Sıra Fırtına Vadisi’ndeki kaçak yapılardaRize'de 2 Ağustos'ta meydana gelen selde dikkat çeken Muradiye beldesindeki 7 katlı binanın geçtiğimiz hafta yıkımıyla Rize’de dere yatağında olduğu tespit edilen kaçak yapıların yıkımı Fırtına Vadisi'nde sürecek.Rize'nin Ardeşen ilçesi ile Çamlıhemşin ilçesi arasında bulunan Fırtına Vadisi üzerinde tespit edilen, içlerinde işletmelerin de bulunduğu 26 kaçak yapı hakkında yıkım kararı alındı.Rize’deki kaçak ve dere üzerine inşa edilen yapıların yıkımlarının 2018 yılının sonuna kadar tamamlanacağını dile getiren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedat Gürgen, tespit edilen kaçak inşaatların sahiplerini inşaatları devam ettirmemeleri yönünde uyararak yıkımın sinyallerini vermişti.Öte yandan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ekiplerinin ilk etapta, vadide dere yatağında inşa edildiği belirlenen 9 binanın yıkımını gerçekleştireceği bildirildi.
Mardin’de tarihi yapı yıkılmaya yüz tuttuMardin’de alt katı bin 500, üst katı ise 150 yıllık olan tarihi yapı, ilgisizlik ve bakımsızlık yüzünden yıkılmaya yüz tuttu. 10 yıl önce kiraladığı tarihi yapıyı restore etmek isteyen Metin Ezilmez, yapının yıkılma tehlikesinin olduğunu, restorasyon ve güçlendirme çalışmaları için ilgili kurumlardan sahiplenme beklediklerini ifade etti. Mardin’in Üçyol mevkisinde bulunan ve Bizans döneminden kalan alt katı bin 500, üst katı ise 150 yıllık tarihi yapı, yıllardır süregelen ilgisizlik ve bakımsızlık yüzünden yıkılmaya yüz tuttu. İki bölümden oluşan ve Müşfik Oral’a ait olan yapıyı, butik otel ve restoran yapmak için 10 yıl önce kiralayan Metin Ezilmez, tarihi binayı hem ayakta tutmak hem de turizme kazandırmak için destek istedi. Binanın güçlendirilmesi ve restore edilmesi için 10 yıldır uğraştığını anlatan Ezilmez, “10 yıl önce binayı kiralayıp, butik otel ve restoran yapmak istedim. Mimari değeri yüksek binada Anıtlar Kurulu izin ve denetimleri ile restorasyona başladık. Sıva söküm ve onarımı aşamasında, üst katın güçlendirilmeden inşa edildiği anlaşılınca, Anıtlar Yüksek Kuruluna müracaat ettik. Mimarlar ve arkeologlar oluşan teknik heyet ile belediyenin görevlendirdiği mimar heyeti tarafından hazırlanan 3 ayrı raporda, cadde üzerinde bulunan binanın önünden geçen yolda araç geçişinin fazla olduğu, üst kattaki yapıda açılan derzlerin güçlendirilerek doldurulmaması durumunda binanın yıkılma tehlikesi bulunduğu şeklinde bilgi verildi. Biz hissedarları bir araya getiremeyince, bu ışın altından kalkamadık” dedi. “Sit alanında bulunuyor” Binanın sit alanında bulunduğu ve yüksek mimari değere sahip olduğunu dile getiren Ezilmez, “Üçyol’dan eski hükümet konağına giden yol üzerinde bulunan binanın altından trafik akışı oldukça yoğun. Günde ortalama 500 araç ve turizm mevsiminde yüzlerce insan geçiyor. Binanın altında bulunan Abbara denilen tünelde fotoğraf çekenler oldukça fazla"dedi.
Evinin içi gözüktüğü için üst geçit yıkılacakKocaeli'de D-100 Karayolu’nun üzerine yapılan üstgeçitten evinin odalarının görüldüğünü iddia eden bir kadın dava açtı. Mahkeme üstgeçidin yıkılmasına karar verdi.
İstanbul'da yıkılacak binalar belliÇevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, kentsel dönüşümün ince ayrıntılarını açıkladı. Bayraktar, dönüşüm çalışmalarının apartmanlarda "sorunlu" kişilere kurban edilmeyeceğini söyledi. Acaba benim binam da yıkılacak mı, sorusuna yanıtı Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar verdi. Bayraktar, 6.5 büyüklüğündeki depreme dayanamayacak tüm binaların yıkılacağını açıkladı.