Norveç denilince akla gelen 6 şeyNorveç tıpkı diğer İskandinav ülkeleri gibi soğuk havasıyla, eşsiz doğasıyla insanı büyülüyor. İnsanın gerçekten bi' gidip göresi geliyor. Avrupa Birliği üyesi olmayan Norveç kuzede bir yerlerde. Tamam. Peki sahiden Norveç hakkında neler biliyoruz? Norveç denilince aklımıza neler geliyor?
Norveç somonu yemek ne kadar sağlıklı?Norveç somonuna Türkiye’de de ilgi büyük. Norveç Deniz Ürünleri Konseyi’nin araştırmasına göre her 10 Türk tüketiciden 7’si somon yemeyi tercih ediyor. Peki, Norveç sularında yetişen bu balık hakkında neler biliyoruz? İşte 10 maddede bilmeniz gerekenler…
Norveç somonu hakkında doğru bilinen yanlışlarLezzeti, pişirme kolaylığı, uzun süre tok tutma özelliği ve zengin protein, mineral, omega 3 kaynağı olmasıyla sofraların baş tacı olan Norveç somonu hakkındaki ‘doğru bilinen yanlışlar’a, Norveç Deniz Ürünleri Konseyi açıklık getirdi.
Karadeniz somonu, Norveç somonuna rakipTürkiye’de su ürünleri alanında iki balık türü arasında bir tartışma yaşanıyor. Norveç’ten ithal edilen somon balığı ile Karadeniz’de yetiştirilen somon balığı arasında lezzet farkı olup olmadığı arasındaki tartışmalara tepki gösteren Türk balıkçılar, Norveç somonunun iyi reklamı yapıldığı için ön plana çıkarıldığını savunarak, Türk somonu ile arasında hiçbir lezzet farkı olmadığını belirtiyorlar. Karadeniz’de 1990’lı yıllarda deneme amaçlı başlayan ve aradan geçen yıllar içerisinde giderek gelişen kafeslerde somon üretimi günümüzde gelişerek sürüyor. Ordu’nun Perşembe ilçesinin 600 ile 900 metre açığında ve 40-50 metre derinliğine sahip ağ kafeslerde somon balığı üretimi her geçen yıl artıyor. Perşembe açıklarında bulunan ve 6 işletmeye ait ağ kafeslerde 2015 yılında bin 200 ton, 2016 yılında ise bin 800 ton somon üretimi gerçekleştirilirken, bu yıl sonuna kadar 2 bin tonu aşkın somon üretimi bekleniyor. Ordulu somon balık üreticileri, üretilen somon balıklarının İstanbul’da bulunan balık işleme tesislerine sattıklarını belirttiler.“Norveç somonu reklamını iyi yapıyor” Perşembe ilçesi açıklarında somon üretimi gerçekleştiren firma sahibi ve Su Ürünleri Mühendisi Selim Altaş, son dönemde ithal Norveç somonu ile Karadeniz somonu arasında sürekli bir tartışma yaşandığına dikkat çekerek, “İthal Norveç somonu ile Karadeniz somonu arasında lezzet ve kalite farkı yok. Sadece Norveç somonunun reklamı iyi yapılıyor” dedi.İthal Norveç somonunun omega 3 bakımından daha zengin olduğunu ima eden reklamlar yayınlandığını oysa Karadeniz somonunun lezzet ve kalite olarak daha üstün olduğunu belirten Altaş, “Norveç’ten gelen somon ile Karadeniz somonu arasında bir fark yok. Norveç’ten gelen balıklar 4-5 kilo civarında, bizde üretilen somonlar ise 3-4 kilo civarında oluyor. Lezzet anlamında bir farkı yok, biz bunu denedik, gördük. Ayrıca fiyat farkı var. Norveç balığı (somonu) İstanbul’da dilimi 60-65 liradan satılıyor. Bizim burada ürettiği