Tarihi hamamda mahsur kalan 5 yavru köpek kurtarıldı
Tarihi hamamda mahsur kalan 5 yavru köpek kurtarıldıTunceli’nin Çemişgezek ilçesinde, kullanılmayan tarihi hamamın damındaki boşluktan içeri düşen 5 yavru köpek, belediye ekipleri tarafından kurtarıldı.
12.12.2022Haberler
En kısa zamanda başlayacak! Gazi Mihal Bey Hamamı restore edilecek
En kısa zamanda başlayacak! Gazi Mihal Bey Hamamı restore edilecekEdirne'de 2'nci Murad Dönemi'nde, 1422'de yaptırılan 'vakıf eser' niteliğindeki Gazi Mihal Bey Hamamı, atıl haliyle madde kullananlar ve definecilerin mekanı haline geldi. Restore edilmeye hazırlanan yapıyla ilgili konuşan Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren, rölöve ve restitüsyon projelerinin tamamlandığını belirterek, "Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak uzun yıllardır kapalı olan, hizmete sunulamayan, çok önemli rotadaki eseri restore etmek için girişimlerde bulunacağız ve uygulamaya en kısa zamanda başlayacağız" dedi.
30.08.2020Gündem
Uyuşturucu bağımlılarının mekanı haline gelen 6 asırlık hamama restorasyon
Uyuşturucu bağımlılarının mekanı haline gelen 6 asırlık hamama restorasyonEdirne'de 2'nci Murad Dönemi'nde, 1422'de yaptırılan 'vakıf eser' niteliğindeki Gazi Mihal Bey Hamamı, atıl haliyle madde kullananlar ve definecilerin mekanı haline geldi. Restore edilmeye hazırlanan yapıyla ilgili konuşan Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren, rölöve ve restitüsyon projelerinin tamamlandığını belirterek, "Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak uzun yıllardır kapalı olan, hizmete sunulamayan, çok önemli rotadaki eseri restore etmek için girişimlerde bulunacağız ve uygulamaya en kısa zamanda başlayacağız" dedi.
30.08.2020Gündem
Tarihi hamam sanat merkezine dönüştürüldü
Tarihi hamam sanat merkezine dönüştürüldüİstanbul'un Boğaziçi kıyısındaki semtlerinden Kuruçeşme'de bulunan tarihi hamam gerçekleştirilen restorasyonun ardından bir sanat merkezi olarak açıldı.
15.10.2018Tatil
Tarihi Artuklu Hamamı yerine indiriliyor
Tarihi Artuklu Hamamı yerine indiriliyorHasankeyf ilçesinde baraj gölünden alınarak 3 kilometre ilerideki arkeolojik park alanına götürülen bin 500 tonluk hamamın, taşındığı kendinden tahrikli modüler sistem olan 256 tekerlekli "SPMT" aracından yere indirilmesi aşamasına geçildi.
11.09.2019Haberler
Tarihi hamamın fiyatı dudak uçuklatıyor
Tarihi hamamın fiyatı dudak uçuklatıyorSivas'ta 17'üncü yüzyılda Osmanlı döneminde yapılan tarihi hamam, sahibi tarafından 4 milyon lira karşılığında satışa çıkarıldı.Sivas kent merkezinde Camikebir Mahallesi'nde bulunan 17'üncü yüzyılda yapılan tarihi Eski Paşa Hamamı Anıtlar Kurulu tarafından 1989 yılında tescillenerek koruma altına alındı. Doğu, batı doğrultusunda dikdörtgen planlı olan hamamın doğusunda soyunmalı batısında ise ılıklık ve sıcaklık bölümleri yer alıyor. Toprak kaplı yığma taşıyla yapılan hamamın tek kubbesi bulunuyor. Osmanlı klasik mimarisiyle yapılmış olan tarihi hamam sahibi tarafından satılığa çıkarıldı. 33 yıldır faal olarak kullanılan hamam 1 yıldır ise kullanılamıyor. Hamam 4 milyon lira karşılığında yeni sahibini bekliyor.
