herkesten sonra ve son dakikada, belki de eline sıkıştırılan kısa, soğuk bir notla öğrenenlerin, hatta işten atıldığını maaşı yatmadığı ya da işyerinin kapısından giremediği zaman anlayanların bulunduğu bir coğrafyada, bu tür örneklerin sayısının artması için daha çok mu beklemek gerekecek?