Yayla muzu ama tadı kiviyi andırıyor...  2 bin 700 metrelik rakıma keyifli tırmanış
Yayla muzu ama tadı kiviyi andırıyor... 2 bin 700 metrelik rakıma keyifli tırmanışBingöl'ün Genç ilçesinde yaşayanlar, ekşimsi tadıyla kiviyi andıran bilimsel adı 'Rheum ribes' olan ışkın bitkisini toplamak için 2 bin 700 rakımlı Ömeran Dağı'na tırmanıyor. Yorucu tırmanışın ardından toplanan ve muz gibi soyulduğu için 'yayla muzu' adı da verilen meyve olarak tüketilen çubuk şeklindeki otun demeti, 5 ile 10 lira arasında satılıyor.
19.06.2019Gündem
Yayla muzu ama tadı kiviyi andırıyor...  2 bin 700 metrelik rakıma keyifli tırmanış
Yayla muzu ama tadı kiviyi andırıyor... 2 bin 700 metrelik rakıma keyifli tırmanışBingöl'ün Genç ilçesinde yaşayanlar, ekşimsi tadıyla kiviyi andıran bilimsel adı 'Rheum ribes' olan ışkın bitkisini toplamak için 2 bin 700 rakımlı Ömeran Dağı'na tırmanıyor. Yorucu tırmanışın ardından toplanan ve muz gibi soyulduğu için 'yayla muzu' adı da verilen meyve olarak tüketilen çubuk şeklindeki otun demeti, 5 ile 10 lira arasında satılıyor.
19.06.2019Gündem
Işkının zorlu serüveni
Işkının zorlu serüveniHakkari'nin yüksek dağlarında yetişen 'uşkun' tezgahlardaki yerini aldı. Toplanması, büyük emek ve çaba isteyen uşkun, özellikle maddi durumu kötü ve işsiz olan gençler tarafından kente getirilip satılıyor.Havaların ısınmaya başladığı dağların kenti Hakkari'de ve bölgede sevilerek tüketilen 'uşkun' tezgahlardaki yerini almaya başladı. Bölgede yayla muzu olarak adlandırılan uşkun, en yüksekiği 4 bin 135 metre olan Cilo ile kent merkezine daha yakın mesafede olan Sümbül ve çevresindeki dağların yüksek zirvelerinde yetişiyor. Toplanması, büyük emek ve çaba isteyen uşkun, özellikle maddi durumu kötü ve işsiz olan gençler tarafından kente getirilip satılıyor.Uşkun toplamak için sabahın erken saatlerinde uyanıp kent merkezine 15 kilometre uzaklıkta bulunan Sümbül dağı yamacına saatlerce yürüyerek ulaşan 3 çocuk babası Ramazan Kaya, dağlık ve sarp kayalıkların bulunduğu bölgede uşkun topladı. Uşkun toplamak için zaman zaman tehlikeyi göze alan Kaya, ilkbahar ayında ailesini uşkun satarak geçindirdiğini söyledi.Engelli 4 kardeşine de baktığını söyleyen Kaya, Uşkun toplamak için sabah saat 05.00 da yola çıkıyoruz. Sadece 1 ay çalışabiliyoruz. Yapacak başka işimiz olmadığı için ilkbahar mevsiminde 1 ay boyunca ailemizi böyle geçindiriyoruz.Sümbül dağındaki kayalara tırmanıp uşkun toplamak yürek ister. Bizler çocuklarımızın ekmek parası için tehlikeyi göze alıp uşkun topluyoruz. Geçen sene kayalıklardan düşerek yaralandım. Allah korudu beni.Topladığımız uşkun'un destesini 5 ile 10 lira arasındasatıyoruz.dedi.'OKUL HARÇLIĞIMI UŞKUN SATARAK KAZANIYORUM' Orta okul öğrencisi Kadir Adıyaman ise, uşkun toplayarak okul harçlığını kazandığını belirterek,Dik yamaçlara tırmanıp uçkun topluyorum. Sabah saat 6'da evden çıkıyoruz, Köyden buraya kadar da yürüyerek geliyoruz. Topladığımız uşkunları yoldan geçen araçlardaki vatandaşlara satmaya çalışıyorum. Okul harçlığımı çıkartmaya çalışıyorumdiye konuştu.
11.09.2019Haberler
Malatya'dan gelen "Işgın" mucizesi
Malatya'dan gelen "Işgın" mucizesiAnadolu'da yayla muzu olarak bilinen ışgun yüksek yerlerde yetişen şifa dolu bir sebzedir. Peki ışgının mucizeleri neler?
İşsiz gençelerin ekmek kapısı!
İşsiz gençelerin ekmek kapısı!Hakkari’nin Taşbaşı köyünde 7’den 70’e herkes aile ekonomisine katkı sunmak için sabahın erken saatlerinde yollara düşerek dağlarda uçkun ve pancar topluyor.Hakkari kent merkezine 40 kilometre uzakta bulunan Taşbaşı köyünde yaşlı, genç ve çocuk demeden dağlarda yetişen ve halk arasında ‘Yayla Muzu’ olarak bilinen uçkunu toplamak için yollara düşüyorlar. Yüksek dağlarda yetişen ve uçkun (Revas) veya 'Yayla Muzu' olarak bilinen bitki, Hakkarili gençler için ekmek kapısı olmaya devam ediyor. Uçkun toplamak için köylerinin 25 kilometre uzağında bulunan dağlara yürüyerek giden vatandaşlar saatlerce topladıkları uçkunları sırtlayıp sarp yollardan geçiyorlar. Dağlardan uçkun toplayan Hıdır Akbay, Köy halkının tek geçim kaynağının dağlardan ot toplamak olduğunu belirterek, her ayın kendine özel ot mevsimi olduğunu kendilerinin de buna göre düzenli olarak geldiklerini söyledi. Uçkun için sabah erkenden dağlara geldiğini belirten Hekim Çiftçi, tehlikeyi göze aldıklarını ve tek geçim kaynaklarının bu dağlar olduğunu söyledi.
11.09.2019Yaşam