Atatürk'ün ziyaret ettiği han... Tarihin yazıldığı yer şimdi ahır!Mustafa Kemal Atatürk’ün 20 Eylül 1928’de 'harf inkılabı' için ziyaret ettiği Kayseri’deki Anadolu Selçuklu Devleti döneminden kalma Kayır Hanı geçen süreçte özel mülkiyete geçince ahır olarak kullanıldı. Tarihçi Bilgin Yazlık, “Kayır Hanı, bugün ne yazık ki kaderine terk edilmiş bir durumda bulunuyor. Şu an özel mülk halinde. Gönül ister ki, restore edilsin ve kendi geçmişine layık bir şekilde eğitim müzesi olsun” dedi.
Tarihi han 6.5 milyon TL'ye satılıyorTokat'ta, Sultan 1'inci Mahmut döneminde 1752 yılında yaptırılan Paşa Han, sahibi Hamdullah Suphi Efeli (40) tarafından internetten 6,5 milyon TL'ye satılığa çıkarıldı.
Tarihi yarımadada hanları hedef alan hırsızlık çetesi çökertildiİstanbul, Fatih’te tarihi hanlarda gerçekleşen hırsızlık anları kameralara yansırken esnafı 7 milyon lira zarara uğratan hırsızlık çetesi çökertildi. İstanbul, Fatih’te bulunan hanlara girerek hırsızlık yapıldığı ihbarını alan ekipler harekete geçti. Tekstil ürünlerini satışı yapılan Yenihan’da Kasım ayında gerçekleşen hırsızlık olayının ardından güvenlik kamera kayıtlarını inceleyen ekipler kimlik bilgilerinin tespit etmek için çalışmalara başladı. Kamera kayıtlarını inceleyen ekipler kimlik bilgilerini tespit ederek şüphelilerin peşine düştü. Ekiplerin peşine düştüğü şüphelilerin kendilerine ‘Ayanlar’ adı veren hırsızlık çetesi olduğu ortaya çıktı. Çete liderinin yardımcısı olduğu tespit edilen Bayram Y.’nin cezaevinden yeni çıktığı ve örgütü tekrar bir araya getirerek hırsızlık olaylarına başladığı öğrenildi. Yaklaşık 2 ay içerisinde şüphelilerin toplam 5 hana girerek ve han esnafını 7 milyon lira zarara uğratması üzerine ekipler takibi sıklaştırdı. Hırsızlık Büro Amirliği ekipleri tarafından yapılan teknik ve fiziki takip sonucunda şüpheliler son hırsızlıklarından evlerine döndüğü esnada çaldıkları malzemelerle birlikte yakalandı.- Kılık değiştirip keşif yaptılar, pazar günü soydular Hırsızlık Büro Amirliği tarafından gerçekleştirilen operasyon sonucunda yakalanan 1’i kadın 9 kişi gözaltına alınarak Asayiş Şube Müdürlüğüne getirildi. Gözaltına alınanlar arasında çete lideri Mazlum T., eşi Merve T. ve çete içerisinde yardımcı pozisyonunda Bayram Y.’nin yanı sıra çetenin kasası durumunda olan Yüksel A.’nın olduğu öğrenildi. Şüpheliler ilk olarak hedef aldıkları iş yerlerine kılık değiştirerek keşif yaptıkları kaydedildi. Keşfin ardından iş yerlerinin kapalı olduğu Pazar günleri çatıdan girerek hırsızlık yaptıkları ortaya çıktı. Çetenin dikkat çekmemek için Pazar günlerini özellikle seçmesi ise dikkat çekti. Yanlarında getirdikleri matkap ve murç yardımıyla iş yerlerinin kapılarını kırarak kasaları patlattıkları belirtildi. Kullandıkları yön
Tarihi handa her yer çelik kapıBursa’da 2'nci Beyazıt tarafından 1508 yılında yaptırılan Cumhuriyet Caddesi'ndeki Pirinç Han'a gidenler, karşılaştıkları manzara karşısında şaşkına dönüyor. Restore edildikten sonra aslına uygun bir şekilde kullanılan hanın 7 odasına çelik kapı takılması tepkilere sebep oluyor.
Tarihi handa her yer çelik kapıBursa’da 2'nci Beyazıt tarafından 1508 yılında yaptırılan Cumhuriyet Caddesi'ndeki Pirinç Han'a gidenler, karşılaştıkları manzara karşısında şaşkına dönüyor. Restore edildikten sonra aslına uygun bir şekilde kullanılan hanın 7 odasına çelik kapı takılması tepkilere sebep oluyor.
500 yıllık han tekrar hizmetteAfyonkarahisar’da yaklaşık 500 yıllık tarihi olan tarihi Taşhan, uzunca bir restorasyon çalışmasının ardından hizmete açıldı.
500 yıllık han tekrar hizmetteAfyonkarahisar’da yaklaşık 500 yıllık tarihi olan tarihi Taşhan, uzunca bir restorasyon çalışmasının ardından hizmete açıldı.
