Türkiye'nin konuştuğu uçak böyle götürüldü!Trabzon Havalimanı'nda 13 Ocak'ta pistten çıkması sonucu hizmet dışı kalan uçağın gövdesi ile diğer aksamının Yomra ilçesine nakli tamamlandı.Trabzon Havalimanı'ndan karayolu ile Yomra ilçesine götürülen uçağın taşınma işlemi yaklaşık 2 saat sürdü.Gece saatlerinde Trabzon Havalimanı'ndan yüklü bulunduğu yer dorsesi ile hareket ettirilen 18 ton ağırlığındaki uçak, polis ve Yomra Belediyesi ekiplerinin uzun uğraşları sonucunda Karadeniz Sahil Yolu'na çıkarıldı.Trafiğin tek yönlü olarak kapatıldığı güzergahta yavaş şekilde seyreden yer dorsesi, Yalıncak mevkisindeki yol çalışmaları nedeniyle bir süre bekletildi. Ekiplerin, dorsenin geçeceği alanda yaptığı genişletme çalışmanın ardından yola devam edildi.Yer dorsesinin karayolunda üst geçitlerin olduğu alanlardan geçişi sırasında ise çarpma ihtimaline karşı sık sık kontroller yapıldığı görüldü.Yaklaşık 2 saat süren nakil işleminin son aşamasında ise 35 metre uzunluğundaki uçak, ilçe merkezinde Kent Meydanı Projesi'nin yapılacağı alana getirildi.
Ruslar 100 yıl önce Kars'a getirip bıraktıKars'n Arpaçay ilçesine bağlı Gülyüzü köyünde, halk dilinde Yol Basan olarak bilinen Ruslardan kalma 'katof', Karayolları 18'inci Bölge Müdürlüğünün atölyesine taşındı.1905-1910 yıllarında Rusya-Gürcistan-Çıldır bağlantısının yapımı için Ruslar tarafından Karsa getirilen katof, Kars-Ardahan-Ahıska, Erzurum-Kars bağlantı yollarında kullanıldı. Buharla çalışan yol silindiri katof, 1954 yılında arıza yapınca o dönemde Nafia Müdürlüğü olarak kullanılan, şimdiki İtfaiye Müdürlüğü yanındaki binaya getirildi. Tamir edildikten sonra bir süre daha çalışan katof, sık sık arıza verince Çıldır Gölü yakınındaki Arpaçayın Gülyüzü köyüne getirilerek 'Ağa Bey' diye bilinen bir vatandaşın evinin bahçesine kondu.1954 yılından bu yana yerinden bile kıpırdatılmayan katofun Karsta sergilenmesi için Kafkasya Sosyal ve Kültürel Araştırma Merkezi Derneği Başkanı Erkan Karagöz, mücadele başlattı.Erkan Karagöz, 2016 yılı Temmuz ayında Kars Valiliği'ne sunduğu dilekçede, Karsta faaliyet gösteren Kafkasya Sosyal ve Kültürel Araştırma Merkezi Derneği olarak yaptığımız kültürel geziler sırasında Arpaçay ilçesi Gülyüzü köyünde yöre halkının katof dediği Auistin marka bir yol silindiriyle karşılaştık. Yaptığımız araştırmalarda bu silindirin Kars Nafia Müdürlüğüne ait olduğu, 1955'li yıllarda yapılan yol çalışması sırasında arızalanması üzerine o dönem Gülyüzü (Pekreşen) köyü muhtarının evinin bahçesine emanet bırakıldığını, o tarihten bu yana bir daha bu araçla ilgilenilmediğini öğrendik. Bugün İstanbul Koç Müzesi'nde bile bir örneği bulunmayan, yüz yılın üzerinde bir yaşı olduğunu tahmin ettiğimiz bu aracın artık etnografik sayılabilecek nadir bir obje olarak önemli olduğunu düşünmekteyiz. Bu aracın Kars Karayolları Bölge Müdürlüğünün önünde, girişinde veya uygun bir yerinde sergilenmesinin daha doğru olabileceği kanaatindeyiz" ifadelerine yer verdi.
Şemdinli Devlet Hastanesi yeni binasına taşındıHAKKARİ'nin Şemdinli Devlet Hastanesi, 19 yıldır hizmet verdiği eski binadan, Günyazı köyünde yapımı tamamlanan yeni binasına taşındı. Şemdinli ilçesinde 1998 yılından beri hizmet veren Şemdinli Devlet Hastanesi binasının yıpranması nedeniyle ilçeye 1.5 kilometre uzaklıkta bulunan Günyazı köyü, Yenice mezrasında 6 yıl önce hastane yapımına başlandı. 8 bin metrekarelik alanda yapımına başlanan 50 yatak kapiseteli, tam donanımlı yeni devlet hastanesi binasının tamamlanmasıyla birlikte taşınma işlemleri de başladı. Eski binadaki tıbbi malzemeler yeni binaya taşındı. Şemdinli Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Muhammed Fuat Türkman, hizmete giren Şemdinli Devlet Hastanesi yeni binasını ziyaret edip, konu ile ilgili hastane yetkililerinden bilgi aldı. Hastanedeki servisleri tek tek gezen Kaymakam Türkman, sağlık sorunu olan vatandaşların yeni hastaneye gidebilmeleri için belediyeye ait toplu taşıma araçlarını devreye soktuklarını, ulaşım konusunda hiçbir sıkıntının olmayacağını söyledi.
Tarihi köprünün 2 günlük yolculuğu havadan görüntülendi!Kars'ın Susuz İlçesi'nde 1899 yılında Ruslar tarafından yaptırılan 105 ton ağırlığında, 60 metre uzunluğundaki Çamçavuş Köprüsü'nün hidrolik sistem aracılığıyla 2 gün süren 21 kilometrelik yolculuğunun havadan çekilen görüntüleri basına dağıtıldı.