Göl 5 metre çekildi! Ortaya çıktılar...Karslı fotoğraf sanatçısı Özgen Beşli, Çamçavuş ve Boğazköy’de sular altında kalan camilerin bir Hasankeyf olduğunu, Hasankeyf gibi ziyaretçi çektiğini belirtti.
Duyan görmek için oraya koştuArtvin’deki Deriner Barajı’nda sel ve feyezana önlem amacıyla su seviyesi düşürülünce köy ve cami minaresi ortaya çıkması ilginç görüntüler oluşturdu. Çoruh Nehri üzerinde yapımına 1988 yılında başlanan ve 249 metre gövde yüksekliğiyle Türkiye'nin en yüksek, dünyanın ise altıncı yüksek gövdeli barajı olan Deriner Barajında 2012 yılında su tutulmasıyla Yusufeli ilçesine bağlı Narlık köyünün de aralarında bulunduğu bazı yerleşim yerleri sular altında kaldı. Maksimum işletme kotu 392 metre, minumum ise 347.83 metre olan Deriner barajında son günlerde su seviyesi yaklaşık 36O metre seviyesinde. Barajda, su seviyesinin yaklaşık 30 metre düşmesiyle Artvin-Yusufeli karayolunun yaklaşık 40. kilometresi mevkisindeki Narlık köyünün sular altında kalan bazı yapıları ve köy camisinin minaresi, su seviyesinin düşmesiyle ortaya çıktı. Cami, okul ve evlerin 6 yıl sonra görünür hale geldiği baraj gölü kıyısına gelenler, eski köylerinin yerleşim yerini seyretti. Baraj gölü ortasındaki minare, yöre halkının da ilgi odağı oldu. Bazı vatandaşlar, minarenin fotoğraf ve görüntüsünü cep telefonlarıyla çekerek o anı ölümsüzleştiriyor.
Beyşehir Gölü'nde sular çekilince yeni adacıklar oluştuTürkiye'nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü'nde, kurak geçen yaz ve sonbaharın etkisiyle sular çekilince irili ufaklı 33 adaya yeni adacık ortaya çıktı. Gölün farklı yerlerinde oluşan, üzerinde sazlıklar ve çürümüş ağaçlar bulunan adacıklar, fotoğraf meraklılarının da ilgisini çekiyor.
Beyşehir Gölü'nde sular çekilince yeni adacıklar oluştuTürkiye'nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü'nde, kurak geçen yaz ve sonbaharın etkisiyle sular çekilince irili ufaklı 33 adaya yeni adacık ortaya çıktı. Gölün farklı yerlerinde oluşan, üzerinde sazlıklar ve çürümüş ağaçlar bulunan adacıklar, fotoğraf meraklılarının da ilgisini çekiyor.
Sular çekilince adaya yürüyerek gittilerTürkiye’nin en büyük ve en bereketli tarım arazilerinin bulunduğu Adana’da yağmur yağmamasından dolayı hem sulamada hem de enerjide kullanılan Seyhan Baraj Gölü’nde sular kıyıdan yaklaşık 400-500 metre çekildi. Yılda sadece 1 kere suların çekilmesiyle birlikte adaya giden yol ortayı çıkıyor. Bunu fırsat bilen vatandaşlar ise otomobilleriyle, motosikletleriyle veya yürüyerek adaya gidip banklara oturup manzaranın keyfini sürüyor. Bazı vatandaşlarda öz çekim yaparak bu anı ölümsüzleştiriyor.
Baraj suları çekildi, eski mezarlıklar ortaya çıktıSivas'ın Ulaş ilçesine bağlı Yapalı köyü sınırları içerisinde yer alan Karacalar Barajı'nda mevsimin kurak geçmesi nedeniyle azalan sular eski mezarlıkların ortaya çıkmasına neden oldu. Ulaş ilçesine 8 kilometre uzaklıkta bulunan Yapalı köyü sınırlarına 2008 yılında köylülerin sulama ihtiyacını karşılamak için yapılan Karacalar Barajı'nda mevsiminin kurak geçmesi nedeniyle neredeyse su kalmadı. Baraj sularının çekilmesiyle birlikte barajda su tutulmaya başlamasıyla sular altında kalan eski mezarlıklar gün yüzüne çıkarken baraja girenlerin uyarmak için konulan tabela ise suyun kalmaması nedeniyle işlevini yitirdi. Son yıllarda yağışların mevsim normallerinin altında seyretmesi ve aşırı sıcakların etkisiyle baraj kuruma noktasına geldi.Yapalı köyü İmam Hatibi 2004 yılında köyde görev yapmaya başladığını ve o günden itibaren suların çekildiğini söyleyerek,"Barajın yapıldığı dönemlerde barajın yükselmesi ile birlikte köy mezarlığı sular altında kalmış. 2004 yılından itibaren de sular çekilmeye başlayınca köy mezarlığı ortaya çıkmaya başladı. Mezarlığın geri kalan kısmı tellerle çevrildi ve emniyet altına alındı. Suların geri çekilmesiyle beraber mezarlık, köy arazisi ve köylülerin evleri açığa çıktı. Suyun 2004 yılındaki yeri şuan ki yerinden 1-2 kilometre gerideydi sular çekildikçe seviye azaldı. Suların altından çıkan tarlaları vatandaş tekrar ekmeye başladı. Suların altından çıkan tarlanın verimi yok ve eskisini tutmuyor. Arazilerin istimlak edildiği için devlet ekmelerine izin vermiyor. Barajın bendinin altındaki 14 köy sulama yapıyordu. Bu yıl tamamen suların çekilmesiyle su verilmedi. Verildiği dönemlerde baya bir kesintili verildi. Son 1-2 aydır hiç verilmiyor milletin patatesi ve pancarı tarlada sıkıntı yaşıyor" dedi.Köyde yaşayan Selahattin Yüksel ise baraj yapımının yaklaşık 15 yıl olduğunu,zaman içerisinde kuruduğunu belirterek,"Barajın bitimi yaklaşık 15 yıl oldu. Zaman içerisinde barajımız kurudu. Burası bizim en ve
Keban'da sular çekilince...Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), Türkiye’nin gerçekleştirdiği yüzakı eserlerinden. ’Yedi Küpeli Gelin’ olan Fırat Nehri’ne yapılması planlanan 7 barajdan ilki Keban Barajı, 1974 yılında yapıldı. Fırat’a takılan ’ilk küpe’ olan Keban Baraj Gölü’nde bugün kuraklık nedeniyle sular iyice çekildi ve göl sahasında ortaya çıkan tarlalarda tarım yapılıyor. 40 yıl önce su tutan baraj gölünde balıkçılığa başlayan köylüler, suların çekildiği 170 kilometrekarelik alana şimdi traktörleriyle girip, fasulye, nohut ve karpuz ekmeye başladı.
Sular çekildi ortaya çıktıSakarya ile Kocaeli’nin içme suyu havzası olarak yararlandığı Sapanca Gölü, devam eden kuraklık nedinyle alarm vermeye devam ediyor. Gölün Kocaeli’nin Kartepe İlçesi sınırları içinde kalan bölgesinde sahilden yaklaşık 300 metre ilerde suyun çekilmesiyle tarihi bir yapı ortaya çıktı.