Bükemedi, katlayamadı, ucundan bile yırtamadı! Herkes Kanada dolarını konuşuyor
Bükemedi, katlayamadı, ucundan bile yırtamadı! Herkes Kanada dolarını konuşuyorNe yaparsanız yapın bükülüp katlanmıyor hatta ne kadar zorlasanız da yırtılıp yıpranmıyor. Saydığımız bu özellikler Kanada dolarına ait. Sosyal medyada, hiçbir şekilde hasar almayan bu paranın videolarıyla sıkça karşılaşıyoruz. Peki bu durum nasıl mümkün olabiliyor? Neden herkes bu dayanıklılığı konuşuyor? İşte cevabı.
31.08.2024Yaşam
Nesneleri nano ölçekte şekillendirmenin yolu bulundu
Nesneleri nano ölçekte şekillendirmenin yolu bulunduABD'de bilim adamları, üç boyutlu nesneleri nano ölçekte farklı şekillerde üretmenin yöntemini buldu. Araştırmacılar, lazerle biçimlendirdikleri  polimer iskelelerle bir metrenin milyarda biri büyüklüğü ifade eden nanometre  ölçeğinde yapılar inşa etmeyi başardı
20.12.2018Populer Bilim
Vanlı genç girişimcinin buluşu, yol çizgilerine estetik katacak
Vanlı genç girişimcinin buluşu, yol çizgilerine estetik katacakVanlı genç girişimci Tarkan Ebeperi, esnek özellikli polimer malzemeden kalıcı ve ışıklı yol çizgisi üretti. Van’ın İpekyolu ilçesine bağlı Selimbey Mahallesi’nde ikamet eden 24 yaşındaki genç girişimci Tarkan Ebeperi, bundan 3 yıl önce silinen yol çizgilerinin ekonomiye zarar verdiğini tespit etti. Bunun üzerine “Akıllı Yaya, Tünel ve Pist” projesi üzerinde çalışma başlatan genç girişimci Ebeperi, silinen yaya geçidi, tünel ve uçak pistlerindeki şerit çizgilerin yerine kullanılacak, polimer malzemeden üretilen kalıcı yol çizgileri üretti.İHA muhabirine konuşan genç girişimci Tarkan Ebeperi, yaklaşık 350 tona dayanıklı, fleksi özellikli ve ekonomik polimer yol çizgileri buluşu için patent başvurusunda bulunduğunu belirtti. Patent başvurusunun kabul gördüğünü ifade eden Ebeperi, ürünün Türkiye ve Avrupa’da araştırıldığını söyledi.Şu an patent sahibi görüldüğünü dile getiren Ebeperi, ürünün Türkiye’ye teknoloji anlamında bir yenilik kazandıracağına dikkat çekti. Ebeperi, “3 yıl önce havalimanlarının pistlerinde boyama olayını gördüm. Bu ekonomi anlamında oldukça zararlı olduğu için buna bir çözüm bulalım istedik. Bunun sonucunda böyle bir proje yaptık. Bu projenin patent çalışmaları da dahil 3,5 yıllık bir süre ve emek harcadık. Tabi bu işin sonunda başarıya ulaştık” dedi.Polimer malzemenin içinde bulunan LED’lerin güneş enerjisiyle yandığını dile getiren Ebeperi, “Bu projede kullanmış olduğumuz ekipmanlar; polimer plastik dediğimiz bir malzemedir. Bu fleksi malzemenin ışık yayıcı bir özelliği var. Tabi bu malzemeyi Çin’den istedik. Türkiye’de de belli başlı yerlerde polimer üretiliyor. İçinde bulunan rezistans, güneş panellinden aldığı enerjiyi flaş LED’ler sayesinde polimer malzemeye yayıyor. Çizgilere mat ve beyaz bir özellik veriyor. Bu şekilde kalıcı bir çizgi elde ediyoruz” diye konuştu.“Biz kalıcı bir çözüm ürettik” Boya ile çizilen yol çizgilerinin yıl içinde tekrar yenilenmesi gerek
11.09.2019Haberler
Bu bebeklerin eşi benzeri yok
Bu bebeklerin eşi benzeri yokOdunpazarı Halk Eğitim Merkezi Usta Öğreticisi Özlem Işık Sarıhan tarafından yapılan ve çoğu karakteristik olduğu için birbirinden farklı olan 'polimer bebekler', gerçeğinden çok zor ayırt ediliyor. Yaklaşık 5 yıl önce oğlunun hayranı olduğu dünyaca ünlü ‘Yüzüklerin Efendisi’ filminden bir karakter yapması ısrarıyla polimer bebek yapımına başlayan Özlem Işık Sarıhan, kısa sürede bu alanda kendini geliştirdi. Dünyada uzun zamandır bilinen ve Türkiye'de yeni tanınan karakteristik bebek çalışmalarını sürdüren Sarıhan, daha sonra polimer bebek yapımına devam ederek ünlü karakterleri de çalışmaya başladı. Tarihi isimlerden 'Yunus Emre, Karacaoğlan, Nasreddin Hoca' gibi karakterlerin yanı sıra ünlü simalar 'Charlie Chaplin, Sunay Akın, Amigo Orhan' gibi çalışmaları görenler, ‘Acaba gerçek mi?’ sorusunu sormaktan kendini alamıyor. Karakteristik çalışmalarıyla tarihi adeta yeniden canlandıran Sarıhan'ın asıl amacı ise toplumda sevilen kişilerin karakterlerinden bir koleksiyon oluşturmak. “Zor bir yapım ve profesyonellik gerektiriyor” Hobi olarak başladığı polimer bebek yapımını nasıl geliştirdiğini anlatan OHEM Usta Öğreticisi Özlem Işık Sarıhan, polimerin evde rahatlıkla kullanılabilen bir malzeme olduğundan bahsetti.
11.09.2019Yaşam
Plastik para Kanada'ya pahalıya maloldu
Plastik para Kanada'ya pahalıya malolduKanada'da geçen yıl dolaşıma çıkarılan plastik (polimer) banknotların, Merkez Bankası'nın işletme maliyetini en fazla artıran kalem olduğu belirtildi.
1.09.2013Dünya