11.09.2019Yaşam
650 yıllık Artuklu Hamamı'nın yeni yerine taşınması havadan görüntülendi
650 yıllık Artuklu Hamamı'nın yeni yerine taşınması havadan görüntülendiBatman Hasankeyf'de Ilısu baraj göleti altında kalacak olan 650 yıllık Artuklu Hamamı, 3 kilometre uzaklıktaki yeni yerine taşınıyor
11.09.2019Haberler
Tarihi hamamda tarihi gülle bulundu
Tarihi hamamda tarihi gülle bulunduKars'ta tarihi Muradiye Hamamı'nda yapılan restorasyon  çalışmaları sırasında, Osmanlı-Rus savaşı döneminden kaldığı tahmin edilen top  güllesi bulundu.Kars Kalesi eteklerindeki Kars Çayı yanında bulunan ve 17. yüzyılın  başlarında Osmanlı mimarisi tarzında yapılan Muradiye Hamamı'nda restorasyon  çalışmaları devam ediyor.Bu çalışmalar sırasında hamamın ön kısmındaki kapı girişinde işçiler  tarafından tarihi bir gülleye rastlanıldı.Çalışanların bilgi vermesiyle bölgeye gelen polis ekipleri,  Osmanlı-Rus savaşı döneminden kaldığı tahmin edilen tarihi gülleyi, müze  görevlilerine teslim edilmek üzere bulunduğu alanda muhafaza altına aldı.
11.09.2019Haberler
Tarihi hamam çürümeye terk edildi
Tarihi hamam çürümeye terk edildiERZURUM'un Oltu ilçesindeki Selçuklular döneminden kalma hamam çürümeye terk edildi. Oltu Kalesi'nin surları dışında kalan hamamın bakımsızlıktan kubbesi çöktü.
11.09.2019Haberler
Harran'da 12'nci yüzyıldan kalma üç kubbeli hamam bulundu
Harran'da 12'nci yüzyıldan kalma üç kubbeli hamam bulunduDünyanın en eski yerleşim yerleri arasında gösterilen Şanlıurfa'nın Harran ilçesindeki İçkale bölgesindeki kazı çalışmaları sırasında 12'nci yüzyıla ait üç kubbeli hamam bulundu. Kalıntılarının günümüze kadar tahribata uğramadan ulaştığı belirlenen hamamın, Harran'ın tarihine ışık tutacağı kaydedildi.
22.12.2017Gündem
Harran'da 12'nci yüzyıldan kalma üç kubbeli hamam bulundu
Harran'da 12'nci yüzyıldan kalma üç kubbeli hamam bulunduDünyanın en eski yerleşim yerleri arasında gösterilen Şanlıurfa'nın Harran ilçesindeki İçkale bölgesindeki kazı çalışmaları sırasında 12'nci yüzyıla ait üç kubbeli hamam bulundu. Kalıntılarının günümüze kadar tahribata uğramadan ulaştığı belirlenen hamamın, Harran'ın tarihine ışık tutacağı kaydedildi.
22.12.2017Gündem
Tarihi hünkar hamamı gün yüzüne çıkarıldı
Tarihi hünkar hamamı gün yüzüne çıkarıldıTopkapı Sarayı’nda gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları sırasında tarihi bir hamam ortaya çıkarıldı . 1460’lı yıllarda sarayın inşası sırasında yapıldığı belirtilen ve Fatih Sultan Mehmet, 2. Bayezid, Yavuz Sultan Selim, Kanuni Sultan Süleyman ve 2. Selim’in kullandığı öngörülen hünkar hamamı ilk defa gün yüzüne çıkarıldı. Topkapı Sarayı’ndaki Seferli Koğuşu’nun daha sağlam bir hale getirilmesi için yapılan restorasyon çalışmaları sırasında gerçekleştirilen kazılarla tarihi hamam ortaya çıkarıldı. Tarihi sarayda yapılan kazılar sırasında 1460’lı yıllarda sarayın inşası sırasında yapıldığı belirtilen hamamın kalıntılarına ulaşıldı. Fatih Sultan Mehmet, 2. Bayezıt, Yavuz Sultan Selim, Kanuni Sultan Süleyman ve 2. Selim’in kullandığı öngörülen hamamın sıcak ve soğuk su kanallarının olduğu da görüldü. Böylelikle birçok yerli ve yabancı tarihi kaynakta adı geçen hamamın buluntuları ilk defa gün yüzüne çıkarılmış oldu. Kazılar sırasında bulunan kalıntılarla hamamın Topkapı Sarayı’nın ilk hamamı olduğu ortaya çıktı. Tarihi hamamın üzeri camla kaplanarak ziyarete açılacak Topkapı Sarayı’na gelen İstanbul Kültür ve Turizm İl Müdürü Coşkun Yılmaz da hem alanı inceledi hem de tarihi hamamla ilgili açıklamalarda bulundu. Yılmaz, beş padişahın kullandığı hamamın bulunmasının çok önemli olduğunu dile getirirken alanın üzerinin camla kaplanarak yerli ve yabancı turistlerin ziyarete açılmasının planlandığını ifade etti. “Topkapı Sarayı’nın ilk inşasıyla birlikte yapılan sarayın ilk hamamıdır” Hamamın ortaya çıkarılmasının çok önemli bir keşif olduğunu dile getiren İstanbul Kültür ve Turizm İl Müdürü Coşkun Yılmaz, “ Bu hamam restorasyon çalışmaları sırasında ortaya çıkan bir hamam ama biz bu hamamın varlığını biz tarihi kaynaklardan biliyoruz.
