Prof. Dr. Orhan Tatar: Olağanüstü bir durum yaşıyoruz
Prof. Dr. Orhan Tatar: Olağanüstü bir durum yaşıyoruzAFAD Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından günlerdir süren artçı depremlere ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
28.02.2023Haberler
Deprem bölgesinde son durum! Orhan Tatar açıkladı
Deprem bölgesinde son durum! Orhan Tatar açıkladıAFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, AFAD Genel Merkezinde açıklamalarda bulundu. Tatar, "6 Şubat’ta yaşadığımız depremin şiddeti 11’dir. Yani 12 olan bizim tam yıkım olarak adlandırdığımız şiddetin bir önceki aşamasıdır. 6-7 büyüklüğündeki ikinci depremin şiddeti ise 10 şiddetine karşılık gelmektedir" ifadelerine yer verdi.
19.02.2023Gündem
Son dakika... Manisa ve İzmir'de hissedilen depremle ilgili uzmanlardan ilk açıklama!
Son dakika... Manisa ve İzmir'de hissedilen depremle ilgili uzmanlardan ilk açıklama!Manisa ve İzmir'de hissedilen depremle ilgili Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Süleyman Pampal açıklamalarda bulundu.Deprem uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy ise durumun kritik olduğundan bahsederek fayın kuzeye doğru hareket ettiğinden söz etti. İşte o açıklamalar...
28.01.2020Gündem
Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Tatar Manisa'daki depremi yorumladı
Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Tatar Manisa'daki depremi yorumladıAFAD'ın duyurduğu Manisa'daki 5,4'lük büyüklüğündeki deprem İstanbul ve İzmir'i de kapsayan geniş bir çevrede hissedildi. Vatandaşlar depremin neden bu kadar geniş bir çevrede hissedildiğini merak etmeye başladı. Peş peşe meydana gelen son depremler ile CNN TÜRK'e konuşan uzmanlar konuya açıklık getirdi.
22.01.2020Haberler
Erzincan ile Tokat arasında büyük deprem beklentisi
Erzincan ile Tokat arasında büyük deprem beklentisiCumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi. Başbakanlık Deprem Değerlendirme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Orhan Tatar, Erzincan ile Tokat arasında her an 6 şiddetin üzerinde bir deprem olabileceğini söyledi. Cumhuriyet Üniversitesi (CU) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi. Başbakanlık Deprem Değerlendirme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Orhan Tatar, geçtiğimiz günlerde Tokat’ta meydana gelen 4 şiddetinde ve Sivas ile çevresinde meydana gelen hafif şiddetteki depremleri değerlendirdi. Sivas’ta deprem beklenmiyor. Tatar, hafif sarsıntıların dışında Sivas’ta olası bir deprem beklenmediğini belirtip, “Bölgemizde küçük orta dereceli depremler beklemek son derece olağan. Son zamanlarda meydana gelen küçük ölçekli depremlere bakarak Sivas için yakın gelecekte bir deprem beklentisi var demek mümkün değil.”dedi. Esençay fayı deprem kaynağı. Tatar, Nisar çayının Güneyinden başlayıp, Erbaa’nın Güneyine kadar uzanan yaklaşık 30-40 km uzunluğunda ki Esençay fayının deprem kaynağı olduğunu ifade edip, “Sivas’ın Kuzeyine doğru gittikçe 1. Derece deprem bölgelerine giriyoruz. Tokat’ın Kuzeyinde Niksar, Erbaa civarında, Reşadiye civarında zaman zaman 4 derece ve üzerinde depremler beklemek olağan bir durum. Son zamanlarda Erbaa’nın hemen Güneyinde meydana gelen depremler, bizim Esençay oyarak adlandırdığımız ve üzerinde uzun yıllardan beri depremin olmadığı, ancak depremi üretecek fayın üzerinde meydana gelen depremlerdir. Dolayısı ile Tokat’ta Esençayı olarak adlandırdığımız, Niksar çayının Güneyinden başlayıp, Erbaa’nın Güneyine kadar uzanan yaklaşık 30-40 km uzunluğunda ki bir fay bölgedeki önemli deprem kaynaklarından birisi.”dedi. Tokat’ta 6 şiddetin üzerinde deprem beklentisi. Tatar, Kuzey Anadolu fay zonunun Erzincan-Tokat bölümü arasında biriken enerjiden dolayı her an 6 şiddetin üzerinde bir deprem olabileceğini vurguladı.
11.09.2019Yaşam