Beykoz’da Osmanlı Dönemi’ne ait su sarnıcı gün yüzüne çıktıBeykoz’da İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan ve Osmanlı dönemine ait olduğu tahmin edilen asırlık su sarnıcı gün yüzüne çıktı. Bakımsızlıktan atıl durumda olan tarihi su sarnıcı, tinercilerin meskeni haline geldi.
Anadolu'da bir mühendislik harikası...UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesine alınan Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde bulunan Zerzevan Kalesindeki 3 bin yıllık su sarnıçları, aradan geçen zamana rağmen tüm ihtişamı ile ayakta durmaya devam ediyor.
Beylerbeyi Sarayı'nda su sarnıcı bulunduKars Kalesi eteklerinde 1579'da Lala Mustafa Paşa tarafından inşa edilen Beylerbeyi Sarayı'nın restorasyon çalışmalarında bir su sarnıcı bulundu.Kaleiçi Mahallesi'ndeki Beylerbeyi Sarayı'nın turizme kazandırılması amacıyla başlatılan restorasyon ve kazı çalışmaları, Kars Müze Müdürlüğü görevlileri nezaretinde sürüyor. Çalışmalar sırasında, sarayın Kars Kalesi tarafına bakan dış cephesine bitişik halde bir su sarnıcına rastlandı. 6 metre derinliğindeki su sarnıcının yan tarafındaki oluktan su gelecek şekilde bir kemer bulunduğu anlaşıldı. Kars Müze Müdürlüğünde görevli Arkeolog Tuğba Şeroğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, bu yılki kazı ve restorasyon çalışmalarına sarayın batı kısmından başladıklarını söyledi. Kars Valisi Rahmi Doğan'ın talimatlarıyla çalışmaların sürdüğünü anlatan Şeroğlu, "Sarayın batı yönünde beklediğimiz gibi duvarlar çıkmaya başladı, şu anda da kazı çalışmaları devam ediyor. Kazı çalışmalarında bir su sarnıcı ortaya çıktı. Kar ve yağmur suları burada birikiyor, oluktan geçerek arınmış şekilde depoya geçiyor. O dönemde temiz su buradan kullanılıyordu." diye konuştu.
Köylüler sarnıçların araştırılmasını istiyorMardin’in Kızıltepe ilçesi Küçükayrık köyü sakinleri, köydeki kayalık bir arazide bulunan 3 adet su sarnıcının arkeologlar tarafından incelenmesini istedi. Kızıltepe ilçesi Küçükayrık köyü sakinleri, köyün kırsal bölgesinde 3 adet su sarnıcının bulunduğunu belirterek, bunların arkeologlar tarafından incelenmesini istedi. Köylü Ali Vural, sarnıçların çok eski yıllardan kalma olduğunu belirterek, “Civar köylerde de sarnıçlar var. Onlarla birlikte sayı 20’yi buluyor. Dedelerimizin ve babalarımızın anlattığı kadarıyla bunlar eskiden içme suyu temini için kullanılıyormuş. Sonra buralar toprakla dolmuş ancak daha sonra ise toprak temizlenmiş. Bunların genişliği 1-1,5, derinliği ise 6 metre civarında. Şu ana kadar herhangi bir inceleme yapılmadı. Devletimiz bu sarnıçları araştırırsa memnuniyetle karşılarız” dedi.
Tarihi köşkün çatısında su sarnıcı bulunduANTALYA'nın Alanya İlçesi'nde Selçuklular döneminden kalma av köşkünün çatısında, daha önce örneğine rastlanmayan, geniş tuğlalarla suyun akışının sağlandığı su sarnıcı bulundu.
Tarihi köşkün çatısında su sarnıcı bulunduANTALYA'nın Alanya İlçesi'nde Selçuklular döneminden kalma av köşkünün çatısında, daha önce örneğine rastlanmayan, geniş tuğlalarla suyun akışının sağlandığı su sarnıcı bulundu.