Cumhurbaşkanı Erdoğan, Selçuklu Mezarlığı ziyaret ettiCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’ndeki dünyanın en büyük Türk İslam mezarlığı olma özelliğini taşıyan Bitlis’in Ahlat ilçesindeki Ahlat Selçuklu Mezarlığı’nı ziyaret etti.
Erciş'te Selçuklu Mezarlığı definecilerin hedefiVan'ın Erciş ilçesinde bulunan tarihi Selçuklu Mezarlığı, defineciler tarafından tahrip ediliyor. Altın veya tarihi eser aramak için gelen defineciler, yaptıkları kazılarda mezarlıktaki kemikleri de ortaya çıkardı. Mezarlığa gelen vatandaşlar ise tarihi mezarlığın defineciler tarafından tahrip edilmesine tepki gösterdi.
Bakan Kaya: Hayme Ana’nın da Ahlatlı olduğunu öğrendimAile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Bitlis’in Ahlat ilçesindeki tarihi Selçuklu Mezarlığını gezerek, Ahlat’ın tam bir Türk medeniyet merkezi olduğunu söyledi.
Bakan Kaya: Hayme Ana’nın da Ahlatlı olduğunu öğrendimAile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Bitlis’in Ahlat ilçesindeki tarihi Selçuklu Mezarlığını gezerek, Ahlat’ın tam bir Türk medeniyet merkezi olduğunu söyledi.
Selçuklu Mezarlığında 7 yılda 600 mezar taşı düzeltildiVan Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Recai Karahan, Ahlat ve Ahlat mezar taşlarının Türk aydınlarının yetişerek dünyaya yayılmasına vesile olduğunu kendilerine gösterdiğini belirterek, “Dünyanın hiçbir yerinde 4 metre yüksekliğinde ve tek parça taştan yapılmış, bir ve 1,5 metresi de yerin altına kadar giden böyle devasa taşlara rastlanılmıyor” dedi. Bitlis’in Ahlat ilçesindeki tarihi Selçuklu Meydan Mezarlığı’nda kazı ve restorasyon çalışmaları devam ederken, 7 yılda 600 mezar taşının düzeltildiği belirtildi. Anadolu’nun Orhun Abideleri olarak da adlandırılan Selçuklu Mezarlığı’ndaki çalışmalar, Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının destekleriyle Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Recai Karahan başkanlığında yürütülüyor.Yapılan çalışmalar hakkında gazetecilere açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Karahan, Türk İslam tarihi açısından yeryüzünde bu çeşit bir mezarlığın tek olmasının önemli olduğunu vurgulayarak, “Selçuklu Meydan Mezarlığı, 210 dönümden oluşuyor. Buranın her yıl çevre temizliğini yapıyoruz. Yıkılmış olan taşları ayağa kaldırmaya çalışıyoruz. Eğik taşları düzelterek üzerlerindeki likeni temizliyoruz. Uzmanlarımız tarafından okumaları ve çizimleri yapılarak arşivleniyor. Bu sezonla birlikte 7 yıl boyunca aşağı yukarı 600 civarında mezar taşının şakulünü alıp düzeltmesini yaptık. 550 tane mezar taşının okumasını gerçekleştirdik. Yaklaşık 500 taşın ise likenini temizledik. Bu çalışmalar Cumhurbaşkanımızın himayesinde Kültür ve Turizm Bakanlığımızın katkı ve destekleriyle sürdürülmektedir. Şu an bulunduğumuz alanda ise DAP İdaresi destek vermektedir. Burada DAP adına 40 tane taşın liken temizliğini yapmaktayız. Hemen hemen tamamlamak üzereyiz. Az bir kısmı kaldı. Bu şekilde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Sezon eğer müsaade ederse, tekrar Kültür ve Turizm Bakanlığımızın katkılarından dolayı devam ed