11.09.2019Yaşam
450 yıllık tarihi Paşa Hamamının restorasyonu başladı
450 yıllık tarihi Paşa Hamamının restorasyonu başladıKilis’te, 450 yıllık tarihi Paşa hamamında restorasyona başlanıldı. Kilis’te 97 yıldır Özyardımcı ailesi tarafından işletilen tarihi Paşa Hamamının restore ediliyor. 1560 yılında Emir canbolat tarafından yaptırılan Vakıflar bölge Müdürlüğü'ne ait olan hamam, 97 yıldır ise özyardımcı ailesi tarafından kiralık olarak işletiliyor. Bir süredir kapalı olan hamam hazırlanan proje ile restorasyonuna başlandı. Hamamın dedesinden kendisine miras olarak kaldığını anlatan Mustafa Özyardımcı, Vakıflar Bölge Müdürü İsa Güven’e teşekkür ederek, "Dedemden babama kiracı olarak devreden vakıflara ait tarihi paşa hamamını 97 yıldır ailemiz işletiyor. Vakıfların bütçesi elvermediği için masrafları babam hamamcı Mahmut lakaplı Mahmut Özyardımcı tarafından karşılayarak restorasyona başladık. Bu tarihi hamamın 97 yıldır bize manevi var. Babama, babasından iştira etmiş bir yer, babamızdan da bize ulaştı. Bizim için manevi değeri çok büyük bir yer, ayrıca hamamın kültürel değeri var, hamam hayrı olan bir yerdir. Babamların zamanında kız yetiştirme yurdu, kuran kursu, öğretmen okulunun talebeleri, bunlar ücretsiz olarak 25 yıl hamamda yıkanmışlar. Böyle bir manevi değeri olan tarihi hamamı kaybetmek istemeyiz. Bu nedenle restorasyona başladı" dedi.Paşa Hamının tarihçesi Camii, Medrese Türbe, Saray Kervansaray ve Handan teşekkül eden Canbolad Mamuresi’nin doğu tarafındadır. Mimari bakımdan şaheser bir yapı olan hamamın cephesi tamamen sarı ve siyah taşla yapılmıştır. Kapının sağında hamamın soğukluğuna açılan üç pencere vardır. Pencerelerin üstlerinde sağ ve sola açılan sarı ve siyah elli taşın sıvanarak üst üste içine geçmesi manzaranın güzelliğini arttırıyor. Kapının üstündeki kitabe taşı iki parçadan yapılmıştır.
