700 dolarlık giyotin makasını 250 tl'ye kendisi yaptıSivas'ta torna ustası Hubuyar Bağca (69), emekli olduktan sonra açtığı anahtarcı dükkanında kullandığı makine ve teçhizatı da kendisi üretmeye başladı. Piyasada 700 dolara satılan giyotin makasını kendi imkanlarıyla 250 TL'ye mal eden Bağca, "Paramız, başka ülkelere gitmemiş oldu." dedi.
Türkiye'de bu işi yapan çok az! Tanesi 300 lira...Bursa'da hat kalemi ustası; değerli ağaçlarla yaptığı hat kalemlerini dünyanın bir çok ülkesine satıyor.Uzun yıllar torna ustası olarak çalışan Sedat Dilman, işten çıkartılınca bir süre iş bulamadı. Dilman, boş durmamak için el sanatlarıyla uğraşmaya başladı. Bu esnada hat derslerine giden Dilman, ünlü hattat Mahmut Şahin ile tanıştı.Dilman, Mahmut Şahin'in "bu işi yapabilirmisin" sözü üzerine hat kalemi imal etmeyi başardı. Dilman, Türkiye'de az sayıdaki hat kalemi ustaları arasında yerini aldı.Kendine has bir stil geliştiren Sedat Dilman, buna patent de aldı. Dilman'ın değerli ağaç ve kemikten yapılan hat kalemleri dünyanın farklı ülkelerinden hattatlar ve öğrencileri tarafından büyük rağbet görüyor. Kullanılan malzeme ve işçiliğe göre kalemler 15 ile 300 lira arasında değişen fiyatlarla satılıyor.
Torna ustasından saatte 1 ton zeytin kıran makineKaraman’da bir torna ustası, saatte 1 ton zeytin kıran ve dilebilen makine yaptı. Emekli olsa da sevdiği mesleğinden bir türlü kopamadığını anlatan 55 yaşındaki Yılmaz Özgür, “Benim asıl mesleğim motosiklet tamirciliğiydi. Motosiklet tamirciliği yaparken sık sık torna işi olurdu ve ben Konya’ya giderdim. Daha sonra mesleğimi değiştirdim ve tornacı ustası oldum. Burada torna üzerine işyeri açtım. Bir süre sonra pazarcılık yapan tanıdıklarım bana geldi ve kendilerine zeytin kırma makinası yapmamı istediler. Bende niye böyle bir şey istiyorsunuz diye sorduğumda bana eğer bu makinayı yaparsan bizlerin zeytin satışları artacak dediler. Bende yaptığım araştırmaların ardından 10 yıl önce bunun kadar gelişmiş olmasa da bir makine yaptım” dedi. “Makinayı geliştirdim” Emekli olduktan sonra önceden yapmış olduğu makinayı geliştirmek için çalışmalara başladığını ifade eden Özgür, “Uzun uğraşlar sonucu makinanın gelişmişini yapmayı başardım. Bu makine şu anda tamamen krom ve paslanmaz, saatte ise 1 ton kapasitesi var. Aynı anda hiç motoru durmadan hem kırma hem de dilme yapabiliyor. Makine olmadan bir kişi 50 kilo zeytini bir hafta gibi bir sürede ancak kırabilir veya dilebilir. Tabi ki bunu yaparken ya boynu tutulur yada elini kestirir. Şimdi bu makinada zeytin standart olarak kırılır ve dilinebilir” diye konuştu. “Kendimle gurur duyuyorum” Yaptığı dört makinanın şu anda semt pazarlarında kullanıldığını da dile getiren Özgür, “Bu makinalar şuanda sıkıntısız bir şekilde çalışıyor. Bazen yaptığım makinaları kontrol etmek için pazarlara gittiğimde, zeytin kırdırmaya veya dildirmeye gelen teyzeler ile hanımlar bu makinayı yapandan Allah razı olsun dediklerini duyunca çok seviniyor ve kendimle gurur duyuyorum” şeklinde konuştu. Özgür, tek başına çalıştığı için bir makinayı 1 ay gibi bir sürede yaptığını dile getirdi.