Eski inançlar günümüzde de sürüyor! Kıyamet alameti sayıyorlar...Kötü bir rüya görünce akan suya anlatmak, şifa için okunmuş su içmek, dilekleri kağıda yazıp suya atmak, yere çömelerek su içmek, suya kurban kesmek... Tüm bunlar aslında Türk halkları arasında yüzyıllardır süregelen bir inancın parçası. Bizi bunları yapmaya iten sebebin altında yatanlar ise oldukça ilginç.
Umay Ana etkisi! Efsane onunla başladı...Türk tarihinde destanlarda, mitlerde ve halk anlatılarında karşımıza sayısız kadın kahraman çıkıyor. “Genel olarak avcı-toplayıcılarda, ana soylu bir akrabalık ilişkisi gözleniyor” diyen Prof. Dr. Muharrem Kaya, “Çünkü erkek av peşinde uzaklara gidiyor, bazen başarılı olamıyor. Çocuğun soyu anneye bakılarak takip ediliyor” sözleriyle, Türk mitolojisinde kadın kahramanların önemine dikkat çekti.
Türklerin 'albız' ile imtihanı! Bin yıldır böyle korkutuyorTürk kültüründe yaygın olarak bilinen 'albasması' inanışının altında çok ilginç detaylar yatıyor. Binlerce yıldır halk arasında kötü ruhlardan korunmak için yapılan ritüellerin sebebi, Erlik Han’ın 'albız'larına dayanıyor. Peki nedir bu albızlar? Geçmişten bu yana kırmızı renkler kullanarak bebeklerimizi, genç kızlarımızı koruduğumuz 'albız' günümüz dünyasında neye karşılık geliyor? İşte albızların gizemi ve modern bilimin mitolojiye verdiği yanıt...