11.09.2019Yaşam
Tarihi hamamın kurşunları, bir haftada 3'üncü kez çalındı
Tarihi hamamın kurşunları, bir haftada 3'üncü kez çalındıErzurum'un merkez Yakutiye İlçesi'nde, 18'inci Yüzyıl'da inşa edilen İki Göbek Hamamı'nın çatısındaki kurşun levhalar, bir haftada 3'üncü kez çalındı. Hamamın işletmecisi Serkan Tazegül, "Hırsızlar, hamamın üzerinde, neredeyse koruyucu kurşun levha bırakmadı. Pahalı olduğu için çalınan kurşun levhanına yerine aynısını koyamayınca brandayla kapattık" dedi. Vakıflar Genel Müdürlüğü?ne ait, buharlı saunayla şok duşu da bulunan ve 650 metrekarelik alanı kaplayan 100 kişilik hamama hırsızlar dadandı. Çatısındaki kurşun levhalar nedeniyle yıllardır hırsızlığa uğrayan hamam, son bir haftada 3 kez soyulunca, çatıda neredeyse kurşun levha kalmadı. Yağışlı günlerde yağmurun, hamama zarar vermeye başladığını belirten İki Göbek Hamamı'nın işletmecisi Tazegül, şunları söyledi: "Hırsızlar, yıllardır hamamın çatısındaki kurşun levhaları çalıyor. Hiçbir önlem alamadık. Son bir haftada verdikleri zarar ise büyük oldu. Hamamın üzerinde, neredeyse koruyucu kurşun levha kalmadı. Mecburen brandayla kapattık. Pahalı olduğu için çalınan kurşun levhalarının yerine aynısını koyamadık. Koysak bile yine çalacaklar. Zararımız, yaklaşık 90 bin lira. Tarihi eser olduğu için bizim birşey yapmamıza izin verilmiyor. Duvar çok alçak. 5 yaşındaki çocuk bile buraya rahatlıkla çıkabilir. Çalınan kurşun levhaların yerine sac yaptıralım dedik ona da müsade etmediler. Tarihi eser olan hamama Vakıflar Bölge Müdürüğü'nün sahip çıkmasını istiyorum. Duvar uzatılırsa hırsızlar çatıya çıkamaz ve böylece sorun ortadan kalkar."
11.09.2019Yaşam
Tarihi hamam fare yuvasına döndü
Tarihi hamam fare yuvasına döndüGaziantep’te 30 yılıdır kullanılmayan ve restore edilmeyen tarihi Pazar Hamamı’nda fare ve böcekler cirit atmaya başladı. Vatandaşlar, Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde bahsettiği tarihi hamama sahip çıkılmasını istedi.Bir zamanlar türkülere konu olan, diziler ve filmlerde sıkça rastladığımız Gaziantep’in tarihi hamamları unutulmaya yüz tutmuş durumda. Tarihi Gaziantep Kalesi ve Tahtahane Camisinin hemen yanında bulunan tarihi pazar hamamının kapısı 30 yıldır kilitli durumda. Pazar hamamının ne zaman yapıldığı kesinlik kazanamamış olsa da 17. yüzyılda inşa edildiği tahmin ediliyor. Mimarisi incelendiğinde hamamın inşası sırasında düzgün kesme taş kullanıldığı görülürken, fakat hamam değişik zamanlarda onarımlardan geçtiği için mimari orijinalliğini kaybettiği belirtiliyor.FARE VE BÖCEKLER CİRİT ATIYOREvliya Çelebi’nin seyahatname adlı kitabından bahsettiği tarihi pazar hamamı, yaklaşık 30 yıldır atıl durumda. Kapısı 30 yıldır kilitli olan hamamın içinde fare ve böcekler cirit atıyor. Hamamın üst bölümü çöplük haline dönerken, restore edilmeyen hamam yavaş yavaş dökülüyor. Mahalle sakini Mehmet Ateş, bu hamamın yıllardan bu yana bu şekilde durduğunu söyledi. Hamamın biran önce temizlenmesi, sinekler ve farelerden arındırılmasını istediklerini ifade eden Ateş, “Herkes buraya çöpünü atıyor. Hırsızlar buraya geliyor tel örgüleri keserek içeri giriyor. Buranın biran önce temizlenmesini istiyoruz” dedi.Hamamın altında esnaflık yapan Cafer Özkebabçı, şahane ve güzel bir hamam olduğunu belirterek "Ama maalesef 20 seneden bu yana bu hamam işlemiyor. İşlemediğinden dolayı esnaf olarak tedirginiz. İçerisinde 10-15 senelik dut ağacı çıktı. Hamam kullanılamaz durumdadır. Esnaf olarak bu hamamın kullanılmamasından rahatsızlık duyuyoruz. En azından bu hamam restore edilerek turizme ve kültürümüze kazandırılırsa çok güzel olur” diye konuştu
11.09.2019Yaşam