Konyaaltı Sahili'nde 'zehirli ekmek' ile balık avıAntalya'nın Konyaaltı Sahili’nde, av için atılan zehirli ekmekleri yiyerek ölen balıklar, kıyıya vurdu. Ölü balıkları denizden çıkaran Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, “Bunları vatandaşa satıyorlar. Sağlık için tehlikeli. Balıkları yiyen diğer deniz canlıları da ölebilir" dedi.
Hatay'da balıkların ölüm nedeni belli olduHatay'da etkili olan sağanak sonrası Asi Nehri'nin taşması sonucunda sahile vuran balıkların çamur akıntısında oksijensiz kalması sonucu öldüğü anlaşıldı.
Finike'de ölü balıklar sahile vurduAntalya'nın Finike ilçesinde 50'ye yakın ölü balık sahile vurdu. Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, balıklardan numune alarak incelemeye gönderdi.
Çanakkale'de çok sayıda balık karaya vurduÇanakkale'nin Lapseki ilçesine bağlı Çardak beldesinde telef olan çok sayıda balık karaya vurdu.Alınan bilgiye göre, belde sahilinde bulunan Tarihi Kum Ada civarında dolaşan vatandaşlar ölü balıklar bulunduğunu fark etti.Durumun İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne bildirilmesi üzerine bölgeye gelen ekipler, balıklardan ve sudan numune alıp inceleme başlattı.Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Latif Candan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vatandaşların ihbarı üzerine bölgeye gittiklerini söyledi. Mühendislerin bölgeden numune aldıklarını belirten Candan, "Görevli ekibimiz alınan numunelerin incelenmesinin ardından elde edeceğimiz sonuçlarda balıkların kesin ölüm nedenine ulaşacağız." dedi.Bölgede amatör balık avcılığı yapan Semih Bayraktar ise her gün burada balık avladığını ancak ilk kez böyle bir durumla karşılaştığını ifade etti.
Söke’deki ölü balıklar Ege Denizi’ne ulaştıSöke’de Büyük Menderes Nehri’nde meydana gelen toplu balık ölümleriyle ilgili gelişmeler giderek daha büyük boyut kazanıyor. Nehirdeki tahliye kanalının açılmasıyla ölü balıklar Büyük Menderes Deltası’nın dışını taşarak, azmaklara ve Ege Denizi’ne ulaştı. Uzmanlar ve çevreciler bir an önce önlem alınmasını isterken, nehirde uzun süredir görülmeyen yaklaşık 20 kilograma kadar yayın balıklarının da ölü balıkların arasında yer alması dikkat çekti. Toplu balık ölümlerinin meydana geldiği Büyük Menderes Nehri’nde inceleme yapan ve toplu balık ölümleriyle ilgili dün suç duyurusunda bulunan Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, “Tarihin babası Heredot’un yaklaşık 2500 yıl önce 'Uygarlıklar Vadisi' dediği bir bölgeyi son 30 yıl içinde ne hale getirdiğimizin resmidir bu. Büyük Menderes’in son yıllardaki ekolojik sorunlarına bölge insanının da katkısı olsa, asıl sorunun kaynağı 584 kilometre boyunca etrafında şekillenen endüstriyel işletmeler ve OSB’lerin arıtmasız atıkları, tarımda giderek artan zirai ilaçlamalar, evsel atıklar, biyolojik atıklar ve tüm bunların kahrını çeken, Türkiye’nin en önemli sulak alanlarının başında gelen Büyük Menderes Deltası. 'Yüzmeyi Büyük Menderes’in tertemiz sularında öğrendik, pamuk çapasında suyunu tülbentle süzer içerdik' diyen insanların hayatta olduğu düşünüldüğünde, Menderes'i ne kadar kısa bir sürede günümüzdeki haline dönüştürdüğümüzü düşünmemiz gerekli" dedi.