''Sermaye piyasalarındaki yatırımcı sayısı 36 milyonu aştı''Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ‘‘Pay senedinden borçlanma araçlarına kadar doğrudan ve dolaylı olarak sermaye piyasasındaki toplam yatırımcı sayısı 36 milyonu aşmış durumda. Sermaye piyasaları, kalkınma ve refah için hayati öneme sahip’’ dedi.
Sermayeyi 1 yılda 7 kat artıracakAkfen GYO Genel Müdürü Sertaç Karaağaoğlu, 2021’in ilk 9 ayında şirket gelirlerini yüzde 194 artırarak 123.6 milyon liraya çıkardıklarını belirterek, sermayeyi 1.3 milyar liraya yükselteceklerini söyledi.
Çip talebini karşılamak için 3 trilyon dolarlık yatırım gerekiyorOtomotivde başlayarak elektronik sektörüne sıçrayan küresel çip tedariki sorunu giderek büyürken, çip talebinin karşılanması için gelecek 10 yılda Ar-Ge ve sermaye harcamalarına yaklaşık 3 trilyon dolarlık yatırım yapılması gerektiği belirtiliyor.
İhracat rakamı açıklandıNisan ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4 artışla 11 milyar 866 milyon dolar oldu.Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, Nisan ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4 artışla 11 milyar 866 milyon dolar oldu. 2017 yılının ilk 4 ayında yüzde 6,7’lik ihracat artışı yakalandı. Son 12 aylık ihracat da bir önceki yıla göre yüzde 4 artışla 145 milyar 656 milyon dolara ulaştı.ÇELİK, OTOMOTİV, MADENCİLİK VE MÜCEVHER SEKTÖRLERİ İHRACATA GÜÇ KATTI Nisan ayında ihracatın sektörel yapısına bakıldığında, genel ihracat artışına en güçlü desteği çelik, otomotiv, madencilik ve mücevher sektörleri verdi. Nisan ayında çelik sektörü ihracatı hammadde fiyatlarındaki artışın da etkisiyle 326 milyon dolar artış göstererek sanayi sektörleri arasındaki oransal bazda en güçlü artışı kaydetti. Otomotiv ihracatı 253 milyon dolar, madencilik sektörü ihracatı 112 milyon dolar ve mücevher sektörü de 100 milyon dolar artış kaydetti. Tarım sektörü ihracatı ise yüzde 1,3 düşüş gösterdi. Diğer taraftan, nisan ayında Hazır Giyim sektörü ihracatının baz etkisi sebebiyle yüzde 11,1’lik kayıp yaşaması, ihracat artışında sınırlayıcı etkiye neden oldu.Yılın ilk dört ayına bakıldığında, son yıllarda sürekli olarak görüldüğü üzere otomotiv sektörü, yine ihracata en yüksek katkıyı sunan sektör oldu. Bu dönemde yakalanan 4,5 milyar dolarlık ihracat artışının 1,7 milyar dolarlık kısmı tek başına otomotiv sektöründen geldi. Otomotivin ardından en yüksek ihracat artışı petrol ve hammadde fiyatlarındaki artışın etkisiyle çelik ve kimyevi maddeler ve mamülleri sektörlerinde yaşandı. Bu dönemde çelik ihracatı yüzde 43 artışla 4 milyar dolara çıkarken, kimyevi maddeler ve mamülleri sektöründeki ihracat ise yüzde 17 artışla 5,3 milyar dolar seviyesine yükseldi. Nisan ayında olduğu gibi ilk dört aylık dönemde de Hazır Giyim sektörümüzün ihracatı geriledi.İHRACAT ARTIŞININ YARISINA YAKINI AVRUPA BİRLİĞİ ÜLKEL
İhracatta rekor geldiOcak ayında ihracat, son 49 ayın rekorunu kırdı.Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, 2017’nin ilk ayında ihracat, yüzde 15 yükselişle 10 milyar 528 milyon 47 bin dolar oldu.Sektör bazında aralık ayında en fazla ihracatı 2 milyar 69 milyon dolarla otomotiv sektörü gerçekleştirdi. Bu sektörü 1 milyar 253 milyon dolarla hazır giyim ve konfeksiyon ile 1 milyar 234 milyon dolarla kimyevi maddeler sektörleri takip etti. Sektörel bazda en fazla artışı yüzde 146 artışla zeytin ve zeytinyağı sektörü yakalarken, gemi ve yat sektörü yüzde 57, yaş sebze ve meyve sektörü ise yüzde 46 artış kaydetti.Ülke gruplarına göre ihracatta Ocak ayında ilk sırada yüzde 49,9 pay ve 5 milyar 254 milyon dolar ile Avrupa Birliği, ikinci sırada yüzde 18,2 pay ve 1 milyar 920 milyon dolar ile Orta Doğu ülkeleri yer aldı. Bunları yüzde 8,3 pay ile Afrika ve yüzde 5,7 pay ile Bağımsız Devletler Topluluğu ülkeleri izledi. AB’ye ihracat yüzde 12,8 artış kaydederken, Uzakdoğu ülkelerine ihracat yüzde 84 artış ile en fazla artış yaşanan ülke grubu oldu.Ocak ayında en fazla ihracat yapılan ilk beş ülke; Almanya, İngiltere, Irak, İtalya ve ABD oldu. Almanya’ya ihracat yüzde 4,1 İngiltere’ye 6,4 İtalya’ya 9,9 ve ABD’ye 13,6 arttı.Ocak ayında en dikkat çekici gelişme Rusya’ya ihracatın yüzde 57, Irak’a ihracatın yüzde 42,4 artması oldu. Rusya’ya 2015’te yaşanan uçak krizinden sonra ilk defa ihracatta artış yaşanırken, 54 milyon dolarlık artışın 27 milyon doları yaş sebze meyve sektöründen geldi. Irak’a da ihracat 186 milyon dolar artış kaydederken, bu artışta 57 milyon dolarla Mücevher sektörü ile 22 milyon dolarla Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller sektörü etkili oldu.En çok ihracat gerçekleştirilen ilk 20 ülkede en fazla artışı Rusya ve Irak yakalarken, Çin’e yapılan ihracatta yaşanan yüzde 37’lik artış dikkat çekti.Ocak ayında 79 il ihracat gerçekleştirirken 56 ilimizin