Plastik oyuncak sandığı sürüngen canlı çıktı!Malatya’da, bir evin bahçesinde nesli tükenmekte olan semender görüldü. Ev sahibi ilk plastik zannettiği semenderin canlı olduğunu görünce o anları saniye saniye kaydetti.
Nesli tükenmekte olan çine çaparı koyunlar çoğaltıldıAYDIN Büyükşehir Belediyesi nesli tükenmekte olan bir tür olan Çine çaparı cinsi koyunlara sahip çıkarak yok olmalarının önüne geçti. 2 yıl önce bir üreticiden alınan 25 Çine çaparı cinsi koyun çoğaltılarak, besicilik yapmak isteyen Aydınlılara dağıtılırken, projeye devam edileceği bildirildi.
Son dakika: Denizli'de çobanlar buldu! Hemen harekete geçildi...Denizli'nin Çivril ilçesinde koyun otlatan çobanların bitkin halde bulduğu kızıl akbaba, Sokak Hayvanları Barınma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde tedavi edildi. Türkiye'de nesli tükenme tehlikesi altında olan kızıl akbaba, kısa süre sonra doğal ortamına bırakılacak.
Son dakika: Denizli'de çobanlar buldu! Hemen harekete geçildi...Denizli'nin Çivril ilçesinde koyun otlatan çobanların bitkin halde bulduğu kızıl akbaba, Sokak Hayvanları Barınma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde tedavi edildi. Türkiye'de nesli tükenme tehlikesi altında olan kızıl akbaba, kısa süre sonra doğal ortamına bırakılacak.
Çizgili sırtlan kameralara takıldıOrman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğünce yaban hayatına yönelik olarak yapılan takip çalışmalarında beklenmeyen gelişmeler kayıt altına alınıyor. Bu çerçevede Hatay’da nesli tükenme tehlikesi altında olan çizgili sırtlan (Hyaena hyaena) kameralara takılarak türünün varlığını gösterdi. Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) kategorilerine göre Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Kırmızı Listesi’nde nesli gelecekte tehlikeye girebilecek türler arasında yer alan çizgili sırtlan geçtiğimiz günlerde Hatay’da görüntülendi. Görüntülerde Sırtlanların Çift Olarak Dolaştığı Görülüyor Etrafı tel ihatayla çevrili olan Hatay Dağ Ceylanı Yetiştirme Merkezinde alanı ve çevresini 7/24 izlemek için kurulan kameralara takılan çizgili sırtlan, bu bölgede leş yerken görüntülenerek türünün varlığını sürdürdüğünü herkese gösterdi. Belgesel tadındaki görüntülerde çizgili sırtlanların oldukça sağlıklı oldukları ve çift olarak alanda hayat mücadelesi verdikleri görülüyor. Sırtlanlar 15 Yıl Yaşayabiliyor Diğer yırtıcıların avladığı hayvanların kalıntılarıyla, hasta, sakat ve zayıf düşmüş hayvanlarla, böcekler ve yakalayabildiği küçük memelilerle, kavun, karpuz ve üzüm gibi meyveler ile bazı sebzeler ve yabani yemişlerle beslenebilen çizgili sırtlanlar, çok aç kaldığı ve yiyecek bulamadığı zamanlarda evcil hayvanlara da saldırabiliyor. Çizgili sırtlanlar yaklaşık 15 yıl yaşayabiliyor. Koruma Çalışmaları Türlerin Geleceğe İntikali Adına Büyük Bir Önem Taşıyor Bakanlık olarak türün hayat alanlarını ve besin kaynaklarını koruyarak, popülasyonunu artırmak maksadıyla 2005 yılında Hatay Altınözü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ilan ettiklerinin altını çizen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise “Alanda çizgili sırtlanları korumaya yönelik av koruma faaliyetlerini ve tür koruma çalışmalarını sürdürüyoruz” dedi.
Batman'da 'Türk Semenderi' bulunduBatman’ın Gercüş ilçesinde bir vatandaş, tarlada 'Türk semenderi' olarak bilinen ve nesli tükenmekte olan su kertenkelesi buldu. Gercüş ilçesi Kesiksu köyü civarında 'Türk semenderi' olarak bilinen ve nesli tükenmekte olduğu için koruma alınan su kertenkelesi bulan vatandaş, üzerinde sarı benekleri bulunan hayvanı Batman Üniversitesi'ne teslim edecek. Bölgede ilk defa böyle bir canlı türüne rastladıklarını belirten Veysel Şen, bu canlı türlerinin tropikal iklimde yaşadığını söyledi. Kertenkelenin hem suda hem de karada yaşayabildiğini aktaran Şen, "Ancak bölgemizdeki sıcaklığa rağmen görülmesi şaşırtıcı" dedi. Bulduğu canlının yer altındaki solucanlarla beslendiğini belirten Şen, Batman Üniversitesi'nde hayvanlarla ilgilenen bir iki arkadaşıyla görüştüğünü ve hayvanın inceleneceğini söyledi. Türkiye'de bir iki yerde bu canlının görüldüğünü aktaran Şen, "Kertenkeleyi görünce değişik olduğunu anladım. Yanıma aldım ve canlılardan anlayan üniversiteli bir iki arkadaşa söyledim. Canlının koruma altındaki 'Türk semenderi' olduğunu söylemeleriyle canlıyı üniversiteye vermeye karar verdim. Üniversite bu canlıyı araştıracak neyle beslendiğini nasıl yaşadığını inceleyecek" diye konuştu.