Son dakika...  Edirne'de sayıları artan dantel böceğine karşı mücadele başladı
Son dakika... Edirne'de sayıları artan dantel böceğine karşı mücadele başladıEdirne’de son yıllarda sıkça görülen, havaların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesiyle de popülasyonu artan dantel böceklerine karşı belediye, ilaçlama çalışması başlattı. Edirne Belediyesi Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu, böceklerin insanlara zarar vermediğini belirterek, "İklimin döngüyü tamamlayamadığı durumlarda popülasyonlarında ne yazık ki artış oluyor" dedi.
28.07.2021Gündem
Popülasyon Nedir? Biyolojide Popülasyon Örnekleri Nelerdir?
Popülasyon Nedir? Biyolojide Popülasyon Örnekleri Nelerdir?Fransızca kökenli bir terim olan popülasyonun Türkçe karşılığı nüfustur. Biyolojide ise popülasyon, belirli bir yaşam alanını paylaşan aynı türdeki canlılara verilen isimdir. Birçok farklı unsur, nüfus yoğunluğunu belirleyen temel faktörler arasında yer alır. Örneğin don olaylarının çok sık görüldüğü bölgelerde hem hayvan hem de bitki popülasyonu düşüktür. Popülasyon nedir? Biyolojide popülasyon örnekleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
17.02.2021Yaşam
Doğu Karadeniz'de 'popülasyonu artan' ayı tehdidi
Doğu Karadeniz'de 'popülasyonu artan' ayı tehdidiDoğu Karadeniz Bölgesi?nde, 4 ilde yapılan yaban hayatı envanter çalışması sırasında sayılarında önceki yılara oranla artış olduğu belirlenen ayılar tehlike oluşturmaya başladı. Yerleşim yerlerine inen, arı kovanları ve tarım ürünlerine zarar veren ayılar vatandaşları tedirgin ediyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Şağdan Başkaya, popülasyonu gittikçe artan ayılara karşı önlem alınmaması halinde ciddi zararlarla karşı karşıya kalınabileceğini belirtti. Doğa Koruma ve Milli Parklar 12?nci Bölge Müdürlüğü ekipleri, Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerinde yaban hayatı envanter belirleme çalışması yaptı. Teknik ekiplerin sahada yaptığı çalışmada yaban hayatının yaşadığı sulak alanlar, sarp kayalıklar ile ormanlık alanlar gözlemlendi. Çalışmada ayı, çengel boynuzlu dağ keçisi, tilki, çakal, domuz türlerinde artış gözlendi. Bölgede özellikle ayı popülasyonunda yoğun artış olduğu belirlendi. Sayılarında artış tespit edilen ayılar insanlar için tehlike oluşturmaya da başladı. Yerleşim yerlerine inen, arı kovanları ve tarım ürünlerine zarar veren ayılar vatandaşları tedirgin ediyor. Ayılar son olarak Artvin?in Şavşat ilçesinde yiyecek bulmak için girdikleri 20 dolayında yayla evine pençe ve dişleri ile tahrip ederek hasar verdi. Yerleşim yerlerine inen ayılar foto kapan, güvenlik kameraları ve cep telefonları kameralarına yansıdı. ?KÖYLER AYILARA KALDI? Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Şağdan Başkaya, bölgede popülâsyonu artan ayılara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Ayı popülasyonunda artış gözlemlendiğini ifade eden Başkaya, ?Ayı sayısının her geçen yıl katlanarak arttığını yaptığımız çalışmalarla görüyoruz. Türkiye?de orman köylü sayısının azaldığı bir gerçek, köyler boşaldı. İnsanlar köyden şehirlere göç etmeye çok önceden başladı. Hal böyle olunca da köylerimiz ayılara kaldı. A
11.09.2019Yaşam