Tarihi Han’da çay servisine makaralı çözümEminönü’ndeki tarihi Han’da 20 yıldır beraber çay ocağı işleten iki kardeş, handaki 250 dükkanın talebini karşılayabilmek için makaralı sistem geliştirdi. Geliştirdikleri ilginç sistem sayesinde kardeş Ramazan Aksu üst kattan makaraya bağladığı çay tepsisini alt kattaki ağabey İlhami Aksu’ya göndererek çayları soğutmadan servisleri yapıyor. Eminönü’ndeki tarihi bir Han’da 20 yıldır tek başlarına çay ocağı işleten Ramazan ve İlhami Aksu kardeşler, hanın giriş katındaki çay ocakları kapanınca, 250 dükkana yetişebilmek için makaralı sistem geliştirdi. Çay ocağını hanın üst katına taşıyan Aksu kardeşler, kurmuş oldukları ilginç sistem sayesinde çaylarını gecikme yaşanmadan esnafa ulaştırabiliyor. Kardeş Aksu, üst katta kurulu olan makara sistemiyle halata bağladığı çay tepsisini alt kata doğru salıyor ve aşağıda bekleyen ağabey Aksu çayları alarak esnafa servis ediyor. Kurmuş oldukları ilginç makara servisiyle zaman tasarrufu yaptıklarını dile getiren kardeşler, yanlarındaki diafon sayesinde haberleşerek çay servislerini gecikme yaşamadan yapabiliyor.‘’20 senedir makara sistemiyle çay servisi yapıyoruz’’ 20 senedir tarihi handa makara sistemiyle esnafa çay servisi yapan çaycı Ramazan Aksu, “Çay ocağımız eskiden aşağıdaydı, satıldı. Satıldıktan sonra aşağıdan yukarıya çıktık ve yukarıdan aşağıdaki müşteriye yetişemedik. Ne yapsak diye düşündük ve buradan servis yapalım dedik. Sonrasında bu makarayı kurduk, makara sistemi de işledi. 20 senedir bu şekilde hizmet veriyoruz. Biz bu handa tek çay ocağı olarak çalışıyoruz, hemen hemen 250 dükkan var. Onlara hizmet edebilmek için bu sistemi kurduk. Bu şekilde günde 500-600 çay satıyoruz. Ben yukarıdan çayları salıyorum, aşağıdan eleman esnafa dağıtıyor. Sonrasında boşları koyup tekrar gönderiyor, bu şekilde bir sistem’’ diye konuştu.“Handa dolaşarak servis yapmak zor oluyordu, bu sistemi icat ettik’’ Makara sistemiyle gönderilen çayları servis eden çaycı İlhami Aksu ise, “Çay ocağımızın
265 yıllık hanı satılığa çıkardıTokatlı esnaf Abdullah Efeli, dedesinden kalma 265 yıllık hanı restore ettiremedikleri için satılığa çıkardı.Sulu Sokak Çarşısında Mehmet Paşa tarafından I. Sultan Mahmut döneminde 1752’de kesme taştan yaptırılan Paşa Han’dan bugüne sadece çevresindeki duvarları kalmış durumda bulunuyor. Bin 800 metrekareye yakın bir alanda bulunan hanın iç avlusunda ağaçlar ve sonradan yaptırılan tek katlı bir ev yer alıyor. Şahıs mülkiyetindeki tarihi hanın, orta kapısında ise kabartma şeklinde selvi ağacına zincirle bağlı iki kaplan figürü bulunuyor. Dedesinin yaklaşık 50 yıl önce aldığı hanın boş durumda olduğunu ifade eden Abdullah Efeli, restore ettiremedikleri için hanı satılığa çıkardıklarını kaydetti. Kültür ve Turizm Bakanlığından onaylı 70 odalı projesi hazır olan hanın değerlendirilerek turizme kazandırılmasını arzu ettiklerini ifade eden Efeli, “Sulu Sokak Çarşısı tarihi mekanlar açısından zengin bir yer. Bir çok tarihi mekan restore edildi, buranında restore edilmesini veya farklı bir şekilde değerlendirilmesini istiyoruz. Restorasyon için bir çok çalışmamız oldu ama maliyetler yüksek olduğu için bu bizim yapabileceğimiz bir çalışma değil. Bu anlamda devletimizin sahip çıkmasını bekliyoruz. Buranın restore edilip eski günlerine kavuşmasını istiyoruz” dedi.Paşa Han’ın günümüze kadar sadece dış duvarlarının kalmış olduğunu dikkat çeken Efeli, iyi bir restorasyonla hanın ayağa kaldırılabileceğini kaydetti. Paşa Hanı almak için kendilerini arayanların olduğunu ama henüz anlaşabildikleri bir yatırımcının çıkmadığını ifade eden Efeli, “Burayı otel, yurt, pansiyon olarak değerlendirmek isteyen yatırımcılar oluyor. Ama sonuçlanmış bir durum yok şuan için” diye konuştu.Sulu Sokak Çarşısı esnafları ve mahalle sakinleri de virane bir şekilde duran Paşa Hanının turizme kazandırılmasını arzu ettiklerini kaydetti.